Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι τα λουκέτα και οι αυτοκτονίες συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούμε με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και οφείλω να ομολογήσω και να σας συγχαρώ διότι δεν έχετε πέσει καθόλου εκτός γραμμής στις τοποθετήσεις σας. Έχω χάσει τον λογαριασμό, δεν ξέρω πόσες φορές έχω ακούσει την λέξη Τέξας, πόσες φορές έχω ακούσει την φράση «άκαιρη τακτική αυτή την περίοδο», για ταξίδια, για συσπείρωση των συνιστωσών και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Αλλά εκτός από την προσφιλή αυτή μέθοδο δριμείας κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω ακούσει και το διαπιστώνω με λύπη, για τα έργα και τις πράξεις της κυβέρνησης αυτής, τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, μια πολιτική που οδήγησε σε χιλιάδες λουκέτα, σε χιλιάδες αυτοκτονίες, λες και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είναι απίστευτο. Επειδή ούτε ο ελληνικός λαός, αλλά ούτε και εμείς έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, μπορούμε να σας υπενθυμίσουμε κάποια από αυτά.

Η κυβέρνηση αυτή μονιμοποίησε το χαράτσι της ΔΕΗ, κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησε τα ποσοστά ανεργίας, αύξησε τα ποσοστά των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό, εγκαινίασε μία νέα τακτική, αυτή του ξαφνικού θανάτου σε φορείς και οργανισμούς, παρόλο που κάποιοι από εσάς έχουν χάσει τον ύπνο τους, δεν πάταξε την φοροδιαφυγή, δεν δίνει απαντήσεις σε μείζονα ζητήματα, εθελοτυφλεί μπροστά σε σκάνδαλα.

Επιπλέον η κυβέρνηση νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με Προεδρικά Διατάγματα, την στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έρχεται στην Βουλή να απαντήσει σε ζητήματα υψίστης σημασίας και να ενημερώσει φυσικά την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά σε επικοινωνιακά παραληρήματα υπόσχεται γρήγορο Internet, προφανώς για να το δώσει εργολαβία σε κάποια από τις εταιρίες με τις οποίες διαρκώς συσκέπτεται. Από την άλλη χθες είδαμε τον κύριο Δένδια να καταθέτει διάφορες εκθέσεις στα πρακτικά, αλλά δεν τον είδαμε να καταθέτει τις εκθέσεις του κυρίου Μουίζνιεκς, του Επιτρόπου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ουσιαστικά κρούει τον κώδωνα του κίνδυνο για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων στην χώρα και στοχοποιεί ανοιχτά τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για την κατάσταση αυτή. Δεν είδαμε να καταθέτει την έκθεση «κόλαφο» του κυρίου Lumina από τον ΟΗΕ, ο οποίος μιλάει ανοιχτά για τις τραγικές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ίδια στιγμή όμως που ο Υπουργός Οικονομικών, ο κύριος Στουρνάρας, ισχυρίζεται ότι το μνημόνιο αποτελεί το μοναδικό σοβαρό κείμενο στην χώρα, αυτή την στιγμή. Και πραγματικά, πριν βιαστείτε να μας πείτε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα, γιατί το διευθυντήριο της τριμερούς εποπτείας εγκαλεί τους υπουργούς σας να μην τάζουν ότι αυτό δεν θα συμβεί, πρέπει να απαντήσετε αν σε αυτή την οριακή συγκυρία, με την τρόικα να περιμένει να αρπάξει ότι απέμεινε και την κυβέρνηση να προσφέρει τα πάντα, για να μείνει λίγο ακόμα στην εξουσία, πρέπει να λάβουμε μια πολύ σοβαρή απόφαση. Και το βασικό ερώτημα που τίθεται αυτή την στιγμή είναι αν θέλουμε να δώσουμε μια δημοκρατική διέξοδο στην κοινωνία, ή αν συνεχίζουμε την καταστροφή.

Η καταστροφική μανία αυτής της κυβέρνησης, το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι εξαπλώνεται σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής και λειτουργίας, επιχειρώντας να διαλύσει όλα τα κοινωνικά αγαθά και να ξεπουλήσει τα πάντα. Ο κατάλογος είναι πραγματικά μακρύς και φυσικά η παιδεία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτόν. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ήταν λαλίστατη όταν διαλύθηκαν με το σχέδιο «Αθηνά», Τμήματα και Σχολές, χωρίς λόγο, χωρίς κανένα σχέδιο, με μόνο οικονομίστικα κριτήρια, ήταν λαλίστατη όταν έθεσε σε διαθεσιμότητα 1350 διοικητικούς υπαλλήλους, διαστρεβλώνοντας τις εκθέσεις αξιολόγησης των δομών και βαφτίζοντας, όπως πάντα, το κρέας ψάρι, δηλαδή υπεραριθμίες τα κενά στελέχωσης στα οκτώ μεγαλύτερα ΑΕΙ της χώρας. Ήταν λαλίστατη όταν καρατόμησε χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε μία μέρα, αλλά και χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους. Τηρεί όμως σιγή ιχθύος τις τελευταίες ημέρες, για την αποσπασμένη υπάλληλο του Υπουργού Παιδείας, του κυρίου Αρβανιτόπουλου, που κατηγορείται για δωροδοκία εκατομμυρίων ευρώ. Και φυσικά η συρρίκνωση της δημόσιας παιδείας έπρεπε με κάποιο τρόπο να επιστεγαστεί, γι’ αυτό και φτιάξατε και ένα νέο σύστημα εισαγωγής με εξετάσεις σε 45 μαθήματα, για να μην περνάει κανείς στο Πανεπιστήμιο. Και αναρωτιέται κανείς, μα πως τα καταφέρατε όλα αυτά. Η απάντηση είναι απλή. Με την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, με τα ΜΑΤ, τους θεσμικούς εκβιασμούς και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Και όλα αυτά γίνονται φυσικά με φόντο το 2% για την παιδεία, στο σύνολό της.

Παράπλευρο θύμα και ο ελληνικός αθλητισμός. Η κυβέρνηση κατάφερε το τραγικό παράδοξο, να έχουμε τον πιο υποβαθμισμένο ερασιτεχνικό και τον πιο διεφθαρμένο επαγγελματικό αθλητισμό της Ευρώπης. Οι περισσότερες αθλητικές υποδομές της χώρας καταρρέουν, ενώ όσες ενδιαφέρουν την τρόικα φυσικά και πηγαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η συντήρηση των περισσότερων σταδίων έχει αφεθεί στο έλεος των καθημαγμένων οικονομικά δήμων, ενώ οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις αφήνονται να ρημάξουν για να πουληθούν τα οικόπεδα. Ο επαγγελματικός αθλητισμός από την άλλη συνεχίζει ανεξέλεγκτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτησή μας, για τα χρέη των ΠΑΕ και ΚΑΕ, το Υπουργείο απάντησε ότι διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε τριάντα έξι περιπτώσεις, αποσιωπώντας ωστόσο ποια είναι τα πρόστιμα και ποια είναι τα ποσοστά που αναλογούν σε αυτές. Καλούμε το Υπουργείο να απαντήσει άμεσα διότι και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως εκλαμβάνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ωθώντας την κοινωνία στην αμάθεια.

Είναι λοιπόν ώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μπει ένα τέλος. Είναι η ώρα να χαράξει η χώρα μία άλλη ρότα. Σταματώντας αυτή την καταστροφική κυβέρνηση, σταματάμε την κατηφόρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Εθνική Αντιπροσωπεία να βάλει τέλος στην λεηλασία, να αποκαταστήσει την αδικία. Το γνωρίζουν όλοι, με πρώτη την τρόικα, ότι η λαϊκή εντολή για την αριστερή διακυβέρνηση είναι προ των πυλών και είναι ισχυρή. Και επειδή μας ρωτάται ποιο είναι το μήνυμα που παίρνουμε από την κοινωνία αυτή την στιγμή, εμείς λέμε ότι οι πολίτες είναι αποφασισμένοι και ζητάνε ανανέωση της λαϊκής εντολής για την ιστορική διακυβέρνηση της αριστεράς. Ας τους δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία να εκφραστούν. Ευχαριστώ