530467 197620910375047 798447988 n

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Προς τους κ.κ. :

– Βορίδη Μαυρουδή, Υπουργό Υγείας.

– Βρούτση Ιωάννη, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

– Μακρή Λάζαρο, Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.

– Σουφλιά Γεώργιο, Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

 

Θέμα : Επιτακτική ανάγκη προστασίας των εργαζομένων στην ανάδοχο εταιρία καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, το θέμα της καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων απασχολεί τη δημόσια ζωή του Νομού Τρικάλων και της Θεσσαλίας ολόκληρης. Το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαδοχικές ακυρώσεις των τακτικών διαγωνισμών και στην απευθείας ανάθεση του έργου της καθαριότητας του Νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρία, με ελεγχόμενες για τη νομιμότητά τους διαδικασίες. Ακόμα όμως και μετά από τη λήξη της σύμβασης της απευθείας ανάθεσης, τον Φεβρουάριο του 2014, η εν λόγω εταιρία συνεχίζει να καθαρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και να απασχολεί εργαζόμενους/ες στο έργο, τους/τις  οποίους/ες  πληρώνει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, με το αιτιολογική της μη εκταμίευσης χρημάτων από το Νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο από την πλευρά του επικαλείται την έλλειψη σύμβασης, με συνεπαγόμενη την αδυναμία εξόφλησης της εταιρίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθυνθεί επί του θέματος και στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Εργασίας, με σχετική ερώτησή του (7267-26.3.2014) χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. Σήμερα η κατάσταση που διαμορφώνεται δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Πριν από μερικές ημέρες, οι καθαρίστριες κατήγγειλαν δημόσια το κλίμα τρομοκρατίας που υφίστανται από την εταιρία καθαριότητας και τις σημαντικότατες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Απόρροια αυτής της καταγγελίας ήταν πολλές από αυτές να απολυθούν ή να εξαναγκαστούν σε άδεια με τον κίνδυνο της απόλυσης να είναι και για εκείνες πιθανός.

Το Νοσοκομείο Τρικάλων δεν είναι το μοναδικό τέτοιο παράδειγμα στην Θεσσαλία και την ελληνική επικράτεια. Ανάλογες καταστάσεις επικρατούν και στα νοσοκομεία Βόλου, Λάρισας και Καρδίτσας. Η καθαριότητα των νοσοκομείων της χώρας έχει μεταβληθεί σε πεδίο άγριας εκμετάλλευσης καθαριστριών, οι οποίες αμείβονται με μισθούς πείνας και τρομοκρατούνται για να μην  μιλήσουν για τον εργασιακό μεσαίωνα που υφίστανται. Τελευταίο παράδειγμα το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών, το γνωστό σε όλους μας Δρομοκαΐτειο, όπου οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα με τη συμπαράσταση του σωματείου εργαζομένων των νοσοκομείου καθώς και φορέων και συλλογικοτήτων της τοπικής κοινωνίας, έδωσαν ένα αγώνα ώστε να μην απολυθούν και σε πρώτη φάση τον κέρδισαν. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε αν πράγματι θέλουμε αυτό το μοντέλο εργασιακής εκμετάλλευσης και αν τελικά επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες που παρέχει με μία τέτοια εργασιακή ζούγκλα. Για το ΣΥΡΙΖΑ, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο αδύναμων πολιτών και εργαζομένων αποτελεί  τον πυρήνα της πολιτικής του, αλλά ταυτόχρονα είναι και κρίσιμο μέγεθος για το επίπεδο της δημοκρατίας και το Κράτος δικαίου. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται στην πράξη η πρόοδος μιας κοινωνίας και θεμελιώνεται η πραγματική δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό, οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς και Διοικητές να εγκύψουν στο ζήτημα και να δράσουν άμεσα ώστε να μην απολυθούν άδικα οι εργαζόμενοι/ες και να δοθεί ένα τέλος στην  τρομοκρατία που υφίστανται. Κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων και θα ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας της Θεσσαλίας.

 

Οι βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Διώτη Ηρώ

Γελαλής Δημήτρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαλάκης Νικόλαος