Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

 

Θέμα: Υπόμνημα θέσεων Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας για τη λύση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ 

Οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (Μαγνησίας), Δημήτρης Γελαλής (Λάρισας), Ηρώ Διώτη (Λάρισας), Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων) και Νίκος Μιχαλάκης (Καρδίτσας) διαβιβάζουν, ως αναφορά, το Υπόμνημα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, στο οποίο τονίζεται η επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστικές ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, δεδομένης της πραγματικής αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών των εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών, που έχει ως αποτέλεσμα τη διογκούμενη συσσώρευση των ανείσπρακτων οφειλών και τη συνέχιση του αδιεξόδου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επειδή είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι οφειλέτες ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ταμείου και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις, κι επειδή το πρόβλημα της αδυναμίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που οξύνεται και από την σκληρή φορολογική πολιτική έχει αναδειχθεί σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, παρακαλείται ο κ. Υπουργός να εξετάσει ουσιαστικά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο της αναγκαίας προσπάθειας για την διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέεται με την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Επισυνάπτεται το Υπόμνημα
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2014

 

Οι καταθέτοντες βουλευτές

 Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Δημήτρης Γελαλής

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Νίκος Μιχαλάκης

Χωρίς τίτλο

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Bόλος 4 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ

Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή οικονομική ασφυξία στους μικρούς εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες.  Η μείωση του κύκλου εργασιών σε πρωτοφανή και δυσθεώρητα επίπεδα (άνω του 50% σε βάθος πενταετίας) σε συνδυασμό με την άδικη και παράλογη φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθείται, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύνολο σχεδόν των συναδέλφων. Η συνεχής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καταδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε πρόθεση αλλά σε αδυναμία.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον ασφαλιστικό μας φορέα, τον ΟΑΕΕ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η πλειοψηφία των συναδέλφων έχουν οφειλές προς τον οργανισμό (με αυξητικές τάσεις) , ενώ σχεδόν οι μισοί από εκείνους  που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση αδυνατούν να την εξυπηρετήσουν, με επακόλουθο την απώλειά της. Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι οφειλέτες και οι οικογένειές τους να στερούνται της αναγκαίας και συνταγματικά κατοχυρωμένης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, η οποία  αν και δεν παρέχεται χρεώνεται και μάλιστα εντόκως,) και  αφετέρου να κινδυνεύουν κατασχέσεις , πλειστηριασμούς και φυλάκιση για τα χρέη τους προς τον οργανισμό.

Η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος είναι επιτακτική και επιβεβλημένη και η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι μόνιμη και βιώσιμη. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσει η κυβέρνηση  από την παραδοχή της ύπαρξης πραγματικής αδυναμίας καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών και με βάση αυτή την παραδοχή να προχωρήσει στην όποια ρύθμιση.

Με βάση τα παραπάνω, καταθέτουμε για μία ακόμα φορά τις προτάσεις μας και δηλώνουμε την πρόθεση και διάθεση όλων των Θεσσαλών εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για την επίλυση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ:

  • Κεφαλαιοποίηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο ή δυνατότητα αποπληρωμής τους σε βάθος χρόνου μέχρι τη συνταξιοδότηση με ελεύθερες καταβολές, με παράλληλη απομείωση των  μέχρι σήμερα προσαυξήσεων.
  •  Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
  • Κεφαλαιοποίηση (ή ρύθμιση σε βάθος χρόνου) χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας ή άλλα προαπαιτούμενα
  • Η ρύθμιση να μη χάνεται εξαιτίας μη καταβολής μιας μηνιαίας εισφοράς
  • Χορήγηση σύνταξης σε όσους έχουν καταβάλλει εισφορές τουλάχιστο είκοσι ετών (6000 μέρες εργασίας). Το ύψος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των καταβληθεισών εισφορών.
  • Κατάργηση κάθε ποινικής δίωξης  για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και ακύρωση όλων των ειδοποιητηρίων του ΚΕΑΟ.

 

Η αποδοχή και υλοποίηση των παραπάνω θέσεών μας μπορεί να επιφέρει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, με οφέλη και για τους συναδέλφους αλλά και για τον οργανισμό, καθώς η ενεργοποίηση των οφειλετών θα αυξήσει τα έσοδα του ταμείου και δε θα θέσει σε κίνδυνο τις συντάξεις.

Παράλληλα, όμως, απαιτείται και ριζική αλλαγή της φορολογικής πολιτικής με ουσιαστικές ελαφρύνσεις, όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για το σύνολο των ελλήνων πολιτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα βαίνει συνεχώς διογκούμενη, εντείνοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική κρίση που βιώνει η χώρα.

Το παρόν, αφού αναγνώστηκε, εγκρίθηκε και αποφασίστηκε αφού υπογραφεί να κοινοποιηθεί στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

 

Για το ΔΣ της ΟΕΣΘ

Ο Πρόεδρος                        Ο Γενικός Γραμματέας

   Νίκος Τζίκας                       Χρήστος Μπλουγούρας

Onlline παρακολούθηση απάντησης συναρμοδίων Υπουργείων