Η κυβερνητική ωμότητα οδηγεί την κτηνοτροφία της χώρας σε αδιέξοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στο πλευρό των κτηνοτρόφων για την ανόρθωση του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής.

 

Η ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δεν απειλούν μόνο την αγροτική παραγωγή, αλλά ολόκληρη την εθνική οικονομία και κυρίως την διατροφική επάρκεια του πληθυσμού. Οι κτηνοτρόφοι σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του υψηλότατου κόστους παραγωγής, των δανείων και της φορολογικής λαίλαπας που έχει εξαπολύσει εναντίον τους η μνημονιακή κυβέρνηση. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αποτελούν παρά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε κατ’ελάχιστο τις ανάγκες του κλάδου. Την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει και το ξεπούλημα του βασικού χρηματοδοτικού εργαλείου για την αγροτική παραγωγή, η ΑΤΕ, και των μεγάλων μονάδων όπως η Δωδώνη, ή η κατάρρευση της ΑΓΝΟ η οποία κλώνισε την αγορά γάλακτος δημιουργώντας ένα καταστροφικό ντόμινο στους παραγωγούς.

Οι κτηνοτρόφοι απειλούνται άμεσα σήμερα με δήμευση της περιουσίας τους εξαιτίας του ξεπουλήματος της ΑΤΕ και του διαχωρισμού της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα ληξιπρόθεσμα κτηνοτροφικά δάνεια του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ βεβαιώθηκαν πρόσφατα στην εφορία με αποτέλεσμα πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι να απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις των μονάδων παραγωγής τους και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τα χρέη των παραγωγών στις τράπεζες ξεπερνούν σήμερα το 1 δις ευρώ. Η αιτία δεν είναι άλλη από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και τις φορολογικές επιθέσεις που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι κτηνοτρόφοι ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων συνεχώς βυθίζονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει παρέμβει στην Βουλή επανειλημμένα για το θέμα της ρύθμισης των χρεών των κτηνοτρόφων διεκδικώντας τη θέσπιση ενός πλαισίου ρύθμισης των χρεών με γενναίο κούρεμα σε ληστρικά πανωτόκια για την προστασία ενάντια στις δημεύσεις περιουσιών και κτηνοτρόφων.

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής στον κτηνοτροφικό κλάδο, το οποίο αυξάνεται ραγδαία από τις χρόνιες θεσμικές ολιγωρίες και από την εξάρτηση της κτηνοτροφικής παραγωγής από τις εισαγωγές ζωοτροφών από το εξωτερικό. Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες για την ενεργοποίηση του κανονισμού που αφορά στις εισοδηματικές ενισχύσεις (κανονισμός de minimis για την αγορά ζωοτροφών) για την χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων με 30 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, ενώ την μερίδα του λέοντος θα καρπωθούν και πάλι οι μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου. Τα χρήματα αυτά είναι κυριολεκτικά ψίχουλα. Κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ για τους αιγοκτηνοτρόφους και τα 400 ευρώ για τους αγελαδοτρόφους, για τους οποίους το ποσό αυτό δεν καλύπτει παρά τα έξοδα των τροφών μιας εβδομάδας. Άλλωστε οι κτηνοτρόφοι δεν πρόκειται να λάβουν αυτά τα χρήματα έτσι κι αλλιώς πριν από το Πάσχα, καθώς η διαδικασία ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μηχανισμού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Φυσικά, δεν θεραπεύονται με αυτόν τον τρόπο ούτε και τα δομικά προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, το κυριότερο των οποίων είναι η πλήρης εξάρτηση από την εισαγωγή ζωοτροφών, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των αγορών. Η διαρκής αύξηση των τιμών των ζωοτροφών έχει οδηγήσει στην εκτόξευση του κόστους παραγωγής και σε συνδυασμό με τον υπερδανεισμό έχει οδηγήσει πολλούς μικρούς και μεσαίους παραγωγούς στην πτώχευση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό είναι η εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών, απλούστευση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των βοσκοτόπων, δημιουργία υποδομών, βελτίωση της παραγωγικής τους ικανότητας και διαχείρισή τους με συμμετοχή των κτηνοτρόφων. Επιβεβλημένη κρίνεται επίσης και η εφαρμογή μίας ουσιαστικής πολιτικής για την απεξάρτηση από τις εισαγόμενες ζωοτροφές με την άμεση ενίσχυση της καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών. Η πολιτική αυτή θα επιφέρει και ουσιαστική προστασία από την εισαγωγή ζωοτροφών με βάση γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες σόγιας, οι οποίες έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά.

Σ’ όλον αυτόν τον ορυμαγδό, λοιπόν, έρχεται και η φορολογία να δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία. Μια σειρά από σαρωτικές επιβαρύνσεις στην παραγωγή, στην φορολογία, στο πετρέλαιο, στο ρεύμα καθώς και επιδρομές στο αγροτικό εισόδημα μέσω της αύξησης των εισφορών ασφάλισης και περίθαλψης και της παράλληλης μείωσης των προνοιακών βοηθημάτων, την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και την περικοπή των συντάξεων είναι η τραγική πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι .Έτσι, η κυβέρνηση αφού φρόντισε να φοροληστέψει με δεκάδες τρόπους τους αγρότες έρχεται σήμερα να ανακοινώσει μέτρα υποτιθέμενης ελάφρυνσης που όμως δεν ρυθμίζουν τίποτα και εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνιακή τακτική της, στην προσπάθειά να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο πολιτικής επιβίωσης. Σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική της σταγόνας, αυτό που απαιτείται είναι η γενναία μείωση της φορολόγησης της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή και την συντήρηση των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Απ΄ την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ παλεύει για να μην μετατραπεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική σε ακόμα ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο εξόντωσης των αγροτών. Στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται αυτή την στιγμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ευρωπαϊκή αριστερά παλεύει για μία πολιτική η οποία θα στηρίζει το αγροτικό προϊόν, θα προστατεύει τον αγρότη απέναντι στα καρτέλ των αγορών και θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς τιμές για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στηρίζει την πρόταση του για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και στην ανόρθωση του αγροτικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση της κτηνοτροφίας ως στρατηγικού παραγωγικού τομέα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Οι άμεσες ενέργειες του προγράμματος για την τόνωση του αγροτικού τομέα είναι η μείωση των φόρων στην ενέργεια, στην παραγωγή και στο αγροτικό εισόδημα, ενώ παράλληλα η εφαρμογή μίας πραγματικά αναπτυξιακής και οικολογικής πολιτικής για την κτηνοτροφική παραγωγή θα επανορθώσει τις καταστροφές του παρελθόντος και θα καταστήσει και πάλι την ελληνική κτηνοτροφία ποιοτική και αποδοτική.

Παναγιώτα Δριτσέλη

Βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ