Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 και ώρα 10:00 (ζωντανά από το κανάλι της Βουλής) θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και Γραμματέα της Βουλής Παναγιώτας Δριτσέλη, για τις διαδικασίες αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων σε σχέση με την αποκατάσταση του απολεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου τους. Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευάγγελος Αποστόλου. Επ’ αφορμής της επίκαιρης ερώτησης θα διεξαχθεί και ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού τομέα καθώς και για τα μέτρα στήριξης της παραγωγής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Θέμα : Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών αποζημιώσεων για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της χώρας.

 

Η χρονιά που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική κτηνοτροφία. Σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου επλήγη από σοβαρότατες ασθένειες, οι οποίες οδήγησαν στην επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης και υποχρεωτικής θανάτωσης ζώων εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, του μελιταίου πυρετού, της ευλογιάς κ.α. Η πάγια διαδικασία αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων προβλέπει την οικονομική αποζημίωση και ενίσχυση των κτηνοτρόφων μετά από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού τους κεφαλαίου.  Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές κάθε χρόνου εκδίδεται μία Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμοδίων Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών με βάση την οποία καθορίζεται το συνολικό ποσό αυτών των αποζημιώσεων καθώς και οι διαδικασίες κατανομής του στους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα πρόκειται για την ετήσια έγκριση του προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου.  Με την έκδοση της εν λόγω ΚΥΑ και αφού οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν τις απώλειές τους στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, λαμβάνουν τα ποσά που δικαιούνται για να αποκαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που απώλεσαν. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σε σχέση με το θέμα των δηλώσεων των κτηνοτρόφων για τις ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων συνεπάγεται αδυναμία αντικατάστασης του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων των κτηνοτροφικών ενισχύσεων.

 

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει ή προτίθεται να προβεί ώστε να είναι εξασφαλισμένη η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση της  διαδικασίας απόδοσης των αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για το έτος 2015;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Δριτσέλη Παναγιώτα