ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέμα : «Εξακολουθούν τα προβλήματα στην καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών.»

 

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους κτηνοτρόφους από τον αποχαρακτηρισμό πολλών περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η βουλευτής, σε αρκετές περιπτώσεις οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να λάβουν τις ενισχύσεις τους εξαιτίας διαδικαστικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινών και μειονεκτικών. Καλείται στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιλύσει το ζήτημα, στα πλαίσια του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να καταβληθούν απρόσκοπτα οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 3004/28.5.2015 ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα προβλήματα στην καταβολή των κτηνοτροφικών ενισχύσεων από τον αποχαρακτηρισμό πολλών περιοχών της χώρας ως ορεινών και μειονεκτικών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την υπ. αριθμ. 878/26.6.2015 απάντησή του είχε δεσμευτεί ότι θα προβεί σε άμεση ρύθμιση του θέματος. Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε στην σχετική απάντηση το Υπουργείο «βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», ενώ συμπλήρωνε ότι το πρόβλημα «οφείλεται στην μεταβολή της χρησιμοποιούμενης διοικητικής δομής, μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτη».

Εντούτοις, πολλοί κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Συγκεκριμένα, σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας δεν έχει καταβληθεί η εξισωτική αποζημίωση εξαιτίας αυτής της εκκρεμότητας. Σημαντική παράμετρος του εν λόγω ζητήματος αποτελεί και το ζήτημα των αγροτεμαχίων αναφοράς στα οποία εμπεριέχονται οι επιλέξιμες εκτάσεις για τις ενισχύσεις, ιδιαίτερα όταν αυτά περιλαμβάνουν και ορεινές και πεδινές περιοχές, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να χαρακτηρίζεται όλη η έκταση ως μη ορεινή και μειονεκτική.

Επειδή είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ομαλή ρευστότητα στον κτηνοτροφικό κλάδο.

 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

Προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να επιλυθεί άμεσα το θέμα και να χαρακτηριστούν εκ νέου όλες οι αποχαρακτηρισθείσες περιοχές ως ορεινές και μειονεκτικές και να προχωρήσει ομαλά η καταβολή των ενισχύσεων στο σύνολο των κτηνοτρόφων της χώρας;

  

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Αραχωβίτης Σταύρος

Μπάρκας Κώστας

Τσίρκας Βασίλειος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Ντζιμάνης Γεώργιος

Βαγενά Άννα

Ζειμπέκ Χουσεΐν

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Θελερίτη Μαρία

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γεώργιος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Σεβαστάκης Δημήτρης

Τσίρκας Βασίλης

Γκιόλας Ιωάννης

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Ρίζος Δημήτρης

Μουσταφά Μουσταφά

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρά Γιουσούφ Αιχάν

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Γκαρά Αναστασία

Ιγγλέζη Κατερίνα