ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς :

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Εσωτερικών

Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα : Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των απολυμένων σχολικών φυλάκων του Δήμου Τρικκαίων.

 

Σύνοψη ερώτησης : ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλιση και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος και Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απόδοση του επιδόματος ανεργίας στους αδίκως απολυμένους σχολικούς φύλακες των Τρικάλων. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να λυθούν άμεσα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που στερούν το επίδομα ανεργίας στους σχολικούς φύλακες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης.

 

Με το νόμο 4172/2013 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες των δήμων της χώρας, με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεών τους. Με την έκδοση των οριστικών πινάκων μετάταξης από το ΑΣΕΠ στις 26/4/2014 λύθηκε η εργασιακή σχέση όσων σχολικών φυλάκων δεν κατάφεραν να μεταταχθούν. Εντούτοις, χωρίς καμία ευθύνη των απολυμένων σχολικών φυλάκων των Τρικάλων, δεν επιδόθηκαν έγκαιρα οι διοικητικές πράξεις απόλυσης από το Δήμο Τρικκαίων, εξαιτίας των καθυστερήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι 10 σχολικοί φύλακες του Δήμου Τρικκαίων που δεν μετατάχθηκαν σε άλλη υπηρεσία έλαβαν τη διοικητική πράξη απόλυσής τους στις 11/7/2014.

Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν να μην μπορέσουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι να λάβουν την επιδότηση ανεργίας που δικαιούνται βάση του νόμου 4254/2014. Ο λόγος της άρνησης του ΟΑΕΔ είναι ότι με το νόμο 2434/1996 ο άνεργος οφείλει να απευθυνθεί στην υπηρεσία μέσα σε 60 ημέρες από τη λύση της εργασιακής σχέσης. Επειδή όμως η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται στους δικαιούχους απολυμένους εργαζόμενους, το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσω της απάντησης του Υπουργού σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ (5443-18.9.2014) για παρόμοια περίπτωση σε άλλο δήμο, προτρέπει τους δικαιούχους να προσφύγουν σε πρωτοβάθμια επιτροπή του ΟΑΕΔ για να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κα Πρόνοιας σημειώνει ότι «οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης σε πρωτοβάθμιο όργανο του Οργανισμού το οποίο, καθώς η καθυστέρηση αυτή δεν ήταν υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, θα εκδικάσει κατά προτεραιότητα τις προσφυγές αυτές και θα τις αντιμετωπίσει ευμενώς».

Σε ότι αφορά τους 10 απολυμένους σχολικούς φύλακες του Δήμου Τρικκαίων, η αρμόδια πρωτοβάθμια επιτροπή του ΟΑΕΔ στη Λάρισα δεν έχει εξετάσει ακόμα την προσφυγή τους καθώς αδυνατεί να στελεχωθεί, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι επί τρεις μήνες οι σχολικοί φύλακες να αναμένουν χωρίς να λαμβάνουν το επίδομά τους και να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης.

 

Επειδή οι απολύσεις στο δημόσιο αποτελούν καταστροφικό και άκρως αντιπαραγωγικό μέτρο.

Επειδή είναι απαράδεκτο να αφήνονται στη τύχη τους εργαζόμενοι, οι οποίοι επί χρόνια προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Επειδή οι 10 σχολικοί φύλακες του Δήμου Τρικκαίων δεν ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, που τους αποκλείουν από το επίδομα ανεργίας.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

1. Προτίθεται να επιλύσει άμεσα με νομοθετική παρέμβαση το ζήτημα της απόδοσης του επιδόματος ανεργίας, που αναμφισβήτητα δικαιούνται οι σχολικοί φύλακες ;

2. Προτίθεται να επιλύσει άμεσα το ζήτημα της εξέτασης των προσφυγών των απολυμένων σχολικών φυλάκων των Τρικάλων, ώστε ο ΟΑΕΔ να τους αποδώσει το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές :

Δριτσέλη Παναγιώτα

Στρατούλης Δημήτρης

Μητρόπουλος Αλέξιος

Γεροβασίλη Όλγα

Online παρακολούθηση απάντησης συναρμοδίων Υπουργείων