Με πρωτοβουλία της βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη, στα πλαίσια του πρόσφατου νομοθετικού έργου, κατατέθηκαν δύο σημαντικές τροπολογίες, τις οποίες συνυπέγραψαν και άλλοι συνάδελφοί της. Η πρώτη τροπολογία, η οποία και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφορά στην παράταση των προθεσμιών για την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών των δικαιούχων δημοτικών/κοινοτικών οικοπέδων. Με την ρύθμιση αυτή οι δικαιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις εργασίες τους χωρίς να κινδυνεύουν να απολέσουν την κυριότητα των οικοπέδων τους. Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ένα σοβαρό ζήτημα του δημοσιογραφικού κόσμου. Πρόκειται για την δυνατότητα των φωτορεπόρτερ να εισέρχονται ελεύθερα στους αγωνιστικούς χώρους κατά την διάρκεια τέλεσης αθλητικών αγώνων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των φωτορεπόρτερ και των φωτοειδησεογράφων που καλύπτουν αθλητικά γεγονότα στη χώρα μας και ενσωματώθηκε ως άρθρο στο πρόσφατο αθλητικό νομοσχέδιο.

 

Ακολουθούν οι τροπολογίες με τις αιτιολογικές τους εκθέσεις :

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις»

 

Θέμα : παράτασης των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

 

Αθήνα, 24/4/2014

Αιτιολογική έκθεση

 

Με το άρθρο 249 του Προεδρικού Διατάγματος 410/1995 δινόταν η δυνατότητα σε δήμους να «εκποιούν απευθείας και χωρίς δημοπρασία οικόπεδά τους σε άστεγους και οικονομικά αδύνατους δημότες». Οι δημότες αυτοί όφειλαν να περαιώσουν τις εργασίες ανέγερσης των κατοικιών τους και να ολοκληρώσουν όλες τις σχετικές διαδικασίες στα εν λόγω οικόπεδα αρχικά εντός οκταετίας. Με διαδοχικές ρυθμίσεις δόθηκαν μια σειρά από επιπρόσθετες παρατάσεις, με τελευταία εκείνη που προβλέπει το άρθρο 284 παρ. 3 του Νόμου 3852/2010. Η εν λόγω παράταση εκπνέει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εντούτοις, πολλοί δικαιούχοι δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις οικοδομικές εργασίες. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται σε κάποια κωλυσιεργία αλλά στο ότι οι εν λόγω δημότες είναι φτωχοί άνθρωποι που συντηρούν με δυσκολία τις οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο με την παρούσα τροπολογία να δοθεί η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των σχετικών εργασιών για ακόμη τρία (3) χρόνια, μετά από σχετική απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μην απολέσουν τα δικαιώματά τους οι δικαιούχοι.

 

Άρθρο…

 

Όσοι αναγνωρίστηκαν δικαιούχοι δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 249 του Π.Δ. 410/1995 (ΦΕΚ 231 Α΄) και δεν έχουν εκπληρώσει, μέσα στην τασσόμενη κατά τις διατάξεις του άρθρου 284 παρ. 3 (ΦΕΚ 87 Α’) προθεσμία όλες τις υποχρεώσεις τους, μπορούν μετά από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και εφόσον εξακολουθούν να είναι κάτοχοι των ανωτέρω οικοπέδων αυτοί ή οι κληρονόμοι τους, να εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Γιαννακίδης Στάθης

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζειμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Κατριβάνου Βασιλική

Κουρεμπές Φάνης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κώστας

Πάντζας Γιώργος

Παραστατίδης Θόδωρος

Σιμορέλης Χρήστος

Σταθάς Γιάννης

Σταματάκη Ελένη

Συρίγος Αντώνιος

Συρμαλένιος Νίκος

Σωτηρίου Ελένη

Τριανταφύλλου Μαρία

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

 

Θέμα : Άδεια εισόδου των φωτορεπόρτερ στους αγωνιστικούς χώρους κατά την τέλεση αγώνων.

Αθήνα, 29/4/2015

Αιτιολογική έκθεση

 

Με δεδομένο τον στόχο για στήριξη του έργου των φορέων του Τύπου και της ενημέρωσης, με την παρούσα τροπολογία – προσθήκη δίδεται η δυνατότητα στους φωτορεπόρτερ και φωτοειδησεογράφους, οι οποίοι, είτε είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών, είτε είναι μισθωτοί φωτοειδησεογράφοι εντύπων, εγγεγραμμένοι στις αντίστοιχες δημοσιογραφικές ενώσεις, να εργάζονται απρόσκοπτα στους αγωνιστικούς χώρους της χώρας, κατά την τέλεση αγώνων. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης με την οποία δίδεται άδεια ελεύθερης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους κατά την διάρκεια διεξαγωγής αγώνων, στους φωτορεπόρτερ μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και τυχόν άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων φωτορεπόρτερ.

 

Άρθρο…

Άδεια εισόδου των φωτορεπόρτερ στους αγωνιστικούς χώρους κατά την τέλεση αγώνων

Στα πρόσωπα που, κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 54 του Ν. 2725/1999, δικαιούνται ελεύθερης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους κατά την διεξαγωγή αγώνων, περιλαμβάνονται και οι φωτορεπόρτερ μέλη της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και τυχόν άλλων αναγνωρισμένων επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων φωτορεπόρτερ, των οποίων τα ειδικά δελτία αναγνωρίσεως που εκδίδουν οι ανωτέρω ενώσεις και θεωρούνται από τις αρμόδιες Αρχές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θεωρούνται προς τούτο και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

Δριτσέλη Παναγιώτα

Πάντζας Γιώργος

Κυρίτση Αγλαϊα

Καββαδία Αννέτα