Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.» Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. 26.9.2016

 

 Το έργο έχει παιχτεί πάρα πολλές φορές. Κάθε φορά που καλούμαστε να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, που αποτελεί και ένα απαραίτητο βήμα για την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης για τη χώρα αλλά και για την οικονομία, αξιολόγησης, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, κυρίως, έχει ακριβώς την ίδια στάση. Πρώτα προσπαθεί να υποδαυλίσει και να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας με κινδυνολογίες περί καθυστερήσεων, ύστερα καταφεύγει στη γνωστή παραπληροφόρηση και τελικά, ο απώτερος στόχος όλων είναι αυτή η Κυβέρνηση να μην τα καταφέρει ποτέ και να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου εσείς να ξαναέρθετε στις καρέκλες που καθόσασταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως που εξοργίζει περισσότερο είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρονται και συζητούν λες και η πρώτη τους εκλογή ως κόμματα, αλλά και ως Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου έγινε το Σεπτέμβριο του 2015. Λες και πιο πριν δεν υπήρχε χώρα, δεν υπήρχαν κυβερνήσεις, δεν ήταν αυτοί που χειρίστηκαν τα πολιτικά και τα οικονομικά δρώμενα αυτής της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα και για πολλές δεκαετίες.

Επίσης, αυτό που εξοντώνει κυριολεκτικά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος αυτοκριτικής και το όψιμο ενδιαφέρον για τη νεολαία που γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα ή για τη νεολαία που εμείς εξολοθρεύουμε στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης, είναι αυτό που πραγματικά προκαλεί θυμηδία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, που χειριστήκατε τις τύχες της χώρας και των πολιτών της για πολλές δεκαετίες, θεωρώ ότι το τελευταίο που πρέπει να κάνετε είναι να κουνάτε το δάχτυλο σε εμάς, σε μια Κυβέρνηση η οποία έχει δημοκρατικά εκλεγεί για τρεις συνεχόμενες φορές και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού δύο φορές και με το δημοψήφισμα τρείς και εντέχνως, συνεχίζετε να αποκρύπτετε το γεγονός ότι συζητάμε μια συμφωνία την οποία θέσαμε ενώπιον του ελληνικού λαού και δεν την φέραμε μετά τις εκλογές. Αυτό το κάνετε προφανώς, γιατί δεν μπορείτε να απολογηθείτε για το τι ψηφίσατε.

Θέλω να θυμίσω, ότι για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 σύσσωμο τότε το πολιτικό σύστημα έλεγε, ότι ήταν καταστροφικές και ότι η χώρα δεν τις έχει ανάγκη και μας καλούσατε όλοι μαζί να συγκυβερνήσουμε. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας λέω τώρα θυμηθήκατε, ότι πρέπει ξαφνικά να ξαναέρθετε στα πράγματα, γιατί εμείς καταστρέφουμε το μέλλον της χώρας;

Εμείς θεωρούμε αδιανόητη αυτή τη στάση και προχωράμε με συνέπεια σε μια σειρά από τομές, οι οποίες εδραιώνουν και τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στη χώρα. Επιβάλουμε τη νομιμότητα και στο τηλεοπτικό τοπίο και χτίζουμε τη δημοκρατία. Χτίζουμε με υπομονή τις βάσεις για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, κυρίως, όμως, αυτό που έχουμε ως μέλημά μας είναι η ανταποδοτικότητα στην κοινωνία και στους πολίτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δεν γίνεται να μην στηλιτεύουμε και τη συμπεριφορά της αντιπολίτευσης, η οποία συνεχώς βρίσκεται απέναντι και υπονομεύει αυτή την προσπάθεια, διότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του πολύ μεγάλου πλούτου και συνήθως συντάσσεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Υπόσχεται επιστροφή των χρημάτων στους καναλάρχες, αλλά και περικοπές στους συνταξιούχους και αυτό θα πρέπει όλοι να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας και, κυρίως, οι Έλληνες πολίτες.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό που πραγματικά ενοχλεί, είναι ότι με το παρόν νομοσχέδιο 2,8 δισ. θα δοθούν άμεσα στην ελληνική οικονομία και το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού είναι προγραμματισμένο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη ανάσα ρευστότητας θα συμβάλει στην ανάταση της αγοράς και θα εδραιώσει τη στροφή στην ανάπτυξη.

Με το παρόν, λοιπόν, νομοσχέδιο ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά φυσικά τη διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχουμε δεχθεί πάρα πολύ κριτική, διασφαλίζεται ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Βέβαια, και στο θέμα αυτό οι τερατολογίες της Αντιπολίτευσης δεν έχουν τέλος. Η διαχείριση των επιχειρήσεων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας εταιρίας συμμετοχών με στόχο την ανάπτυξή τους και όχι την πώλησή τους, δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γινόταν επί των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Στόχος είναι η ενίσχυση του δημόσιου αυτού χαρακτήρα, των κρίσιμων υποδομών και σε καμία περίπτωση η πώληση. Δυστυχώς – και αυτή η προοπτική της μη πώλησης – φαίνεται, ότι ενοχλεί ορισμένους και, κυρίως, κάποιους από την Αντιπολίτευση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβερνητική προσπάθεια θα ενταθεί και θα δοθεί έμφαση στη μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και τη δύναμή μας για να αφήσουμε μια για πάντα πίσω την ελληνική τραγωδία, που συντελέστηκε με τα μνημόνια, τα οποία δεν φέραμε εμείς. Είμαστε σίγουροι, ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί ο ελληνικός λαός, σε πείσμα όλων και με επιμονή, συνεχίζει να στηρίζει αυτή την απίστευτη προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.