ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα : Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών.

Σύνοψη ερώτησης : ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση των ενισχύσεων στους βιοκαλλιεργητές που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας. Οι βουλευτές στην ερώτησή τους επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις αυτές υπερβαίνουν τα δύο έτη και δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στους αγρότες, οι οποίοι έχουν επιλέξει να εφαρμόζουν μεθόδους βιολογικής γεωργίας στην παραγωγή τους. Καλούν στο πλαίσιο αυτό τον αρμόδιο Υπουργό να ενεργήσει άμεσα, κινητοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να εξοφληθούν οι αγρότες και να εξομαλυνθεί ο ρυθμός καταβολής των ενισχύσεων.

 Απλήρωτοι συνεχίζουν να παραμένουν όσοι καλλιεργητές εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας τα προηγούμενα έτη. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων του μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013 δεν έχουν λάβει εδώ και τρία χρόνια τις προβλεπόμενες ενισχύσεις από τα σχετικά προγράμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια για την επίλυση του ζητήματος, στα πλαίσια ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς να λάβει καμία απολύτως απάντηση (αναπάντητες ερωτήσεις 1117/129-16.7.2014 και 13161-13.7.2013).

Σήμερα, πολλοί δικαιούχοι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις εταιρίες πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ότι αφορά την απόδοση των ενισχύσεων προηγουμένων ετών, οι οποίες αφορούν ακόμα και οφειλές από το 2012.

Επειδή η ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας οφείλει να αποτελεί στρατηγικό στόχο της Πολιτείας.

Επειδή οι βιολογικές καλλιέργειες χαρακτηρίζονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Τι προτίθεται να πράξει ώστε να εξομαλυνθεί άμεσα ο ρυθμός καταβολής των οφειλομένων ενισχύσεων στους αγρότες δικαιούχους γεωργοπεριβαλλοντικών ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αποστόλου Βαγγέλης

Γελαλής Δημήτρης

Χατζησοφιά Άννα

Μιχαλάκης Νίκος

Συρμαλένιος Νίκος

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Γάκης Δημήτρης

Κοδέλας Δημήτρης

Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Πάντζας Γιώργος

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τριανταφύλλου Μαρία

Ζερδελής Γιάννης

Γεροβασίλη Όλγα

Ουζουνίδου Ευγενία

Βαρεμένος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Δερμιτζάκης Κώστας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καλογερή Αγνή

Παπαδημητρίου Μάνια

Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Κυριακάκης Βασίλης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Πετράκος Θανάσης

Online παρακολούθηση απάντησης αρμοδίου Υπουργείου