Δήλωση για την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

Την 25η Νοεμβρίου του 1960 κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν βάναυσα τρεις γυναίκες, οι αδερφές Μιραμπάλ, που αγωνίζονταν σθεναρά ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον τοπικό δικτάτορα που είχε καταλάβει την εξουσία στον Άγιο Δομίνικο, στην Καραϊβική. Μνημονεύοντας το θάρρος των τριών αυτών γυναικών, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αφιέρωσε την σημερινή ημέρα στον διαρκή αγώνα για την εξάλειψη κάθε μορφής έμφυλης βίας.

Σε όλες τις χώρες του πλανήτη η βία κατά των γυναικών παραμένει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παρούσα. Στην Ελλάδα της μνημονιακής πραγματικότητας η έμφυλη βία και ο αποκλεισμός αποτελούν μέρος της οικογενειακής, εργασιακής και κοινωνικής πραγματικότητας για πάρα πολλές γυναίκες.

Η μάχη γα την πραγματική ισότητα και την χειραφέτηση από τα δεσμά της καταπίεσης δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Η προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες οφείλει να αποτελεί αντικείμενο καθημερινής και συντεταγμένης προσπάθειας από το Κράτος, ενώ απαιτείται και η εγρήγορση ολόκληρης της κοινωνίας για την καταπολέμηση κάθε μορφής καταπίεσης και εκμετάλλευσης. Κομβικός παράγοντας τέλος, ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι ο διαρκής αγώνας ενάντια στη λιτότητα και τα μνημόνια που παράγουν βία και φτώχεια.

Για την βελτίωση της κατάστασης των γυναικών και όλων των πολιτών, ο μόνος δρόμος παραμένει η ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της εκμετάλλευσης που γεννούν την αδικία και τη βία.