ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

«Ανάγκη παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών για τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το θέμα της επερχόμενης λήξης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών για τους δικαιούχους κοινοτικών οικοπέδων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την ανάγκη παράτασης καθώς πάρα πολλοί δικαιούχοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ανέγερσης λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τα οικόπεδα αυτά δόθηκαν σε χαμηλή τιμή ως βοήθεια κυρίως σε φτωχές αγροτικές οικογένειες οι οποίες σήμερα κινδυνεύουν να απολέσουν τα δικαιώματα τους, εάν δεν έχουν χρήματα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες μέχρι τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι το ζήτημα αφορά εκατοντάδες οικογένειες στο Νομό Τρικάλων. Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα ώστε να παραταθούν οι προθεσμίες του άρθρου 284 παράγραφος 3 του Νόμου 3852/2010, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους οι δικαιούχοι κοινοτικών οικοπέδων;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα : Ανάγκη παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών για τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

 

Με το άρθρο 249 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1995 δίνονταν η δυνατότητα σε δήμους να «εκποιούν απευθείας και χωρίς δημοπρασία οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες». Οι δημότες αυτοί όφειλαν να περαιώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους και να ολοκληρώσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες στα εν λόγω οικόπεδα αρχικά εντός οκταετίας. Με διαδοχικές ρυθμίσεις δόθηκαν μια σειρά από επιπρόσθετες παρατάσεις, με τελευταία εκείνη που προβλέπει το άρθρο 284 παράγραφος 3 του Νόμου 3852/2010. Η εν λόγω παράταση εκπνέει εντούτοις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στην περιοχή των Τρικάλων και ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα χωριά του Νομού πάρα πολλές οικογένειες δικαιούχων των εν λόγω οικοπέδων δεν έχουν καταφέρει να αποπερατώσουν όλες τις σχετικές εργασίες και να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με την ανέγερση των κατοικιών τους. Ενδεικτικά μόνο σε δύο τοπικές κοινότητες, Πρίνου και Πρόδρομου της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα του Δήμου Τρικκαίων, ο αριθμός των δικαιούχων που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανέρχεται σε 441. Θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποια εσκεμμένη κωλυσιεργία αλλά στο γεγονός ότι οι εν λόγω δικαιούχοι είναι φτωχοί αγρότες που συντηρούν με δυσκολία τις οικογένειές τους.

Επειδή είναι απολύτως απαραίτητο να δοθεί περισσότερος χρόνος στους δικαιούχους των κοινοτικών οικοπέδων για να αποπερατώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

Προτίθεται να νομοθετήσει άμεσα ώστε να παραταθούν οι προθεσμίες του άρθρου 284 παράγραφος 3 του Νόμου 3852/2010, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους οι δικαιούχοι κοινοτικών οικοπέδων;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Θελερίτη Μαρία

Σιμορέλης Χρήστος

Παπαδόπουλος Σάκης