530467 197620910375047 798447988 n

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Οικονομικών

Θέμα : Διατήρηση όλων των φοροαπαλλαγών των ΑμεΑ

Τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ενώ αποτελούν το 10% περίπου του συνολικού πληθυσμού και συνιστούν μια από τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνεχίζουν να δέχονται μια βάρβαρη και προσβλητική επίθεση στα δικαιώματα τους.Πιστή στο σχέδιο κοινωνικής εξόντωσης, η τρικομματική κυβέρνηση συνεχίζει τον ανηλεή πόλεμο εναντίον της αναπηρικής κοινότητας με την πρόσφατη ψήφιση των νέων μέτρων 19 δις. Στον εγκλωβισμό των Ατόμων με Αναπηρία στο φονικό Κ.Ε.Π.Α.,τη δράση του απάνθρωπου Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που χωρίς φάρμακα τους αναγκάζει να αναζητούν λύσεις από τα κοινωνικά φαρμακεία και τους ιατρικούς συλλόγους, έρχονται να προστεθούν περικοπές ύψους 29 δις. Με το Ν. 4093/2012 και την «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012)ανατράπηκαν οι όποιες διατάξεις, είχαν επικυρωθεί στο προηγούμενο μεσοπρόθεσμο, ως ένα στοιχειώδες δίχτυ προστασίας για τα Άτομα με Αναπηρία. Όπως καταγγέλλουν τα Σωματεία των ΑμεΑ, το 70% των μελών τους ζουν ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας και οι εκτεταμένες περικοπές των ζωτικών –για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών τους λόγω αναπηρίας– προνοιακών επιδομάτων και παροχών, θα τους οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επαιτεία και στην «κοινωνική ευθανασία» όπως πολύ εύστοχα έχει προειδοποιήσει η ΕΣΑμεΑ. Ενώ η περικοπή κοινωνικών παροχών με εισοδηματικά κριτήρια, έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ότι είναι μια νεοφιλελεύθερη επιλογή που σε πρώτη φάση αναιρεί το δικαιωματικό και καθολικό χαρακτήρα της κοινωνικής προστασίας, η τρικομματική κυβέρνηση προχωρά με κάθε ευκαιρία στη θεσμική κατάργηση αυτών των παροχών, επιδεικνύοντας απροκάλυπτη αδιαφορία σε διεθνείς δεσμεύσεις, όπωςη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ το 2006, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, και σύμφωνα με την οποία η αναπηρία δεν θεωρείται ατομικό αλλά κοινωνικό πρόβλημα και με την έννοια αυτή η Πολιτεία οφείλει να παίρνει θετικά μέτρα φροντίδας και κοινωνικής ένταξης όλων των ατόμων με αναπηρία.

Επειδή όμως υπάρχει ακόμα ένα σκαλί στον κατήφορο για την καθολική εξόντωση των ΑμεΑ – που οδηγεί στον εγκλεισμό τους στα διάφορα «άσυλα» ή στους άστεγους της Αθήνας – και συγκεκριμένα αφορά τις υπάρχουσες «ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη ΑΝΑΙΡΕΣΗΣ όλων αυτών των αλγεινών και εξοντωτικών μέτρων, που έχουν ληφθεί με το Ν. 4093/2012 και τη σχετική «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012) ως στοιχειώδη ενέργεια προστασίας των Πολιτών με Αναπηρία.

Επειδή με την εφαρμοζόμενη ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τίθεται πλέον άμεσο ζήτημα επιβίωσης πολλών ΑμεΑ.

Επειδή η προστασία των ΑΜΕΑ συνιστά συνταγματικά κατοχυρωμένη κρατική υποχρέωση (αρ. 4, 21 παρ2 και 6, αρ 22), ενώ θεσμοθετείται και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες δεσμευτικές για τη χώρα μας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σκοπεύει να άρει την κατάργηση των φοροαπαλλαγών του Ν. 4093/2012 και της σχετικής «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» (ΦΕΚ 229/ΤΑ/19-11-2012) ως στοιχειώδη ενέργεια προστασίας των Πολιτών με Αναπηρία, εναρμόνισης της Χώρας στις Διεθνείς Συμβάσεις του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. και εξασφάλισης του «Ευρωπαϊκού Κεκτημένου»;
  2. Σκοπεύει να περιλάβει στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο τις προτεινόμενες φορολογικές εξαιρέσεις και προτάσεις του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, όπως κατατέθηκαν με την από 26-11-2012 υπ’ αριθμ. 9510 επιστολή του Συνδέσμου προς τον Υπ. Οικονομικών και Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Καραγιαννίδης

Βασίλης Κυριακάκης

Σοφία Σακοράφα

Ηρώ Διώτη

Ρένα Δούρου

Σταύρος Κοντονής

Γιώργος Πάντζας

Τάσος Κουράκης

Μαρία Μπόλαρη

Δημήτρης Κοδέλας

Δημήτρης Στρατούλης

Βασίλης Χατζηλάμπρου

Παναγιώτα Δριτσέλη

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος

Αθανάσιος Γερμανίδης

Κώστας Μπάρκας

online παρακολούθηση αρμοδίων Υπουργών