ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Θέμα “Μέτρα στήριξης άνεργων οικοδόμων άνω των 55 ετών”.

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το θέμα της μέριμνας για τους μακροχρόνια ανέργους εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής. Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, από το 2009 η οικοδομική δραστηριότητα έχει συρρικνωθεί ραγδαία και στο πλαίσιο αυτό πάρα πολλοί εργαζόμενοι σε οικοδομικά επαγγέλματα βρίσκονται για χρόνια χωρίς εργασία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο για τους εργαζόμενους εκείνους που βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει κάποιες από τις προϋποθέσεις για την κατοχύρωσή της. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, να υπάρξουν επιθετικές πολιτικές για την κοινωνική προστασία των εν λόγω εργαζομένων και για την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης άνεργων οικοδόμων άνω των 55 ετών»

Είναι γνωστό ότι το συντριπτικό χτύπημα που δέχτηκε τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα (τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα), έχει οδηγήσει στην ανεργία και την υποαπασχόληση σχεδόν την πλειοψηφία των απασχολούμενων στον πάλαι ποτέ δυναμικό αυτόν κλάδο. Τα σωματεία τους ζητούν επιτακτικά (τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης) να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας του κλάδου τους (όπως έκτακτη επιδότηση, αλλαγή των προϋποθέσεων τακτικής επιδότησης με ευνοϊκότερους όρους και όχι με τις προϋποθέσεις που ισχύουν από τη δεκαετία του ’90, όταν υπήρχε μεγάλη ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου και άλλα), προκειμένου να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.
Στην τραγικότερη κατάσταση, στα όρια της απόλυτης φτώχειας και της εξαθλίωσης, βρίσκεται μια μερίδα οικοδόμων που, είτε έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα αλλά δεν έχουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, είτε τους υπολείπονται λίγα ένσημα για να θεμελιώσουν το δικαίωμα σύνταξης. Και στις δυο περιπτώσεις  μένουν χωρίς εισόδημα , καθώς τα μεροκάματα είναι δυσεύρετα, τόσο που να μη μπορούν να τους εξασφαλίσουν ούτε καν το επίδομα ανεργίας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

Μπορεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κατηγορία των ανέργων οικοδόμων, που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ένσημα, αλά όχι και το απαιτούμενο όριο ηλικίας, προκειμένου να λαμβάνουν ένα τακτικό επίδομα αλληλεγγύης, έως ότου συνταξιοδοτηθούν;

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης σε προγράμματα απασχόλησης των ανέργων οικοδόμων ηλικίας άνω των 55 ετών, στο εργασιακό τους αντικείμενο, προκειμένου να συμπληρώσουν τα λιγοστά απαιτούμενα οικοδομικά ένσημα που τους υπολείπονται για τη συνταξιοδότησή τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καστόρης Αστέριος
Ακριώτης Γεώργιος
Aναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βράντζα Παναγιώτα
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη)
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θεωνάς Ιωάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καφαντάρη Χαρά
Κουράκης Αναστάσιος
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουσταφά Μουσταφά
Μπγιάλας Χρήστος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σεβαστάκης Δημήτριος
Σκούφα Ελισάβετ (Μπέτυ)
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζαμακλής Χαρίλαος
Τριανταφύλλου Μαρία
Ψυχογιός Γεώργιος