φωτογραφία 3

φωτογραφία 1

φωτογραφία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 «Σε αγωνία οι κάτοικοι των Στουρναραίικων για τα εντεινόμενα φαινόμενα καθιζήσεων που σημειώνονται στην περιοχή τους.»

 Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και κλιμάκιο του Δρόμου Ανατροπής για την Θεσσαλία αποτελούμενο από τον Χρήστο Σιμορέλη, τον Θανάση Παππά και τον Θανάση Κουκοράβα επισκέφτηκαν τα Στουρναραίικα του Δήμου Πύλης, μετά από την εμφάνιση φαινομένων καθιζήσεων του εδάφους και ρηγματώσεων σε πολλά σπίτια του χωριού. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εντονότατο το τελευταίο διάστημα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τεχνική εμπειρογνωμοσύνη ή άλλη παρέμβαση από τις κεντρικές ή τις αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους ενώ συνεχώς εμφανίζονται και νέα σημεία μετατόπισης του εδάφους. Τα φαινόμενα είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από μερικούς μήνες, σε μικρότερη ένταση, εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες οι ζημιές άρχισαν να λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις. Για την κατανόηση των αιτιών του φαινομένου, το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια την ευρύτερη περιοχή και φαίνεται να εξαπλώνεται, είναι απαραίτητη η άμεση μελέτη των συνολικών γεωλογικών δεδομένων, με ιδιαίτερα σημεία εστίασης τον εντοπισμό των πηγαίων νερών, και του επιπέδου της διυβύθισης των υδάτων στο υπέδαφος. Ταυτόχρονα, απαιτείται και η γεωλογική χαρτογράφηση της περιοχής με την παράλληλη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό του υδροφόρου ορίζοντα και των επιπέδων ολίσθησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά το πρόβλημα και να συνδράμουν στις ανάγκες των κατοίκων με κάθε διαθέσιμο μέσο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητη η άμεση μελέτη του φαινομένου από τις αρμόδιες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, ενώ απαιτείται και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατοίκους του χωριού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν οι καθιζήσεις στην καθημερινότητας τους.