siriza agrotika

 

Τοποθέτηση Παναγιώτας Δριτσέλη στην εκδήλωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων με θέμα : «Νέα ΚΑΠ, Αγροτική πολιτική και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».

28/4/2013

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

 

Η καταστροφική μανία της τρόικα και της τρικομματικής κυβέρνησης βρίσκεται, αυτή την στιγμή που μιλάμε, σε πλήρη εξέλιξη. Τα νέα μέτρα θα σφίξουν ακόμα περισσότερο την θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικογένειας και αν περάσουν, θα βυθίσουν σε ανεξέλεγκτη ύφεση την ήδη γονατισμένη οικονομία της χώρας. Οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν, θα ανεβάσουν κατακόρυφα τον αριθμό των οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο, ενώ την ίδια στιγμή το ξεπούλημα και η διάλυση του κράτους θα οξύνουν την ανθρωπιστική κρίση που ήδη βιώνει ένας τεράστιος πλέον, αριθμός συμπολιτών μας.

Την ίδια στιγμή, ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται σε πολυεθνικές εταιρίες, κερδοφόρες κρατικές επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ, ή η Δωδώνη ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής, ζημιώνοντας άμεσα το δημόσιο ταμείο. Η ακίνητη περιουσία του δημοσίου έχει μεταβιβαστεί όλη στο ΤΑΙΠΕΔ για εκποίηση σε ιδιώτες, ενώ νησιά, ακτές, αρχαιολογικοί χώροι, παραλίες, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, όλα στην Ελλάδα του σήμερα έχουν βγει για ξεπούλημα.

Από την άλλη πλευρά το μνημονιακό πολιτικό σύστημα κουκουλώνει άρον των άρον τα τεράστια σκάνδαλα που μας οδήγησαν στα μνημόνια και προσπαθεί να απαλλάξει από σοβαρότατες ευθύνες πολιτικούς οι οποίοι έβαλαν πλατιές τις υπογραφές τους σε δανειακές συμβάσεις και οικονομικά μέτρα. Οι ίδιοι λοιπόν άνθρωποι, οι οποίοι υπέγραφαν τα μνημόνια, έσβηναν τα ονόματα συγγενών και φίλων από λίστες καταθετών που ελέγχονταν για αδικαιολόγητο πλουτισμό. Καθημερινά στην Βουλή ζούμε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για κουκούλωμα των διαδικασιών και συγκάλυψη ευθυνών υψηλότατων πολιτικών προσώπων σε σχέση με την λίστα Λαγκάρντ.

Επόμενος στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι η διάλυση κάθε δημόσιου οργανισμού, φορέα, νοσοκομείου, σχολείου, απόλυση χιλιάδων ανθρώπων με την κατασκευασμένη ρετσινιά του «επίορκου», καταστροφή της κοινωνικής προστασίας και κάθε είδους βοήθειας του Κράτους προς τον πολίτη. Αντίθετα το Κράτος μεταβάλλεται σε έναν τεράστιο φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Κάθε πολίτης είναι και ένα επίδοξο θύμα φοροληστείας από τους μηχανισμούς της τρόικα και του υπουργείου οικονομικών, το οποίο χρεώνει τους φορολογούμενους μέχρι τον λαιμό με χαράτσια και εισφορές και έπειτα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, θα τους δίνει την δυνατότητα να ξεχρεώνουν σε όσες δόσεις θέλουν αλλά με τόκο 9%. Όποιος δεν καταφέρει να πληρώσει και σε αυτή την περίπτωση θα βλέπει την περιουσία του να δημεύεται ακόμα και αν πρόκειται και για την πρώτη κατοικία του.

Η επιδρομή αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την επαρχία, τα χωριά μας, την περιοχή μας. Η αγροτική οικογένεια είναι ένα από τα πρώτα θύματα της μνημονιακής ληστείας ενώ ο αγροτικός κόσμος στο σύνολό του πεθαίνει και η αγροτική παραγωγή βυθίζεται. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι από την επαρχία αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης σε αυτόν.

Το επιβεβαιώνουν και τα επίσημα δεδομένα των ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών, ότι την τελευταία δεκαετία ο αγροτικός πληθυσμός στην χώρα μας συρρικνώθηκε ραγδαία, ενώ το εισόδημα του Έλληνα αγρότη μειώθηκε κατά 22% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ίδια στιγμή που του ευρωπαίου συναδέλφου του αυξήθηκε κατά 19%. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας του αβάσταχτου πλέον κόστους παραγωγής σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, ενώ οι φοροεπιδρομές στον μικρό και μεσαίο αγρότη δεν έχουν όρια. Τα καρτέλ των μεσαζόντων και της εμπορίας λειτουργούν πλέον εκτός κάθε ελέγχου βυθίζοντας τις τιμές των αγροτικών προϊόντων ενώ η πλήρης εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες για γεωργία και κτηνοτροφία εκτινάσσουν το κόστος παραγωγής, όπως βέβαια και οι ακατάπαυστες αυξήσεις σε πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο μικρός και μεσαίος αγρότης έχει να αντιμετωπίσει και τις ανισότητες που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 80% των κοινοτικών επιδοτήσεων δίνεται μόλις στο 20% των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, αφήνοντας ψίχουλα στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς. Οι μεσογειακές καλλιέργειες δεν στηρίζονται πλέον οικονομικά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενισχύει τις μεγάλες και εντατικές καλλιέργειες, την αποψίλωση της υπαίθρου από την βιοποικιλότητά της και απειλεί την διατροφική ασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας.

Όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν διαπραγματεύονταν τίποτα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα άπειρες κοινοτικές ρυθμίσεις να ζημιώνουν τους έλληνες μικρούς και μεσαίους αγρότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κοινοτικός κανονισμός που απαγορεύει την καλλιέργεια της αμπέλου για πάνω από 1 στρέμμα, σε όσους δεν διαθέτουν ειδικά δικαιώματα, περιορίζοντας έτσι τις τεράστιες οινοποιητικές δυνατότητες της χώρας. Τέτοιοι περιορισμοί επιβλήθηκαν από τις μεγάλες οινοπαραγωγούς χώρες ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αντί να διαπραγματευτούν καθόντουσαν με σταυρωμένα τα χέρια και έκανα ρουσφέτια με τα κοινοτικά κονδύλια, για τα οποία καλούν σήμερα τον λαό να πληρώσει διπλά και τρίδιπλα.

Στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης των λογιστών είναι η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και η απαξίωση της ελληνικής γης, ώστε να την πουλήσουν για ψίχουλα στα διεθνή οικονομικά συμφέροντα που τους στηρίζουν. Κραυγαλέο παράδειγμα το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, με όλα τα ζημιογόνα στοιχεία της να περνούν στον λογαριασμό για τους πολίτες, ενώ η τεράστια περιουσία και οι αγροτικές εκτάσεις που έχουν υποθηκευτεί σε αυτήν, αγοράστηκαν για ψίχουλα από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία πλήρωσε με χρήματα των δανείων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα, με την περιβόητη δόση των 30 δις, στέλνοντας τον λογαριασμό της κερδοσκοπίας και πάλι στον λαό.    

Ο ΟΓΑ από ένα ταμείο στήριξης των αγροτών, των οικογενειών της υπαίθρου και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων μεταβλήθηκε σε ένα εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών, καταργώντας την ίδια στιγμή συντάξεις και επιδόματα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει και επεξεργάζεται με μεθοδικό τρόπο την αλλαγή πολιτικής πλεύσης στον αγροτικό τομέα, στα πλαίσια της αριστερής διακυβέρνησης. Η ριζοσπαστική αναμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της χώρας περιλαμβάνει αφενός την μάχη της Ευρώπης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πιέζουν για την αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, για την προστασία της μεσογειακής γεωργίας και βιοποικιλότητας και για την χειραγώγηση των αγροτών από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της αγροβιομηχανίας. Σε εθνικό επίπεδο αφετέρου, η αριστερή διακυβέρνηση θα λάβει όλα τα άμεσα μέτρα για την χάραξη μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα και θα ενισχύει την αγροτική παραγωγή, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο υγιούς αγροτικής ανάπτυξης με επίκεντρο την οικονομία των κοινωνικών αναγκών.

Η αριστερή διακυβέρνηση η οποία θα κλιθεί να αποκαταστήσει την καταστροφή θα χρειαστεί την ενεργή στήριξη όλων των πολιτών, όλου του λαού. Η ανατροπή των μνημονίων, η πραγματική διαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και η άσκηση ουσιαστικής πίεσης προς την Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αποτελούν βήματα, τα οποία για να υλοποιηθούν απαιτούν ευρεία κοινωνική κινητοποίηση και άμεση συστράτευση όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δεσμεύεται να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή των μνημονίων που ληστεύουν τον λαό και για την ριζοσπαστική ανασυγκρότηση της οικονομίας και της χώρας με οδηγό τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία των πολιτών από την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση.