444

 

Ομιλία της Παναγιώτας Δριτσέλη στα πλαίσια των εργασιών του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ

 

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Δριτσέλη Παναγιώτα στην τοποθέτησή της, στα πλαίσια των εργασιών του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ τόνισε τα εξής, «Αγαπητοί σύνεδροι, θεωρώ ότι το αδιέξοδο που βιώνουμε σήμερα, αλλά και το επικεντρο των συζητήσεων που θα μας απασχολήσουν συμπυκνώνονται άψογα σε αυτό που γράφει η κούκλα «Ακκρωτηριάζετε τις ζωές μας».

Σας μεταφέρω επίσης τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και του προέδρου της Αλέξη Τσίπρα, με τις ευχές για παραγωγικές εργασίες του συνεδρίου και αγωνιστικές αποφάσεις.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) θα ήθελα να καταθέσω με την σειρά μου ορισμένες σκέψεις που αφορούν στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην χώρα. Είναι σαφές ότι τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα στηρίζουν προσπαθούν συστηματικά να αποδομήσουν την κοινωνική ασφάλιση με κάθε τρόπο. Κάθε τόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μνημονιακούς υπουργούς εργασίας να εφαρμόζουν μέτρα καταδίκης της κοινωνικής ασφάλισης, μέτρα τα οποία μάλιστα εμφανίζουν ως «απαραίτητα» για την σωτηρία της εθνικής οικονομίας και της χώρας.

Οι πολιτικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι σαφές ότι υπαγορεύονται από νεοφιλελεύθερες επιταγές διεθνών δανειστών και είναι επιλογές που ζημιώνουν τα ταμεία και την ίδια την χώρα. Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως και με την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία κλπ. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να σταθώ σε μία σειρά από σοβαρά θέματα που καταδεικνύουν την εγκληματική νεοφιλελεύθερη πολιτική χάραξη που προαναφέρθηκε και που ζημιώνει ευθέως τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βασικό στόχο των μνημονιακών πολιτικών αποτελεί η κατεδάφιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων μείωσαν δραστικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις (πάνω από 25%), αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εξαίρεσαν 150.000 ασφαλισμένους από τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άλλαξαν το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης αποσύροντας επί της ουσίας σχεδόν ολοκληρωτικά το κράτος από τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία μεταβλήθηκε σε μια παροχή-«φιλοδώρημα».

Με το πρόσχημα της «βιωσιμότητας των ταμείων» οι μνημονιακές κυβερνήσεις περικόπτουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα διαρκώς, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα μάλιστα των πιο αδύναμων. Οι μειώσεις αυτές ζημιώνουν εκτός από τους πολίτες και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βλέπουν τις ασφαλιστικές εισφορές να μειώνονται. Οι πολιτικές της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων επίσης και η καλπάζουσα ανεργία καθώς και η μείωση των εισφορών οδηγούν στην συρρίκνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητά τους. Με δύο λόγια θα λέγαμε ότι οι μειώσεις σε μισθούς, αποδοχές, συντάξεις, οι πολιτικές και τα μέτρα που εντείνουν την ανεργία και η υπερφορολόγηση της αγοράς ζημιώνουν άμεσα τα ταμεία και ωθούν την κοινωνική ασφάλιση σε κατάρρευση.

Επίσης διαχρονικά η περιουσία των ταμείων «παίζεται στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τζόγο». Τελευταίο παράδειγμα είναι το ληστρικό κούρεμα των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης κατά 13 δις ευρώ από την προηγούμενη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Σαφώς και το θέμα θα απασχολήσει την Βουλή, μετά από παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ καθώς ενδέχεται κυβερνητικοί ή άλλοι χειρισμοί να ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή. Διαχρονικά εντούτοις τα αποθεματικά των ταμείων αποτέλεσαν για τις κυβερνήσεις μία δεξαμενή άντλησης χρημάτων για την εξυπηρέτηση των πελατειακών τους αναγκών. Σήμερα καλείται ο φορολογούμενος, ο μισθωτός και ο επαγγελματίας να πληρώσουν τις πολιτικές αυτές.

Παραδοσιακά επίσης, οι πολιτικές ηγεσίες ανέχθηκαν και ενδεχομένως και να διαπλέχτηκαν με οικονομικά συμφέροντα, τα οποία κατέστησαν την εισφοροδιαφυγή κανόνα για το μεγάλο επιχειρησιακό κεφάλαιο. Οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι ανεχόντουσαν τις πρακτικές της μαύρης εργασίας εργατών από άλλες χώρες στον κατασκευαστικό κλάδο για παράδειγμα.

Θα ήθελα επίσης να πω δύο λόγια και για τους εργαζόμενους στον κλάδο της κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι όπως όλοι οι εργαζόμενοι βάλλονται και βλέπουν τις ζωές τους να υποβαθμίζονται. Οι εργαζόμενοι λοιπόν στις δομές κοινωνικής ασφάλισης καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα μίας πολύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού της χώρας. Με την ένταση της οικονομικής κρίσης, η πίεση που βαραίνει την εργασία τους γίνεται συνεχώς εντονότερη. Οι περικοπές, τα μέτρα και τα χαράτσια που τους επιβάλλονται δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση.

Οι δικές μας θέσεις ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είναι συγκεκριμένες και θα ήθελα να τις αναφέρω

– Να μπει «φρένο» στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και σταδιακή αποκατάστασή τους, ξεκινώντας από τις πρόσφατες μειώσεις του δεύτερου μνημονίου, με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

– Κατάργηση της τελευταίας, απαράδεκτης αλλαγής του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με την οποία εξαιρέθηκαν αυθαίρετα πολλά επαγγέλματα.

– Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης της εισφοροδιαφυγής, περιφρούρηση και είσπραξη των θεσμοθετημένων πόρων της κοινωνικής ασφάλισης με χτύπημα της ανασφάλιστης «μαύρης» εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, της εισφοροαπαλλαγής και των χαριστικών ρυθμίσεων και απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία.

– Θεσμοθέτηση νέων δημόσιων πόρων – συμπληρωματικών στην τριμερή χρηματοδότηση – για την κοινωνική ασφάλιση, οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

– Αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων λόγω του πρόσφατου «κουρέματος», για την οποία θα καταθέσουμε στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

– Αποκατάσταση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα προ μνημονίων επίπεδα, ώστε να τονωθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Όσον αφορά στο ΙΚΑ και στους λειτουργούς – υπαλλήλους του, γνωρίζουμε καλά ότι έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις αποδοχών με την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και έχουν δει τις υπερωρίες τους να μειώνονται ενώ οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κίνησής τους να καταργούνται. Η μηχανογράφηση του ΙΚΑ δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, έχει παρουσιαστεί από την διοίκηση ένα οργανόγραμμα που προβλέπει πολλές συγχωνεύσεις τοπικών υποκαταστημάτων και καταργήσεις παραρτημάτων σε διάφορα μέρη της χώρας. Για τους μικρότερους δήμους και για κάποια νησιά προβλέπεται η λειτουργία «γραφείων κοινωνικής ασφάλισης» στα οποία θα υπηρετούν 2-3 υπάλληλοι. Η μετατροπή από υποκατάστημα σε γραφείο πρακτικά σημαίνει μείωση προσωπικού, υποχρεωτική μετακίνηση ή μήπως απόλυση; Οι συγχωνεύσεις αυτές θα προκαλέσουν τεράστια ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα πρέπει να διανύουν πάρα πολλά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Επίσης, οι συγχωνεύσεις αυτές θα πλήξουν και την ελεγκτική ικανότητα του ΙΚΑ σε θέματα εισφοροδιαφυγής και θα στερήσουν από το ταμείο του σημαντικότατα έσοδα. Φυσικά, θα πληγεί και ο πολίτης στην εξυπηρέτησή του καθώς με το μειωμένο αυτό προσωπικό, η λειτουργία του ΙΚΑ θα παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις.

Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λοιπόν, θα πρέπει άμεσα όχι μόνο να μην υπάρξουν εφεδρείες αλλά να καλυφθούν με προσλήψεις οι κενές οργανικές θέσεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και να κατοχυρωθούν επιτέλους αξιοκρατικές διαδικασίες υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων του. Το 1% του ΑΕΠ που θεσμοθετήθηκε για ετήσια κρατική χρηματοδότηση στο ΙΚΑ δεν επαρκεί, όπως εξάλλου ανακοινώσατε κι εσείς ως Ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό, η τριμερής χρηματοδότηση με συμμετοχή του Κράτους για όλους τους ασφαλισμένους θα ήταν μια καθαρή και αποτελεσματική λύση.

Είναι ντροπή για την χώρα μας το 60% των συνταξιούχων του ΙΚΑ να παίρνει σήμερα κάτω από 500 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι δυνατόν να ζήσει σήμερα ο συνταξιούχος με 15 ευρώ την ημέρα. Δεν είναι επίσης σωστό οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για υπηρεσίες υγείας, γιατί το ΙΚΑ τους καλύπτει μόνο ένα μικρό ποσοστό των δαπανών υγείας τους. Και δεν είναι σωστό, λόγω της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων δεν είναι για κατεδάφιση, αλλά χρειάζεται στήριξη και αναβάθμιση των συντάξεων και κυρίως των κατώτερων και των παρεχομένων υπηρεσιών των κλάδων υγείας της.

Οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, οι ασφαλισμένοι και οι απόμαχοι της δουλειάς αξίζουν μία καλύτερη μεταχείριση από αυτή που τους έχουν καταδικάσει η τρόικα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Θα αγωνιστούμε μαζί σας με κάθε τρόπο να μην περάσει το νέο μνημονιακό πακέτο βάρβαρων μέτρων που μειώνει ακόμα περισσότερο τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς σας, είτε με δραστικές περικοπές, είτε με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις και που οδηγεί τους συνταξιούχους στην πείνα.

Παράλληλα λοιπόν με τις προτάσεις της ομοσπονδίας σας για την εισφοροδιαφυγή που ήδη έχουμε στα χέρια μας, περιμένουμε και τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας, σημαντικά εφόδια, για να αγωνιστούμε μαζί για δημόσια και κοινωνική ασφάλιση. Τέλος εύχομαι και πάλι ένα πετυχημένο συνέδριο.»