Τοποθέτηση στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την κατοχύρωση της εργασίας των γυναικών στον αγροτικό χώρο. 19.11.2015

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να ευχηθώ και εγώ καλές εργασίες στην Επιτροπή μας. Νομίζω, ότι από τη συζήτηση που διεξάγεται, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντικό πρέπει και μπορεί να είναι το έργο μας και πόσο ευρύ είναι και το φάσμα στο οποίο μπορούμε και να εργαστούμε, και να συζητήσουμε, και να δράσουμε. Αφορά σε πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής αλλά και σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν προφανώς και είναι προς θετική κατεύθυνση. Είναι πολλά τα θέματα τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και τα οποία θα μπορούσαν όλα να είναι προτεραιότητες. Συμφωνώ με την πρόταση της κυρίας Βούλτεψη, ότι δεν θα πρέπει να βάλουμε στην άκρη το ζήτημα της επικαιρότητας. Άρα η επικαιρότητα προφανώς και να αλλάζει τον προγραμματισμό της Επιτροπής, αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται.

Προφανώς, και κατά την άποψή μου και πρώτο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούμε, είναι η προσφυγική κρίση. Το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, το ζήτημα που κάθε μέρα προκύπτει και βλέπουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ζητήματα της νεολαίας, είναι ζητήματα τα οποία δεν γινόταν να παραβλέψουμε. Και η ανεργία των νέων είναι σημαντικό θέμα για το οποίο θα πρέπει να έχουμε και ενημέρωση, ειδικά και μετά την ανακοίνωση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που αφορά στην ανεργία των νέων επιστημόνων και όχι μόνο. Το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα θα πρέπει να δούμε. Της σχολικής διαρροής, το είπαν και άλλοι συνάδελφοί.

Ένα θέμα, το οποίο κατά την άποψή μου ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα της νεολαίας, δεν έχει καθόλου στην Επιτροπή- ή θυμίστε μου αν έχει για λίγο μπει- είναι το ζήτημα του εθισμού γενικά κι όχι μόνο στα ναρκωτικά. Είναι το ζήτημα του εθισμού στο αλκοόλ, είναι το ζήτημα του εθισμού στο διαδίκτυο, ένα θέμα που είναι πάρα πολύ επίκαιρο νομίζω και πολύ προβληματικό ως προς τις εκτάσεις στις οποίες τείνει να πάρει.

Το ζήτημα του «Συμφώνου Συμβίωσης» το οποίο είναι και επίκαιρο, γιατί πρόκειται να έρθει και κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και νομίζω ότι η Επιτροπή μας θα πρέπει να είναι στη διαβούλευση αυτή και στη συζήτηση, στην επεξεργασία του νομοσχεδίου και να έχουμε ενημέρωση.

Παρόλα αυτά, θα ήθελα να βάλω κι ένα ζήτημα, το οποίο κατά την άποψή μου πάλι είναι αρκετά επίκαιρο και είναι και μια ιδιαίτερη θεματική, η οποία αφορά τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών αγροτισσών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ παραμελλημένο τα τελευταία χρόνια, παρόλο που η δουλειά της αγρότισσας είναι αρκετά επίπονη και αδιάκοπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Επειδή ξέρουμε, ούτως ή άλλως, ότι θα «ανοίξει» και η συζήτηση για το ασφαλιστικό το επόμενο διάστημα, νομίζω ότι η δική μας Επιτροπή θα μπορούσε να συμβάλει σε προτάσεις στο θέμα αυτό για την αναγνώριση εργασίας και θα είχε νόημα πολύ μεγάλο για όλους και ένα μήνυμα προς την κοινωνία να επιδιώξουμε και ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Και σε αυτή τη φάση, προτείνω να καλέσουμε τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος ήδη έχει κάνει προτάσεις για αυτό το συγκεκριμένο θέμα. Τον αρμόδιο Υπουργό, λοιπόν, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και άλλους φορείς ώστε να γνωμοδοτήσουν ως Επιτροπή για το θέμα αυτό της αναγνώρισης της εργασίας της Ελληνίδας αγρότισσας.

Θα πρέπει όμως να είμαστε αρκετά προσεκτικοί, γιατί κατά την άποψή μου η Επιτροπή μας μπορεί να συμβάλει αρκετά και ουσιαστικά, εποικοδομητικά και να μην αρκεστούμε σε γενικότητες και διαπιστώσεις, αλλά να χτίσουμε μια συναίνεση από όλα τα δημοκρατικά κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Και να ωθήσουμε μια δίκαιη στόχευση της χώρας σε σχέση με την αγροτική οικονομία, την οποία ούτως ή άλλως όλοι νομίζω ότι συμφωνούμε και συνομολογούμε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο παραγωγικούς και σημαντικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση της χώρας, ειδικά σε αυτή την περίοδο, σε αυτή την εποχή. Ευχαριστώ.