2014-07-10 13.45.23

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μεθοδικά τα προβλήματα και τις ανάγκες των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του  Νομού Τρικάλων.

Σειρά επισκέψεων σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων πραγματοποίησε το Τμήμα Υγείας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη. Οι επισκέψεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης και καταγραφής των αναγκών του δικτύου πρωτοβάθμιας υγείας του Νομού και του συνεχούς διαλόγου με τους ιατρούς και το προσωπικό των δομών. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια όλης της προηγούμενης εβδομάδας, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επισκέψεις στο ΠΕΔΥ Τρικάλων και στα Κέντρα Υγείας στη Φαρκαδόνα, στη Καλαμπάκα και στη Πύλη.

Η καταγραφή των προβλημάτων και η διαρκής και άμεση συνεργασία με τους λειτουργούς του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων εντάσσεται στη λογική συνδιαμόρφωσης των παρεμβάσεων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τους φορείς της δημόσιας υγείας. Βασική επιδίωξη είναι η ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ένα νομό που χαρακτηρίζεται από την ορεινότητά του και τις αυξημένες αποκεντρωμένες ανάγκες.

Τα προβλήματα που καταγράφηκαν είναι πολλά. Σε ότι αφορά το ΠΕΔΥ Τρικάλων, τα θεμελιώδη ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα δομή δεν είναι άλλα από τις ελλείψεις ιατρών και την απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μέλλον της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι δημοσιονομικές περιοριστικές πολιτικές στις δαπάνες υγείας, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση και η συρρίκνωση των δυνατοτήτων δράσης του ΠΕΔΥ πλήττουν ιδιαίτερα τους τρικαλινούς πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα απεύθυνσης στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Σε ότι αφορά τα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού Τρικάλων, η κατάσταση δεν διαφοροποιείται θεαματικά από την γενική εικόνα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας εξέφρασε την απόλυτα δικαιολογημένη ανησυχία του για τις ελλείψεις σε ειδικότητες και εξοπλισμό. Και στα τρία Κέντρα Υγείας οι συνταξιοδοτήσεις ιατρών δεν αναπληρώνονται, ο στόλος του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για την συνεχή κάλυψη των αναγκών ενώ ακόμα και βασικές υπηρεσίες όπως η συντήρηση και η καθαριότητα προσκρούουν στην γενική δημοσιονομική ασφυξία. Εντούτοις, τα Κέντα Υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν περισσότερα από 200 χωριά, ενώ κατά τους θερινούς μήνες οι ανάγκες γίνονται ακόμα εντονότερες λόγω της τουριστικής περιόδου, ιδιαίτερα για το Κέντρο Υγείας της Καλαμπάκας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε με προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από τους λειτουργούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα οποία θα θέσει άμεσα στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με της δομές για την στήριξη του έργου τους, με κάθε διαθέσιμο μέσο. Η ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού του Κράτους και η ισχυροποίηση της δημόσιας υγείας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες θέσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πυξίδα της μελλοντικής κυβερνητικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.