ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για την πλήρη απαξίωση των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης των Τρικάλων

 

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων, αποτελούμενο από στελέχη του Τμήματος Παιδείας της Ν.Ε. Τρικάλων και την βουλευτή του νομού Παναγιώτα Δριτσέλη επισκέφτηκε στις 21/6/2013, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρό του, κ. Ι. Κουτεντάκη.

Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να εντάξει το εν λόγω Τμήμα, στην νεοσυσταθείσα Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, μαζί με ένα Τμήμα Οικονομικών Σπουδών!

Η πράξη αυτή, η οποία επισημοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2013, δεν αιτιολογείται στην βάση κάποιου ακαδημαϊκού κριτηρίου, αφού είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική συνάφεια ανάμεσα στα διδασκόμενα αντικείμενα του ΤΕΦΑΑ και του Τμήματος Οικονομικών και δεν υπάρχει καμία ακαδημαϊκή λογική στην κοινή υπαγωγή των Τμημάτων αυτών σε μία Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών. Επιπλέον η πράξη αυτή αποτελεί αρνητική πρωτοτυπία για ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας, καθώς όλα τα υπόλοιπα Τμήματα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, που λειτουργούν εντός των Ελληνικών Πανεπιστημίων, έχουν υπαχθεί σε αντίστοιχες Σχολές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με ακαδημαϊκά και μόνο κριτήρια.

Ανακύπτουν, στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά ερωτήματα σε σχέση με το γιατί το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε μία τέτοια ενέργεια, η οποία φαίνεται να στηρίζεται στην εκπεφρασμένη επιθυμία του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αρχικά να στερήσει από το ΤΕΦΑΑ την ακαδημαϊκή του αυτοτέλεια, ώστε σε δεύτερο χρόνο να το μεταφέρει σε άλλη πόλη.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και δημοσιεύματα σε σχέση με το ΤΕΙ στα Τρίκαλα. Σε συνθήκες που μένει να διερευνηθούν, φαίνεται ότι καθηγητές από ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής, υλοποίησαν «ενημερωτική ημερίδα», ώστε να παρουσιάσουν στους φοιτητές τα προγράμματα σπουδών, του εν λόγω ιδιωτικού Πανεπιστημίου.

Είναι απαράδεκτο, την ίδια στιγμή που το ΤΕΙ στα Τρίκαλα απαξιώνεται από την κυβέρνηση, η οποία, ως γνωστόν επιθυμεί να το συρρικνώσει και να το κλείσει, να χρησιμοποιείται ως βήμα διαφήμισης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το ΤΕΙ πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό και να του παρασχεθούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Η απαξίωση των δημοσίων δομών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Τρικάλων και η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για την διασφάλιση της ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των Τμημάτων της πόλης είναι υπόθεση όλων μας. Οι «πονηρές» συγχωνεύσεις, οι «μυστικές» συμπράξεις με ιδιωτικά συμφέροντα και η οικονομική απαξίωση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μας βρουν απέναντί τους.

Τμήμα Παιδείας Ν.Ε. Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ