530467 197620910375047 798447988 n

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Σοβαρότατες ελλείψεις στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων.

Σύνοψη ερώτησης :

Μετά από διαδοχικές επισκέψεις και την πλήρη καταγραφή των προβλημάτων των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει εκ νέου το θέμα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας υπογραμμίζονται τα σοβαρότατα προβλήματα και οι ελλείψεις της επιχειρησιακής μονάδας του ΠΕΔΥ στα Τρίκαλα καθώς και των Κέντρων Υγείας σε Καλαμπάκα, Φαρκαδόνα και Πύλη. Τονίζονται επίσης τα κενά σε προσωπικό αλλά και σε πόρους, για την διασφάλιση της εξυπηρέτησης των πολιτών των ορεινών περιοχών και των τουριστών.  Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί στο πλαίσιο αυτό τον Υπουργό Υγείας να στηρίξει τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Τρικάλων, οι οποίες προσφέρουν σημαντικότατο έργο στην περιοχή και είναι απολύτως απαραίτητες για την ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του Νομού. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Σοβαρότατες ελλείψεις στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων.

 

Πέντε μήνες έχουν παρέλθει από την κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προβλήματα των δημόσιων δομών του Νομού Τρικάλων συνεχίζουν να οξύνονται. Οι διαθεσιμότητες των ιατρών του ΕΟΠΥΥ καθώς και η άκρως περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην υγεία, έχουν συρρικνώσει δραματικά τις δυνατότητες προσφοράς υπηρεσιών υγείας και της μονάδας του ΠΕΔΥ στα Τρίκαλα, αλλά και των υπόλοιπων τριών Κέντρων Υγείας του Νομού, σε Καλαμπάκα, Φαρκαδόνα και Πύλη.

Η μονάδα του ΠΕΔΥ στα Τρίκαλα στελεχώνεται από μόλις 13 ιατρούς, με βασικές ελλείψεις στις ειδικότητες του παιδιάτρου, του ακτινολόγου, του ψυχιάτρου, του ενδοκρινολόγου και του καρδιολόγου. Οι ανάγκες είναι τεράστιες ενώ μείζον ζήτημα προκύπτει και από το πλαφόν στην συνταγογράφηση, με τους πολίτες να κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά ακάλυπτοι στις φαρμακευτικές τους ανάγκες. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η διαρκής υποχρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων έχει αυξήσει σημαντικά τις επισκέψεις των πολιτών στο Κέντρο Υγείας του ΠΕΔΥ, χωρίς όμως να έχει παρασχεθεί η παραμικρή υποστήριξη από το Κράτος στο κρίσιμο έργο του.

Σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας της Καλαμπάκας, περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από την ορεινότητά της αλλά και από την αυξημένη τουριστική κίνηση, τα κενά σε ειδικότητες ιατρών είναι και εκεί μεγάλα. Λόγω των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού και τον περιορισμό στις προσλήψεις δεν υπάρχει ακτινολόγος, ορθοπεδικός, μικροβιολόγος καθώς και παιδίατρος. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν ξεπερνάει τα 14 άτομα ενώ οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις αναμένεται να το μειώσουν ακόμη περισσότερο. Οι ανάγκες καθαριότητας καλύπτονται από ένα άτομο ενώ οι ανάγκες του διοικητικού έργου από μόλις έναν υπάλληλο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιοχές και οι αποστάσεις που ανήκουν στο πεδίο ευθύνης του Κέντρου Υγείας είναι μεγάλες ενώ απαιτείται εκσυγχρονισμός των οχημάτων, τα οποία καλούνται να προσεγγίσουν απομακρυσμένες και δύσβατες ορεινές περιοχές.

Η εικόνα στα Κέντρα Υγείας Φαρκαδόνας και Πύλης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα. Στο Κέντρο Υγείας της Φαρκαδόνας, οι ελλείψεις ιατρών αφορούν πάρα πολλές ειδικότητες μεταξύ των οποίων εκείνες του παιδίατρου και του οδοντίατρου. Το ακτινολογικό τμήμα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα ελλείψει ακτινολόγου και απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης, ο στόλος του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για την συνεχή κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας. Αντίστοιχη εικόνα συναντά κανείς και στο Κέντρο Υγείας της Πύλης με βασικότερη έλλειψη εκείνη του παιδίατρου, ειδικότητα η οποία απουσιάζει παντελώς από την ευρύτερη περιοχή.

 

Επειδή οι πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές επιδείνωσαν την κατάσταση στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων.

Επειδή είναι αδύνατον να λειτουργήσουν οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε αυτό το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Με ποιους τρόπους σκοπεύει να απαντήσει στις τεράστιες ανάγκες των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Τρικάλων;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Online παρακολούθηση απάντησης αρμοδίου Υπουργείου