Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στην συζήτηση για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016.

Δεν περίμενα ποτέ ότι σε μια συζήτηση όπως είναι η σημερινή, σε μια από τις κορυφαίες συζητήσεις για την χώρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα επωφελούνταν της ευκαιρίας να κάνει μία τέτοια ανέξοδη κριτική για ένα τόσο σημαντικό θέμα, κύριε Βαρβιτσιώτη, όπως το προσφυγικό που έχει συγκλονίσει τη διεθνή κοινότητα και μάλιστα εξαντλώντας όλο σας τον λόγο σε μια ανέξοδη κριτική χωρίς καμία πρόταση, όταν μάλιστα και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν είχε να κάνει καμία απολύτως πρόταση. Μάλιστα ήταν αντίθετος και στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης των προσφυγικών ροών. Συνιστώ να κρατάμε την ψυχραιμία μας γι’ αυτά τα θέματα, να μην προχωράμε σε τέτοια ξενοφοβικά παραληρήματα γιατί έχουν άλλες συνέπειες.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Πηγαίνετε στην Ειδομένη!

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ποιο ήταν το ξενοφοβικό παραλήρημα;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Σας παρακαλώ, αφήστε με να μιλήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Δριτσέλη, μην πυροδοτείτε τώρα τη συζήτηση. Καλά πήγαινε ως τώρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Κατ’ αρχάς συνδέσατε το προσφυγικό με την τρομοκρατία. Αυτό ήταν το πρώτο και μεγάλο ατόπημα που κάνατε και δεν το περίμενα ποτέ από εσάς. Συνιστώ, λοιπόν, σοβαρότητα κι ένα αίσθημα ευθύνης γιατί έχουμε πει πολλές φορές ότι σε αυτήν τη φάση δεν υπονομεύετε την Κυβέρνηση, αλλά υπονομεύετε τη διεθνή θέση της χώρας.

Προχωράω, λοιπόν, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. Συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του 2016 κι όχι μόνο σήμερα, αλλά όλες αυτές τις ημέρες μέχρι και το Σάββατο. Λέω ξανά ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Για εμάς είναι ακόμη πιο ξεχωριστή αυτή η μέρα, καθώς είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που καταθέτει μια Κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά. Είναι ένας Προϋπολογισμός που φανερώνει ουσιαστικά τις προτεραιότητές μας, αφενός την προσπάθεια της χώρας για έξοδο επιτέλους από τη βαθιά ύφεση και την κρίση και αφετέρου να σταθούμε δίπλα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν δοκιμαστεί κι έχουν πληγεί από την ύφεση και τη λιτότητα.

Αυτός ο Προϋπολογισμός, λοιπόν, αποτελεί την πρώτη πράξη μιας συντεταγμένης πορείας που έχουμε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο για να αφήσουμε πίσω το χθες και να χτίσουμε τα δημόσια οικονομικά πάνω σε μια πιο στέρεη και ρεαλιστική βάση.

Ο Προϋπολογισμός, λοιπόν, του 2016 εγγράφει στις προβλέψεις του σχεδόν μηδενική ύφεση, χαμηλά πρωτογενή ρεαλιστικά πλεονάσματα και δημοσιονομική ισορροπία, χωρίς ταυτοχρόνως να γκρεμίζεται η κοινωνική προστασία και ο δημόσιος χαρακτήρας μιας σειράς κοινωνικών αγαθών. Παρόλο, λοιπόν, που σε αυτόν τον Προϋπολογισμό εγγράφονται ορισμένα δύσκολα και εμπροσθοβαρή μέτρα –και σε αυτό θέλω να συμπληρώσω ότι ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε κανενός είδους επιχείρημα και καμία δύσκολη κατάσταση, την οποία βιώνουμε όλοι, αποτυπώνεται –και αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει- η σκληρή προσπάθεια της Κυβέρνησης να προστατεύσει τους αδύναμους και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αυτός ο Προϋπολογισμός έχει αρκετά χαρακτηριστικά, τα πιο σημαντικά απ’ αυτά είναι ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, ότι απλώνει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε συνανθρώπους μας που αυτή τη στιγμή πλήττονται περισσότερο από ποτέ, αμβλύνει τις ανισότητες, αλλά κι επιτέλους εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου.

Ο κοινωνικός προϋπολογισμός, λοιπόν, οι δαπάνες για την υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία για πρώτη φορά μετά από πάρα χρόνια ισχυροποιούνται και εισάγονται και μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης των πιο αδύναμων, όπως είναι η στήριξη των εισοδημάτων των υπερηλίκων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Με αυτόν τον Προϋπολογισμό αποδεικνύεται το στίγμα της ευαισθησίας της Κυβέρνησης για τη συγκράτηση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης.

Όμως, ο Προϋπολογισμός του 2016 αντικατοπτρίζει και μια σειρά από επιτυχίες της σκληρής διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές, μιας προσπάθειας που λοιδορήθηκε αρκετά, αλλά και υπονομεύτηκε τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτόν τον Προϋπολογισμό αποτυπώνονται οι επιτυχίες αυτής της διαπραγμάτευσης. Ο στόχος, λοιπόν, για 0,5% πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 αφήνουν ουσιαστικά δημοσιονομικό χώρο για βελτίωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για επιστροφή στην ανάπτυξη μέσα στη χρονιά.

Οι ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, όπως πολλοί προβλέπουν, θα οδηγήσει σε ευρύτερες ελαφρύνσεις και σε τόνωση της πραγματικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες. Εάν η Κυβέρνηση δεν είχε παλέψει σκληρά για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, ο φετινός Προϋπολογισμός θα έπρεπε να ενσωματώσει νέα μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, απόρροια βέβαια της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% που είχε λάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Αυτοί, λοιπόν, που σήμερα φωνάζουν και μας κουνάνε το δάχτυλο, είναι εκείνοι οι οποίοι αφού οδήγησαν την οικονομία στην καταστροφή, έπειτα συμφώνησαν με τους δανειστές το στραγγαλισμό του παραγωγικού ιστού της χώρας με τις προβλέψεις για αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα κι όσο κι αν ορισμένοι σήμερα προσπαθούν υποκριτικά να κρυφτούν πίσω από τις κραυγές τους, οι ευθύνες για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένες, αυτούς βαρύνουν και οι πολίτες ευτυχώς το γνωρίζουν.

Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να τονιστεί ότι η Κυβέρνηση στα πλαίσια του φετινού Προϋπολογισμού κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να στηρίξει τα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η παιδεία και ο αθλητισμός. Ήδη με τις παρεμβάσεις του το Υπουργείο Παιδείας διασφάλισε την κάλυψη των κενών στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα η φοιτητική μέριμνα, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί η ελληνική οικογένεια. Όπως αντιστοίχως έγινε και στον αθλητισμό, γιατί είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι αθλητές και οι δομές στα πλαίσια της απρόσκοπτης προετοιμασίας των εθνικών ομάδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Και σε αυτήν την κατεύθυνση γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την ομαλή λειτουργία των εθνικών σταδίων, ενώ η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ετοιμάζει και μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των αθλητών για την προετοιμασία τους. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσπάθεια και θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ώστε η χώρα μας να εκπροσωπηθεί στους αγώνες χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες γνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση με ειλικρίνεια απευθύνεται στην κοινωνία χωρίς διάθεση ωραιοποίησης και με συναίσθηση των δυσκολιών που βρίσκονται μπροστά. Τα εμπόδια δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμα, όμως είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά και τις τελευταίες δυσκολίες, μπορούμε ήδη από τους επόμενους μήνες να περάσουμε σε μια φάση σταθερής ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

Ο δικός μας, λοιπόν φιλόδοξος στόχος είναι να διαψεύσουμε ακόμα πιο θετικά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού και να κερδίσουμε με τις προσπάθειές μας την ευημερία και την πρόοδο για την κοινωνία, αλλά και για τη χώρα.

Ευχαριστώ.