φωτογραφία 4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Η πρόσφατη κυβερνητική μεταρρύθμιση υποβάθμισε ραγδαία την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στα Τρίκαλα»

Το Κέντρο Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας Τρικάλων επισκέφτηκε η βουλευτής Παναγιώτα Δριτσέλη συνοδευόμενη από κλιμάκιο του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων. Στόχο της επίσκεψης αποτέλεσε η καταγραφή της κατάστασης που διαμορφώνεται για την πρωτοβάθμια υγεία μετά από την εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων για κατάργηση των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και την μεταφορά των λειτουργικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην διοίκηση του ΕΣΥ.

Όπως τόνισαν ιατροί και εργαζόμενοι του νεοσύστατου Κέντρου Υγείας του ΠΕΔΥ Τρικάλων, η νέα δομή είναι σαφώς πιο συρρικνωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Πάρα πολλές θέσεις ιατρών παραμένουν κενές, δεν καλύπτονται πολλές και σημαντικές ειδικότητες, ενώ οι συνολικές δυνατότητες του Κέντρου Υγείας για την ουσιαστική περίθαλψη των ασφαλισμένων έχουν περιοριστεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας του ΠΕΔΥ Τρικάλων δεν διαθέτει μεταξύ άλλων παιδίατρο, καρδιολόγο και γυναικολόγο, ενώ δεν λειτουργεί το Κέντρο Μάνας και Παιδιού ούτε το ακτινολογικό τμήμα λόγω έλλειψης ακτινολόγου. Αξίζει να υπογραμμιστεί επίσης ότι δεν υφίσταται συμβεβλημένος δερματολόγος για όλη την περιοχή των Τρικάλων. Η συνολική λειτουργία της νέας δομής στηρίζεται κυριολεκτικά στην αυτοθυσία του ελάχιστου δυναμικού που διαθέτει, την ίδια στιγμή που οι υποσχεθείσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού βρίσκονται και εκείνες κυριολεκτικά στον αέρα. Διάχυτος τέλος είναι και ο φόβος των εργαζομένων για περαιτέρω συρρικνώσεις και απολύσεις καθώς και για μεθοδεύσεις σε σχέση με την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα την κατηγορηματική αντίθεσή του στις κυβερνητικές αλλαγές στην δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδς υγείας, μοναδικός στόχος των οποίων είναι η συρρίκνωση των δαπανών και η δραστική μείωση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους και τους πολίτες. Η Κυβέρνηση της Αριστεράς δεσμεύεται για την ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας και την πραγματική κάλυψη όλων των πολιτών από ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα, στελεχωμένο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο.

 

Το Γραφείο Τύπου