slide_3_647_336

 


Παρέμβαση Παναγιώτας Δριτσέλη στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. 28/3/2013

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Οι τοποθετήσεις ήταν όλες πραγματικά ενδιαφέρουσες, καθώς και η προσέγγιση του κ. Τσακλόγλου και της κυρίας Σπηλωτόπουλου ήταν καταπέλτης ειδικά από την πλευρά της εθνικής επιτροπής. Τα δύο πράγματα που συζητάμε σήμερα, δυστυχώς δεν μπορούμε να τα δούμε ξεκομμένα ούτε από την τακτική αλλά ούτε και από τις πολιτικές σκοπιμότητες και την πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο. Πρώτο και κύριο παράδειγμα είναι η τροπολογία που είχε κατατεθεί και από σας, κυρία πρόεδρε, και από άλλους βουλευτές…

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Με αυτή την αφορμή, στην εισηγητική έχω πει στην συνεργάτιδα μου να πει ότι αποτελεί ομόφωνη απόφαση της επιτροπής να επανακατεθεί, διότι δεν ξέρω αν έχουμε και το εμπρόθεσμο έτσι όπως ήρθε. Το ομοφώνως θα αναφερθεί μέσα για να έχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Τότε είχαν ζητήσει συνάδελφοι από την πλευρά της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν δεν κάνω λάθος, να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση λοχίας ή ήταν έγκυες, όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που καταργούσε ο τότε υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Αυτό είναι το πρώτο σκέλος. Τι έγινε ακριβώς θα πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι, διότι  υπάρχουν και κάποια επικοινωνιακά τεχνάσματα και διάφορα ζητήματα που η ελληνική η κοινωνία αφενός δεν γνωρίζει, αλλά ίσως ούτε εσείς. Ο υπουργός τότε αρνήθηκε το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, με το οποίο εξαιρούνταν από τη διαθεσιμότητα οι εγκυμονούσες  γυναίκες και οι μητέρες που ήταν σε λοχία, υποσχόμενος ότι θα επανεξετάσει το θέμα και κάποια στιγμή θα αποφανθεί νομοτεχνικά, όταν θα ήταν έτοιμος.

Από την άλλη πλευρά, ενέταξε το πρώτο μισό της τροπολογίας που αφορούσε την μη απόλυση των εγκύων και των μητέρων σε λοχία των 23 νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου σε ένα άρθρο με το οποίο απολύονταν ταυτόχρονα εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι και με το οποίο είχε ζητηθεί και ονομαστική ψηφοφορία, για τα οποίο μπορείτε να δείτε τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Αυτό είναι το ένα σκέλος για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και ποιο είναι το κοινωνικό πρόσωπο.

Σήμερα έρχεται αυτό το περιβόητο πολυνομοσχέδιο, με το οποίο υποτίθεται ότι ρυθμίζεται αυτό το θέμα. Τι γίνεται; Οι σχετικές διατάξεις δεν εξαιρούν από την διαθεσιμότητα τις εγκύους και τις μητέρες σε λοχία, αλλά παρατείνουν την διαθεσιμότητα για ένα χρόνο και ακόμη και σ’ αυτό υπάρχουν αστερίσκοι, όπως είπε η κυρία πρόεδρος….

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν πατάει στο νόμο 3996 και πρέπει να  αλλάξει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Ωραία. Και μάλιστα επιεικώς απαράδεκτη. Θα έλεγα εγώ, διότι προβλέπεται ότι, αν διακοπεί η εγκυμοσύνη εξαιτίας φυσικών νόμων ή αν η εγκυμονούσα προβεί σε τεχνητή διακοπή για ιατρικούς λόγους, τότε αυτομάτως απολύεται μέσα σ’ ένα μήνα και μάλιστα σε αμέσως επόμενο εδάφιο αναφέρεται ότι  η εγκυμονούσα υποχρεούται να δέχεται και τις αιφνίδιες επισκέψεις ιατρού για να διαπιστώνει την κατάσταση της, παρόλο που για να ενταχθεί σ’ αυτό το καθεστώς, έχει προσκομίσει διάφορα άλλα δικαιολογητικά. Δηλαδή, κάποια πράγματα είναι τελείως απαράδεκτα και δεν υπάρχει σε καμία ανθρώπινη λογική και σε κανένα κράτος δικαίου και πρόνοιας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να εξαερώνεται.

Ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να δηλώσουμε ότι η διαθεσιμότητα αποτελεί ένα απαράδεκτο μέτρο και καλούμε αυτήν την στιγμή την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει προκλητικά με τον πόνο των ανθρώπων. Η κυβέρνηση πρέπει  αυτήν την στιγμή να σταματήσει να εμπαίζει τους εργαζόμενους, να δημιουργεί μια κατ’ επίφαση ανθρωπιά, διότι αποτελεί προσβολή για όλους μας, εφόσον οι δημόσιοι λειτουργοί δεν είναι επαίτες ούτε οι μητέρες ή οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να είναι πιόνια στα οποιαδήποτε πολιτικά σχέδια οποιασδήποτε κυβέρνησης και της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει. Αν πραγματικά επιθυμούμε την δικαιοσύνη ως ευνομούμενη χώρα που επιδιώκουμε να λεγόμαστε, θα πρέπει να σταματήσουμε τις απολύσεις και θα πρέπει να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και να αποκαταστήσουμε όλες τις εργασιακές αδικίες που μέχρι στιγμής η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει.

Όσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή την φτώχεια ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε πολλές φορές συζητήσει σε αυτήν την επιτροπή το συγκεκριμένο θέμα και να σημειωθεί ότι με αυτές τις πολιτικές αυξήθηκε η ανεργία, το εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί και  οι άποροι συμπολίτες μας έχουν πολλαπλασιαστεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μοιραστεί, ακούσαμε και τον τρόπο, απλά θεωρούμε ότι είναι ασπιρίνη στον καρκίνο αυτή τη στιγμή, διότι προσπαθεί απλά να καλύψει ένα πρόβλημα, αλλά δεν το χτυπά στην ρίζα του, η οποία είναι η μνημονιακή πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζεται και μάλιστα με πιο βίαιο τρόπο. Ιδιαιτέρως,  σε ό,τι αφορά το υπουργείο εργασίας, είναι σίγουρο ότι οι διάφορες συμφωνίες του με την τρόικα έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων….

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Δεν θα σας καθυστερήσω πολύ, απλά επειδή διεκόπη βιαίως την προηγούμενη φορά, δεν το ρωτήσω. Δεν ξέρω εάν η κυρία Κοντονάσιου, μπορεί να μου απαντήσει.

Το φθινόπωρο του 2012 και η Επιτροπή μας, είχε επεξεργαστεί μια διάταξη και μάλιστα είχε επικροτηθεί και από όλες τις πτέρυγες και την είχαμε παραιτήσεως ως πολύ ενδιαφέρουσα και ως επιβαλλόμενη θα έλεγα λόγω των συνθηκών, να παρέχεται στις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες ένα επίδομα «λοχίας» για κάποιους μήνες μετά τον τοκετό, ώστε να μπορούν να προσλάβουν έναν εργαζόμενο στις επιχειρήσεις τους για να καλύπτει το ωράριο το οποίο χρειάζεται για να μπορούν να είναι στο σπίτι για τα παιδιά. Σε σχετική ερώτηση αυτό ενώ έχει ψηφιστεί, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Διότι, το να τα ψηφίζουμε εδώ, δεν πάει να πει ότι αυτομάτως την επόμενη μέρα αυτά γίνονται και πράξεις.

Σε σχετική ερώτηση που κάναμε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο για το τι γίνεται με αυτή την υπόθεση, ο Υπουργός μας που είχε απαντήσει, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή, στην εφαρμογή.

Θέλω να ρωτήσω αν γνωρίζετε, αν υπάρχει στο σχεδιασμό του Υπουργείου το επόμενο διάστημα, αν κάποια στιγμή υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα και εφαρμοστεί αυτός ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια περίπου;