Στις εργασίες της διακοινοβουλευτικής επιτροπής για την πολιτική πτυχή της ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και Παναγιώτα Δριτσέλη. Οι εργασίες της επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και στη Σερβία και στο πλαίσιο αυτό οι Έλληνες βουλευτές είχαν διεξοδικές συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών καθώς και με ομολόγους τους από όλα τα Κοινοβούλια που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, η ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή είχε την ευκαιρία στα πλαίσια των εργασιών να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με το θέμα και με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Aleksandar Vucic, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ivica Dacic καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Nebojša Stefanović.  Τέθηκε το ζήτημα της απόφασης των χωρών του προσφυγικού διαδρόμου να κλείσουν τα σύνορα τους στους πρόσφυγες. Οι βουλευτές επεσήμαναν ότι σε συνέχεια μιας σειρά μονομερών αποφάσεων δημιουργήθηκε οξύτατη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Τόνισαν, επίσης, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και της αλληλεγγύης αποτελούν κοινό καθήκον. Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής συμφώνησαν με τον Σέρβο πρωθυπουργό ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που κλυδωνίζει την συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε σύγκλιση απόψεων ως προς το γεγονός ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση και ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η ελληνική αποστολή επισκέφτηκε, στο περιθώριο των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, και το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Adasevac της Σερβίας όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον Σέρβο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής κ. Aleksandar Vulin. Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης, η ειρήνη και η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται κοινές απαντήσεις, με απόλυτη προσήλωση στις ανθρωπιστικές αξίες και στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης.