ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα : Εξαίρεση των οδοντοτεχνιτών από την ανανέωση των συμβάσεων των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ και αποκλεισμός χιλιάδων ασφαλισμένων από την οδοντοτεχνική φροντίδα.

 

Η εξαίρεση των οδοντοτεχνιτών από την ανανέωση των συμβάσεων των παρόχων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες ασφαλισμένους και οδηγεί σε κατάρρευση έναν ολόκληρο κλάδο. Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις 644/Συν.240/2.9.2015 και 643/συν.240/02-9-2015, ανανεώνονται οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας μέχρι το τέλος του 2015, αλλά εξαιρούνται από την ανανέωση αυτή τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια.

Η εν λόγω εξαίρεση έρχεται να ολοκληρώσει μια σειρά δυσμενών αποφάσεων που αφορούν τον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ ταυτόχρονα κανένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο δεν έχει λάβει οφειλόμενα από τον Ιανουάριο του 2015. Σημειώνεται ότι με την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφελών του ΕΟΠΥΥ στα οδοντοτεχνικά εργαστήρια και τελικά με τον αποκλεισμό των οδοντοτεχνιτών από τις ανανεώσεις των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ τίθεται σε σοβαρότατο κίνδυνο η στοματική υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

Εξαιρετικά προβληματική είναι και η απόφαση ΔΑ2Γ/Φ104/4/οικ.39083 της 15.10.2015, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ προς τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στην οποία αναφέρεται ότι : «τα παραστατικά δαπανών μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία σας από 1.1.2015, να αποσταλούν στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών στις οποίες υπάγεται αρμοδίως το κάθε Π.Ε.Δ.Υ. Στο εξής δεν θα παραλαμβάνετε παραστατικά δαπανών για τους αναφερόμενους παρόχους». Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι Υγειονομικές Περιφέρειες να τακτοποιήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους οδοντοτεχνίτες χωρίς όμως να υπάρχουν προβλέψεις για αντίστοιχους πόρους.

Σημειώνεται τέλος ότι από τις αρχές του 2015 τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια έχουν εξυπηρετήσει χιλιάδες ασφαλισμένους, έχουν επωμιστεί όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την αγορά των απαιτούμενων υλικών, ενώ έχουν καταβάλει κανονικά και τις φορολογικές εισφορές που αφορούν εισπράξεις από εργασίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν τακτοποιηθεί.

 

Επειδή τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια δεν αντέχουν την συσσώρευση άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επειδή η οδοντοτεχνική φροντίδα αποτελεί σημαντικότατη παράμετρο της υγείας χιλιάδων ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Επειδή είναι ακατανόητος ο αποκλεισμός των οδοντοτεχνιτών από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξομαλυνθούν τα τεράστια προβλήματα των οδοντοτεχνιτών και να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι ασφαλισμένοι;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Γάκης Δημήτρης

Γεννιά Γεωργία

Θελερίτη Μαρία

Καββαδία Αννέτα

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κασιμάτη Νίνα

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Παναγούλης Ευστάθιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαδόπουλος Νικόλαος

Ρίζος Δημήτριος

Σιμορέλης Χρήστος

Συρίγος Αντώνης

Συρμαλένιος Νικόλαος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Ελισσάβετ

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Ψυχογιός Γεώργιος

 

Online παρακολούθηση απάντησης