Την αγωνία και τις ανησυχίες τους για τη συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωνικών Δομών μετέφεραν την Πέμπτη 25 Απριλίου εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Τρικάλων κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με κλιμάκιο στελεχών της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τρικάλων και την βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Παναγιώτα Δριτσέλη στα τοπικά γραφεία της οργάνωσης.

Οι εργαζόμενοι μετέφεραν παράλληλα τις ανησυχίες και την αγωνία των οικογενειών που έχουν ανάγκη αυτές τις δομές και στηρίζονται στη συνέχιση της λειτουργίας τους, ιδίως τα τελευταία χρόνια που, οι αιτήσεις προς τα ΚΔΑΠ έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί. Στα Τρίκαλα, λειτουργούν  τέσσερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στα οποία δουλεύουν 20 εργαζόμενοι και απασχολούνται 450 παιδιά, ενώ πανελλαδικά λειτουργούν 323 ΚΔΑΠ  κι εργάζονται σ’ αυτά περί τους 1.100 εργαζόμενους, και όπως αναφέρουν τα στατιστικά στοιχεία, έγιναν 17.405 αιτήσεις επωφελουμένων και ικανοποιήθηκαν οι 9.330. Δηλαδή, μετά την κατά 50% μείωση της χρηματοδότησης ανά παιδί (από 2800 σε 1400 ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση που συμπεριέλαβε το θέμα στις ρυθμίσεις για τους παιδικούς σταθμούς) ο αριθμός των παιδιών στα ΚΔΑΠ μειώθηκε κατά 40%.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων  ανέφεραν ότι σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά,  το μέλλον των Κ.Δ.Α.Π. είναι κυριολεκτικά αβέβαιο. Το 2013 η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τελειώνει και η συνέχιση παροχής των κοινωνικών αυτών υπηρεσιών κινδυνεύει.  Για να εξασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους είναι επιτακτική ανάγκη το πρόγραμμα μέσω του οποίου λειτουργούν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ να υπαχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιόδου 2014-2020.

Όπως και στη συνάντηση τονίστηκε, για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι θέμα αρχών η σταθερή και μόνιμη εργασία του καταρτισμένου προσωπικού των δομών, καθώς επίσης και η ύπαρξη δομών κοινωνικής πρόνοιας, όπως τα ΚΔΑΠ.  Οι ανάγκες είναι τεράστιες και κάθε απώλεια αυτών των δομών καταβυθίζει σε μεγαλύτερη ανέχεια τις οικογένειες.

Στην κατεύθυνση αυτή, και ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 έχει υποβληθεί σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας  ήταν ασαφής και γενικόλογη, παρακάμπτοντας εκ του πονηρού να απαντήσει για το μέλλον των ΚΔΑΠ μετά το 2013.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, κάνουμε σαφές ότι θα συνεχίσουμε να ρωτάμε και να απαιτούμε σταθερή και πλήρους ωραρίου απασχόληση καταρτισμένου προσωπικού και δομές κοινωνικής πρόνοιας που να ανακουφίζουν την οικογένεια και να προάγουν την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίηση.