Τοποθέτηση Παναγιώτας Δριτσέλη επί της επί της Ετήσιας Έκθεση Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας 2016. Συνεδρίαση Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 7/6/2017

Ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την παρουσία σας. Σήμερα, έχουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα και πάντα οι δικές σας επισημάνσεις είναι ευπρόσδεκτες. Δεν έχω να κάνω ερωτήσεις. Ξέρουμε πολύ καλά σε ποια πραγματικότητα βρισκόμαστε, πάντα όμως είναι καλό να σας ακούμε, για να είμαστε σε εγρήγορση. Εμείς θα συνεχίσουμε και νομίζω, ότι αυτή η Βουλή έχει δείξει κάποια δείγματα γραφής και έχουν σημειωθεί κάποιες βελτιώσεις και στις δικές σας έρευνες. Προφανώς και δεν εφησυχάζουμε, προφανώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, νομίζω όμως ότι έχει ανοίξει μια δίοδος για να μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, όσον αφορά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας.
Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε και δεσμευόμαστε εδώ ενώπιόν σας, να δίνουμε αυτό τον αγώνα και να στηρίζουμε την καθημερινή μάχη, που εσείς κυρίως δίνετε, αλλά και οι άνθρωποι που είναι έξω και μας ακούν και έχουν υποστεί τέτοιου είδους βία. Νομίζω, ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει και με το νομοσχέδιο για τα περιστατικά ρατσιστικής βίας και τη νομοθεσία και με το σύμφωνο συμβίωσης και έπεται και συνέχεια και νομίζω, ότι μπορούμε να μιλάμε επί του πρακτέου. Είμαι χαρούμενη που είμαι σε αυτή την επιτροπή από το 2012, κυρίως γιατί έχουμε καταφέρει όλες οι πτέρυγες, όλα τα κόμματα, να αλληλοεπιδρούμε με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο και τίποτε άλλο, πέρα από ιδεολογίες, πέρα από πολιτικές θέσεις.
Ως μέλος αυτής της επιτροπής, δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός που έγινε πριν και αισθάνομαι την ανάγκη να πω το εξής. Έχω την αίσθηση, ότι καμιά φορά ξεχνάμε ότι κάποια «αυθόρμητα ξεσπάσματα» εξυπηρετούν άλλου είδους μύχιους, μισαλλόδοξους πόθους και οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Κανένας πολίτης το 2017 δεν μπορεί να πει, ότι δεν ξέρει ή ότι πρέπει να εθελοτυφλεί μπροστά σε ένα πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, αλλά έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους. Έτσι λοιπόν, πίσω από την ταμπέλα του πατριώτη, κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί. Εάν δεν καταλάβουμε όλοι, ότι η δημοκρατία μας και η προάσπιση της περνάει, πρωτίστως, μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούμε ούτε σελίδα να γυρίσουμε ούτε να πάμε παρακάτω ούτε ως χώρα, ούτε ως άνθρωποι ούτε ως κοινωνία. Αυτό θέλω να καταγραφεί και θα ήθελα αυτή τη στιγμή να μιλάω εκ μέρους όλων των μελών της επιτροπής και νομίζω, ότι ο κ. Κατσίκης – και συγνώμη που αναφέρομαι στο όνομα του παρότι δεν είναι εδώ, θα προτιμούσα να είναι εδώ – ίσως και να έχει μετανιώσει για αυτή του την πράξη. Θα ήθελα να δω και γραπτώς μια δήλωση του, ότι σ’ αυτή την Επιτροπή – όχι μόνο σε αυτήν την επιτροπή, στον ναό της δημοκρατίας – δεν πρέπει να απευθυνόμαστε με αυτό τον τρόπο.