Εισήγηση Παναγιώτας Δριτσέλη στην β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις. Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. 30/4/2015.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ (Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ολοκληρώνοντας σήμερα την επεξεργασία ενός πάρα πολύ σημαντικού νομοσχεδίου και επειδή είναι η τελευταία συνεδρίαση, καθώς μετά θα πάει στην Ολομέλεια, αν θα θέλαμε να κάνουμε μία αποτίμηση της Επιτροπής αυτής και της διαδικασίας, η οποία ακολουθήθηκε, αλλά και της πολύ ουσιαστική συζήτησης, η οποία διεξήχθη στην Αίθουσα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε, απρόσκοπτα, να πούμε, ότι το ενδιαφέρον όλων μας και όλων των πολιτικών παρατάξεων, το οποίο, ουσιαστικά, αντικατοπτρίζει και την βούληση της ελληνικής κοινωνίας για αναβάθμιση του Αθλητισμού και, ιδιαιτέρως, του νομοσχεδίου που είναι προ των πυλών.

Σε αυτή την ευθύνη κληθήκαμε όλοι μας να τοποθετηθούμε και να αναπτύξουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα, γιατί, όπως έχω πει πολλές φορές, σε αυτές τις εικόνες μιζέριας, τις οποίες, πολύ συχνά βλέπουμε να διαδραματίζονται στα ελληνικά γήπεδα και σε όλη αυτή τη διαδικασία με διάφορους παράγοντες να παρελαύνουν καθημερινά από τα δικαστήρια της χώρας, νομίζω ότι με αυτό το νομοσχέδιο μπορούμε, ως πρώτη παρέμβαση, να απαντήσουμε με κάποιο τρόπο και να καταδείξουμε, ότι υπάρχει η θέληση, η βούληση από την Πολιτεία να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, κυρίως, για την διαφάνεια, της οποίας είναι και υπέρμαχος, αλλά και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Νομίζω ότι μέχρι σήμερα στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα κρισιμότερα πεδία παρέμβασης που εισάγει το νομοσχέδιο και καταδείχθηκαν και οι πιο σοβαρές παθογένειες, που επιχειρεί το Υπουργείο να θεραπεύσει. Το Υπουργείο, πραγματικά έχει την βούληση και τη θέληση να μπει, όπως και μπήκε, σε μία ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και διαβούλευση με τους φορείς και τα Κόμματα, στην οποία προφανώς και εγγράφεται η χθεσινή επίσκεψη του Γραμματέα της UEFA, του Τζιάνι Ινφαντίνο, η οποία, κατά την άποψή μου, ήταν και πολύ κρίσιμη αλλά και πολύ ουσιαστική, διότι διεξήχθη σε ένα κλίμα και συναίνεσης, αλλά και δημιουργικής διάθεσης, καθώς και το ότι, πλέον, όλοι καταλάβαμε ότι οι επισημάνσεις της UEFA κινούνται, ακριβώς, στην ίδια λογική με τις πρόνοιες της Κυβέρνησης.

Από την πλευρά του Υπουργείου πολλές φορές και από την πλευρά της Κυβέρνησης νομίζω έχει ειπωθεί ότι ο σεβασμός στο αυτοδιοίκητο είναι δεδομένος. Σαφώς και υπάρχει. Δεν θίγεται από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Νομίζω, ότι οι όποιες προσπάθειες τρομοκρατίας σε αυτό το επίπεδο έχουν πέσει στο κενό. Αυτό που επιδιώκεται, κυρίως, είναι η πάταξη των μορφών βίας που εκδηλώνονται στα γήπεδα, με αφορμή αθλητικές διοργανώσεις και σε ό,τι αφορά, ειδικά, στο ποδόσφαιρο θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι και το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα, όπως όλα τα άλλα και δεν μπορεί να υπάρχει σε κανενός είδους διαφορετική προσέγγιση ή κατεύθυνση.

Η χθεσινή συνάντηση, καταρχήν, ήταν νομίζω και η καλύτερη απάντηση, σε όσους προσπάθησαν να επενδύσουν πολιτικά στην κινδυνολογία και σε όποιους κρυπτόμενοι πίσω από το ζήτημα του αυτοδιοίκητου, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης να θέσει σε κίνηση μία σειρά διαδικασιών εξυγίανσης του ελληνικού αθλητισμού.

Αντίθετα, νομίζω, ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, ότι σε αυτή την προσπάθεια και σε αυτήν την πολύ εποικοδομητική συζήτηση, καταδείχθηκαν σοβαρές παραλείψεις από συγκεκριμένους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και καυτηριάστηκαν διάφορες παράμετροι σε κρίσιμα ποδοσφαιρικά ζητήματα.

Το Υπουργείο ακούγοντας πολύ προσεκτικά τις απόψεις όλων των φορέων, αλλά και όλων των Κομμάτων, Βουλευτών, Εισηγητών ανταποκρίθηκε, κατά την άποψή μου, πολύ θετικά, ενσωματώνοντας μία σειρά από σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου. Υπογραμμίστηκε, ότι η κλήρωση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου είναι μία επιβεβλημένη αλλαγή που ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες και σε άλλα αθλήματα. Νομίζω, ότι η UEFA όποιες παρατηρήσεις στείλει, αυτές θα είναι προς θετική κατεύθυνση.

Το νομοσχέδιο, λοιπόν, έρχεται να δώσει άμεση απάντηση στο θέμα της βίας που ταλανίζει τον επαγγελματικό αθλητισμό και να θέσει ένα τέλος και στη βία και στην ανομία που επικρατεί. Πάρα πολλά ζητήματα, από την άλλη, νομίζω ότι έχουν διευκρινιστεί και από την πλευρά του Υπουργείου έχουν υπάρξει πολλές παρεμβάσεις για διάφορα «θολά» σημεία που, ίσως, μπορεί να υπήρχαν. Άρα, θεωρώ κατάχρηση χρόνου, να μπω σε αυτή τη διαδικασία και να μιλήσω πάλι γι’ αυτά.

Ούτως ή άλλως, σήμερα το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται και την άλλη εβδομάδα θα έχουμε τη δυνατότητα στην Ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσουμε σε κατάθεση των επιχειρημάτων, για να προασπίσουμε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην πρόσβασή τους σε ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι ο Αθλητισμός και να δούμε ξανά την ελληνική οικογένεια να συμμετέχει ενεργά, χωρίς φόβο, σε όλες αυτές τις πολύ σημαντικές διοργανώσεις.

Όλα αυτά που γίνονται και που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε , πολύ συχνά, στον Τύπο, δεν νομίζω ότι αξίζουν στον ελληνικό Αθλητισμό και ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση, ώστε να αλλάξουν.

Θα ήθελα να σταθώ, κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 11, όπου δίνει τη δυνατότητα σε αθλητές με αναπηρία, προπονητές με αναπηρία, καθώς και σε μέλη ομοσπονδιών αθλημάτων ΑμεΑ, να λαμβάνουν άδεια με αποδοχές για να συμμετέχουν σε διεθνείς, ή πανευρωπαϊκές αθλητικές οργανώσεις.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προτείνω, να κάνει δεκτή ο κ. Υπουργός και μία νομοθετική βελτίωση, που αφορά στην παράγραφο 3 του άρθρου 11, η οποία προτείνεται και από την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. Συγκεκριμένα, προτείνεται να συμπεριληφθεί στις πρόνοιες των διατάξεων και η δυνατότητα λήψης της συγκεκριμένης άδειας και σε όσους συμμετέχουν και στις προ εθνικές ομάδες αλλά και στους αθλητές των ομάδων που συμμετέχουν στο Champions League.

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα το δείτε με προσοχή. Αυτή η διοργάνωση είναι αναγνωρισμένη από την UEFA, παρ’ ότι δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε, αλλά ούτε και τις οικονομικές απολαβές του Champions League. Ενδεικτικά, μπορώ να σας πω, ότι το έπαθλο είναι, μόλις, 1.500 € για την πρώτη θέση. Επίσης, να σημειώσω, ότι τη συγκεκριμένη διοργάνωση την κατακτά, επί δύο έτη, ελληνική ομάδα.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να τονίσω ξανά, ότι αυτή η προσπάθεια για την εξυγίανση του επαγγελματικού αθλητισμού χαίρει της στήριξης όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια ζωή και για την στήριξη των κοινωνικών αγαθών, όπως είναι ο αθλητισμός. Εμείς από την πλευρά μας στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα και βρισκόμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση, για να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστώ πολύ.