ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

–          Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

–          Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα : Πλήρης απουσία της Θεσσαλίας από τις εντάξεις στο “εξοικονόμηση  κατ’ οίκον”.

 

Σοβαρότατες καθυστερήσεις, της τάξεως του ενός έτους, σημειώνονται στην υπαγωγή νέων ωφελουμένων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα πάνω από 3.500 ενδιαφερόμενοι  –κατά προσέγγιση και βάσει στατιστικών στοιχείων προηγούμενων αιτήσεων και εντάξεων- στο σύνολο της Περιφέρειας, των οποίων ο φάκελος έχει ελεγχθεί από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να επωμιστούν για έναν ακόμη χειμώνα υψηλότατο κόστος για τη θέρμανσή τους.

Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» είναι ένα πολύ διαφημισμένο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των οικιών, που θα έδινε λύση σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια με προβλήματα μόνωσης/θέρμανσης και θα τόνωνε τον τομέα των κατασκευών, με παράλληλο όφελος για το περιβάλλον. Μέχρι σήμερα, από την υλοποίησή του, έχει κριθεί επιτυχές τόσο ως προς τους στόχους του όσο και ως προς τα αποτελέσματα εφαρμογής του για την εξοικονόμηση ενέργειας των μικρών καταναλωτών και την ενθάρρυνση και αναζωογόνηση της μικρής επιχειρηματικότητας στους σχετικούς κλάδους.

Όμως εδώ και ένα έτος, η Θεσσαλία απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά από τους πίνακες νέων εντάξεων του ΕΤΕΑΝ. Συγκεκριμένα, η τελευταία «σοβαρή» ένταξη στο πρόγραμμα από τη Θεσσαλία, 1.200 περίπου ατόμων, έγινε με την απόφαση υπαγωγής της 30ης Σεπτεμβρίου 2013, ενώ έκτοτε και στις 6 αποφάσεις ένταξης που ακολούθησαν (από 29.10.2013 έως 14.05.2014), υπάχθηκαν στο Εξοικονομώ περί τους 750 Θεσσαλούς. Στις 2 τελευταίες αποφάσεις δε (15.7.2014 και 22.9.2014), δεν υπήρξε κανένας ωφελούμενος, ενώ όλος ο όγκος της χρηματοδότησης διοχετεύτηκε στις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη Θεσσαλία, όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν πάνω από 3.500 άτομα που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο τις διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα, έχουν υποβάλλει το σχετικό φάκελο, ο φάκελός τους έχει ήδη ελεγχθεί από το ΕΤΕΑΝ και πλέον είναι στην αναμονή εξεύρεσης διαθέσιμων υπολοίπων, ώστε να πάρουν την έγκριση και τις προκαταβολές για να ξεκινήσουν τις σχετικές εργασίες στις οικίες τους. Όμως η όλη διαδικασία έχει “παγώσει” και μαζί με αυτή, αναμένεται να παγώσουν τον τρέχοντα χειμώνα και οι ενδιαφερόμενοι.

Σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι έχει υπάρξει προηγούμενο, στα μέσα του 2013, μεταφοράς πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» στις Περιφέρειες Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου.  Κάτι αντίστοιχο όμως δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με διαδικασίες-εξπρές, προωθείται η επιδότηση εγκατάστασης συστημάτων θέρμανσης με χρήση Φυσικού Αερίου, που είναι μεν σημαντική, αλλά δε λύνει το κυριότερο πρόβλημα των περισσοτέρων κτιρίων στην Ελλάδα, τα οποία καλούνται να καλύψουν υψηλό κόστος θέρμανσης. Μάλιστα, σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το τελευταίο προέρχεται από την πλημμελή -σε πολλές περιπτώσεις- έως ανεπαρκή θερμομονωτική επάρκεια της πλειοψηφίας των κτισμάτων. Στα παραπάνω προστίθεται η υψηλή φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στα βασικά καύσιμα κοκ.

 

Επειδή η πρόσφατη χρηματοδότηση 100.000.000 προς το ΕΤΕΑΝ από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αφορά σε ενταγμένους δικαιούχους για την αποπληρωμή εργασιών που έχουν ήδη υλοποιηθεί και όχι σε υπαγωγές νέων δικαιούχων.

Επειδή έχει υπάρξει ήδη πολύ μεγάλη καθυστέρηση στη συνέχιση του προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Επειδή το αναγγελθέν, επιδοτούμενο, πρόγραμμα για την εγκατάσταση ΦΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία αποτελεί περισσότερο ενισχυτική πολιτική προώθησης των παρόχων Φυσικού Αερίου, παρά άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τη μείωση του κόστους θέρμανσης στους αδυνατούντες να καλύψουν το υψηλότατο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.

Επειδή με έγκριση επιπλέον κονδυλίων –μέσω μεταφοράς πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ- δίνεται η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις για υπαγωγές εγκεκριμένων αιτήσεων, και επιπλέον εξασφαλίζεται η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για ποιό λόγο στις τελευταίες αποφάσεις ένταξης στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» απουσιάζουν πλήρως οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας;
  2. Με ποιόν τρόπο σκοπεύουν να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη των άνω των 3.500 -ελεγχθέντων από το ΕΤΕΑΝ- φακέλων στο πρόγραμμα;
  3. Θα εξετάσουν τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από άλλους άξονες του ΠΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση κονδυλίων του προγράμματος Εξοικονομώ κατ Οίκον για την Περιφέρεια Θεσσαλίας;
  4. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για τα έτη 2014-2020;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Δημήτρης Γελαλής

Παναγιώτα Δριτσέλη

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Νίκος Μιχαλάκης

Online παρακολούθηση απάντησης συναρμοδίων Υπουργείων