Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο σ/ν «Επικαιροποίηση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής», Ολομέλεια Βουλής

 

Ακούσαμε σήμερα όλοι τον Πρωθυπουργό της χώρας και άλλους Βουλευτές που απαρτίζουν τη Συγκυβέρνηση συγκλονισμένους να σχολιάζουν τα ποσοστά ανεργίας και να δηλώνουν αναστατωμένοι γι’ αυτή την πραγματικότητα. Η ερώτηση που προκύπτει βεβαίως είναι αν με αυτή τη μνημονιακή πολιτική, που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά; Τι απαντάει λοιπόν η κυβέρνηση σε αυτούς τους ανθρώπους, στους ανασφάλιστους, στο 60% των ανέργων νέων, σε αυτούς που ετοιμάζονται να φύγουν στο εξωτερικό, στους αγρότες που βρίσκονται ένα μήνα στους δρόμους; Έρχεται απλά να επικαιροποιήσει τα νέα μέτρα.

Το «επικαιροποιημένο» Μεσοπρόθεσμο εισάγει επιπλέον μέτρα περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, τα οποία συνοδεύονται από ραγδαία μείωση των δαπανών σε Υπουργεία, τοπική αυτοδιοίκηση και δημόσια διοίκηση. Προφανώς λοιπόν τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, δεν ήταν τα τελευταία ούτε βέβαια έχει σκοπό η Κυβέρνηση να είναι αυτά τα τελευταία μέτρα.

Το πραγματικό όμως ερώτημα που πλανάται από αυτές τις νομοτεχνικές και οικονομικές ρυθμίσεις είναι σε ποιο βαθμό καταστροφής επιθυμεί η Κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα και σε ποιο επίπεδο του πειράματος της τρόικας των δανειστών βρισκόμαστε.

Προφανώς, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, όμως τα στοιχεία που παρουσιάζει σε αυτή τη νέα επιβολή μέτρων δείχνουν πολύ καθαρά ποιο είναι το ιδεολογικό της πρόσημο, ποιους ανθρώπους στοχοποιεί και ποια συμφέροντα υπερασπίζεται. Η Κυβέρνηση με αυτή την επικαιροποίηση εντείνει τις περικοπές στο κοινωνικό κράτος, διαλύει τους προϋπολογισμούς της υγείας, της παιδείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα επιβάλει νέους φόρους και νέα χαράτσια.

Από τη μια, λοιπόν, μειώνει την κοινωνική προστασία στους πολίτες και εξαϋλώνει τη φοροδοτική ικανότητά τους και από την άλλη εντείνει τη φορολογική πίεση. Ακόμα και ο πιο αντικειμενικός κριτής θα έλεγε τελικά ότι αυτό που θέλει η Κυβέρνηση είναι να αποτύχουν τα μέτρα ώστε να χρειαστεί να λάβει νέα και έτσι να συνεχίσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της διάλυσης της κοινωνίας.

Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται από αυτό το Μεσοπρόθεσμο είναι και εκείνα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και τα οποία πραγματικά δείχνουν το σκληρό μνημονιακό πρόσωπο της πολιτικής του ηγεσίας. Τι προβλέπει λοιπόν αυτό το νομοθέτημα; Προβλέπει μόνιμα μέτρα περικοπών στην παιδεία μέχρι το 2016 τα οποία θα κυμαίνονται περίπου στα 250 εκατομμύρια το χρόνο για τα επόμενα έτη μέχρι το 2016. Αν μάλιστα παρακολουθήσει κανείς τη διακύμανση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Παιδείας από το 2011 μέχρι σήμερα, θα διαπιστώσει ότι οι μνημονικές Κυβερνήσεις έχουν ως στόχο να αφαιρέσουν από τη δημόσια εκπαίδευση συνολικά πάνω από 1 δισεκατομμύριο πόρων και ποιος ξέρει αν αυτός είναι ο τελικός στόχος ή αν θα επικαιροποιούνται αυτά στο διηνεκές.

Είναι καταφανές πλέον ότι όσο υπάρχει αυτή η Κυβέρνηση, τα Μεσοπρόθεσμα θα επικαιροποιούνται και ποτέ αυτά τα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία. Έχει ενδιαφέρον, επίσης, να αναγνώσει κανείς τι ακριβώς περικόπτει η Κυβέρνηση από τις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τους πίνακες. Φυσικά, τα στοιχεία που προβάλλονται δεν είναι ολοκληρωμένα για όλα τα έτη, αλλά αρκούν για να δώσουν μια εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα, μας πληροφορούν ότι θα επέλθουν ραγδαίες περικοπές δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια από πολύ συγκεκριμένες δαπάνες, όπως η διάλυση των δομών του Υπουργείου Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Πολιτισμού, η απόλυση σχεδόν όλου του έκτακτου προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και φυσικά, η διάλυση των ΑΕΙ μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Το οξύμωρο, όμως, σε αυτό το σημείο είναι ότι όσα το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κρύψει πολιτικά τόσο καιρό, αποφεύγοντας τη Βουλή, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών σήμερα να τα επιβεβαιώσει σε όλους εμάς. Μαθαίνουμε, λοιπόν, από το σχέδιο νόμου ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου θα κινείται συνολικά πτωτικά μέχρι και το 2016, για να φτάσει στο τέλος του 2016 μόλις στο 2%. Η Κυβέρνηση, δηλαδή, επιθυμεί το 2% χρηματοδότηση για την παιδεία.

Άραγε, αναρωτιέται κανείς τι μέλλον επιφυλάσσετε ή τι μέλλον οραματίζεστε για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας. Κυρίως για το 2013 και συμπληρωματικά για το 2014 προβλέπονται άμεσα μέτρα περικοπής πάνω από 250 εκατομμύρια, επιπρόσθετα από εκείνα της προηγούμενης έκδοσης του Μεσοπρόθεσμου το Νοέμβριο. Από αυτά, τα μισά θα προκύψουν από μείωση δαπανών στη λειτουργία υπηρεσιών και δομών -στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και των ΑΕΙ- και τα άλλα θα προκύψουν από συντριπτικές μειώσεις σε έκτακτο προσωπικό και από την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εκπαιδευτικών. Με άλλα λόγια, δεν θα προσληφθούν ξανά παρά ελάχιστοι έκτακτοι εκπαιδευτικοί ή διδάσκοντες και το κενό θα καλυφθεί με την αύξηση των ωρών εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Για τα επόμενα έτη 2015 και 2016 μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν νέες περικοπές της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ περίπου ανά έτος, χωρίς όμως το Υπουργείο να αποσαφηνίζει από πού θα προκύψουν. Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε κρυφά μέτρα στην παιδεία επιπλέον μισού δισεκατομμυρίου περίπου. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν προσπαθείτε να την κρύψετε.

Για τους νέους αυτής της χώρας, για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές, αυτή η Κυβέρνηση είναι μία εχθρική Κυβέρνηση. Τα συμφέροντα που υπερασπίζεται σαφώς και είναι αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον, σαφώς και είναι αντίθετα προς το συμφέρον της κοινωνίας και του λαού. Αν οι κυβερνώντες παρουσιάζουν αυτό το «δημοσιονομικό σχεδιασμό» ως μονόδρομο, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι ο μόνος μονόδρομος είναι αυτός της διάλυσης που έχουν επιλέξει και που γρήγορα θα τους οδηγήσει στο πολιτικό περιθώριο.