Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη για τις επιβραβεύσεις διακριθέντων αθλητών στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Οργάνωση και λειτουργία ΕΟΠΠΕΠ, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και άλλες διατάξεις». Ολομέλεια Βουλής

 

Είναι προφανές ότι όσον αφορά τον αθλητισμό το μόνο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Παιδείας -όπως άλλωστε αυτό αποκρυσταλλώθηκε και στον Προϋπολογισμό- είναι το σχέδιο διάλυσης του δημόσιου αγαθού του αθλητισμού μέσω της υποχρηματοδότησης και της οικονομικής απαξίωσης των δημοσίων αθλητικών δομών της χώρας.

Πέραν, λοιπόν, από την αποσπασματικότητα και τη μνημονιακή οπτική που χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και στην εσφαλμένη λογική που επαναφέρει το άρθρο 38, που ο ίδιος ο Υφυπουργός είχε τροποποιήσει το 2008.

Διαβάζοντας, λοιπόν, κανείς τα Πρακτικά κατά τη συζήτηση του ν.3708/2008 διαπιστώνει ότι οι λόγοι που οδήγησαν από τις παχυλές αμοιβές και τη χωρίς φειδώ μοιρασιά παροχών σε αθλητές στην πλήρη σχεδόν εξαφάνισή τους αφορούσαν σημαντικές παθογένειες, απάτες, διαφθορά, δόλο, αλλοίωση του αθλητικού πνεύματος, παραβίαση του φίλαθλου κανόνα, αθέμιτο ανταγωνισμό, βιαιοπραγίες κατά παραγόντων, κατά διαιτητών, ντόπινγκ ακόμα και σε σχολικά πρωταθλήματα, ακόμα και σε άτομα με αναπηρία.

Αντί λοιπόν να γίνει μια συνολική παρέμβαση, προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι παθογένειες, να στηριχθεί το αθλητικό σωματείο και να εξακολουθήσει ο αθλητισμός να είναι δικαίωμα για όλους τους πολίτες, εσείς τι κάνετε; Επανατροποποιείτε ένα νόμο, τον ν.2725/1999 που έχει γίνει «κόσκινο» από τροπολογίες. Αν δηλαδή έχουμε υπολογίσει καλά, αυτή πρέπει να είναι η εκατοστή τριακοστή πρώτη τροπολογία του πολύπαθου νόμου, κάτι που τον καθιστά εκ των πραγμάτων έωλο και ξεπερασμένο.

Με το άρθρο 38 επαναφέρεται μια λογική πριμοδοτήσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια λογική, όμως, που επιβραβεύει τη νίκη και όχι τη συνολική αθλητική προσπάθεια. Κανένα κίνητρο από μόνο του σαφώς και δεν μπορεί να δώσει ώθηση στον αθλητισμό, αν προηγουμένως δεν είναι ενταγμένο σε ένα σχέδιο που θα προωθεί τη συνολική στήριξη και ανάπτυξη της μαζικής βάσης του.

Μια λογική η οποία, εκτός από την πρόσβαση σε μια σχολή, δεν δίνει κανένα άλλο κίνητρο για συνέχιση της υψηλής αθλητικής προσπάθειας, προφανώς δεν ενισχύει την ενασχόληση με τον αθλητισμό ούτε προάγει τις πανανθρώπινες αξίες που αυτός πρεσβεύει.

Απουσιάζει επίσης κραυγαλέα κάθε είδους πρόβλεψη για τη μελλοντική εξέλιξη των αθλητών, ιδιαίτερα των ερασιτεχνικών αθλημάτων, μόλις εκείνοι ολοκληρώσουν την αθλητική τους καριέρα. Αθλητές που αφιέρωσαν τη νεότητά τους στην υγιή αθλητική δραστηριότητα, τίθενται χωρίς καμία μέριμνα στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιθώριο.

Εμείς, λοιπόν, λέμε «όχι» στο κυνήγι της νίκης, «ναι» στην αθλητική προσπάθεια. Παράδειγμα προς μίμηση είναι ο Περικλής Ιακωβάκης που είχε μεγάλες νίκες, αλλά όλοι τον μνημονεύουμε κυρίως για την αθλητική του συνέπεια και την πολύχρονη προσπάθειά του σε υψηλό γνωστικό επίπεδο.

Η δική μας πρόταση, λοιπόν, εστιάζει στη δημιουργία ενός συστήματος πόντων όπου μεγάλες και μικρότερες διακρίσεις θα αθροίζονται ανάλογα και θα δίνουν την πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια με κύριο κριτήριο, όμως, τη σταθερή αθλητική συμμετοχή και όχι τη νίκη. Επίσης ζητούμενο για μας είναι ο αθλητής υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερα ο μη επαγγελματίας να μην καταλήγει με το τέλος της καριέρας του άνεργος και ανασφάλιστος.

Προκρίνουμε, λοιπόν, ένα σύστημα επιβράβευσης το οποίο εκτός από το ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα ρυθμίζει εξίσου και την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών. Από τη μέριμνά μας δεν διαφεύγουν επίσης και οι προπονητές των διακριθέντων αθλητών.

Επειδή ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, η ανάπτυξη του αθλητισμού στην εκπαίδευση, η ανάπτυξη του αθλητισμού σε τοπικό επίπεδο και για όλους, δηλαδή του ερασιτεχνικού, αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού είναι για μας εκ των ων ουκ άνευ.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης εντάσσονται και οι τέσσερις τροπολογίες τις οποίες προτείνουμε. Η πρώτη αφορά σε ένα μείζον για το ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα, αυτό της αναβάθμισης της φυσικής αγωγής στην εκπαίδευση. Καθώς το Υπουργείο έχει φτάσει στο σημείο να απαξιώνει το σχολικό και το νεανικό αθλητισμό, εμείς προτείνουμε η κινητοποίηση της νεολαίας για άθληση να ξεκινήσει από το χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο μέσω κινήτρων που περιορίζονται στην επιβράβευση των νικών.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής στο σχολικό πρόγραμμα, τη δημιουργία σοβαρών αθλητικών υποδομών στα νεοαναγειρόμενα σχολεία και τη δωρεάν χρήση των δημοτικών αθλητικών υποδομών για τις ανάγκες της εκπαίδευσης.

Η δεύτερη τροπολογία που καταθέσαμε αφορά μια πάγια θέση μας για το ποδόσφαιρο. Προτείνουμε, λοιπόν, η κάθε ομάδα να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει τη μορφή του νομικού προσώπου που θα έχει σε περίπτωση που αυτή συμμετέχει στις μεγάλες κατηγορίες. Ζητάμε, λοιπόν, να μην είναι υποχρεωμένη κάθε ομάδα των τριών πρώτων κατηγοριών να μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία. Προτείνουμε κάθε σωματείο να διαλέγει αν θέλει να παραμείνει ερασιτεχνικό ή ακόμα και να μπορεί να συστήνεται ως εταιρεία λαϊκής βάσης, πράγμα που συμβαίνει σε πολλές ομάδες του εξωτερικού.

Η τρίτη τροπολογία μας αφορά στην αποκατάσταση μιας σειράς στρεβλών πρακτικών του παρελθόντος στις εκλογικές διαδικασίες των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και θα ήθελα πάρα πολύ να δώσετε προσοχή σε αυτό. Εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες έχουν θεσπιστεί αντιδημοκρατικά εκλογικά συστήματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός απαράδεκτου πελατειακού συστήματος που εξυπηρετεί ομάδες συμφερόντων, αποκλείοντας ικανούς ανθρώπους του αθλητισμού από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων και ελέγχου.

Για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων προτείνουμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα σε όλους τους αθλητικούς φορείς και ιδιαίτερα στις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες.

Τέλος, η τελευταία τροπολογία αφορά τη μισθοδοσία του υπηρετούντος προσωπικού των αθλητικών ομοσπονδιών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η μισθοδοσία να καταβάλλεται απευθείας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις με το σημερινό σύστημα εκτέλεσης της μισθοδοσίας από τις διοικήσεις των ομοσπονδιών παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των δεδουλευμένων στους εργαζομένους.

Κλείνοντας, αναφορικά με τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, κύριε Υπουργέ και αφορούν τον αθλητισμό, ομολογουμένως αναγνωρίζουμε κάποια θετικά σημεία με κάποια ενδεχομένως κενά, όπως για παράδειγμα στην παράγραφο 17.α), όπου μπορεί να μετατραπεί η Γ’ σε ερασιτεχνικό σωματείο ή να συγχωνευθεί με τη Δ’. Ωστόσο, δεν μεριμνά καθόλου η συγκεκριμένη τροπολογία για τους εργαζόμενους ποδοσφαιριστές που έχουν επαγγελματικά συμβόλαια, τα οποία με τη μετατροπή της ΠΑΕ σε ερασιτεχνικό σωματείο λήγουν αυτόματα χωρίς καμία διασφάλιση. Άρα, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τα λεφτά τους ή να χρειαστεί να δαπανήσουν πολλά λεφτά στα δικαστήρια προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους.

Το βίντεο της ομιλίας