Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

 

Για πολλοστή φορά η Βουλή των Ελλήνων καλείται να συζητήσει ένα απαράδεκτο και επιθετικό νομοθετικό κείμενο, ένα κείμενο που συνεχίζει απροκάλυπτα τη μνημονιακή λαίλαπα, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο την όποια αναπτυξιακή προοπτική έχει αυτή η χώρα και βυθίζοντας ακόμη περισσότερο την κοινωνία σε αδιέξοδο. Επιλέγει συνεπώς η κυβέρνηση να βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, το οποίο, όλοι πια συνομολογούν, ότι είναι αποτυχημένο, ακόμη και το ΔΝΤ, αλλά πολύ περισσότερο το επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα καθημερινά.

Πώς επιλέγει να απαντήσει η κυβέρνηση αυτή τη φορά; Με ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά έχει υπαγορευθεί από τους δανειστές μας. Θα πεταχτούν στο δρόμο 12.500 άνθρωποι, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες φοροεπιβαρύνσεις, παγιώνονται νέα χαράτσια, καταργούνται φοροαπαλλαγές. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης οδηγούνται σε αδιέξοδο. Η μέγγενη των περικοπών και των παρατηρητηρίων που τους επιβάλλεται τους οδηγεί κυριολεκτικά σε λουκέτο, ενώ δριμύτατη επίθεση δέχονται και τα εργασιακά δικαιώματα, ο κατώτατος μισθός, οι δαπάνες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων, ακόμη και το περιβάλλον.

Θυσία λοιπόν αυτή τη φορά στο βωμό του μνημονίου προσφέρονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι εκπαιδευτικοί της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες.

Στα άρθρα 80, 81 και 82 σε μερικές γραμμές η κυβέρνηση πετάει στο δρόμο χρησιμότατους εργαζόμενους, η απουσία των οποίων θα στοιχίσει πάρα πολύ και στην κοινωνία αλλά και στο δημόσιο ταμείο. Στο άρθρο 80 καταργείται ο θεσμός των σχολικών φυλάκων και μάλιστα εδώ έχω να κάνω και μια παρατήρηση. Ο κ. Υπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, μας έχει μπερδέψει λίγο, διότι δημοσίως έχει δηλώσει ότι δεν χάθηκε ο κόσμος να απολυθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι. Χθες ακούσαμε ότι παρόλα αυτά έχει χάσει τον ύπνο του που απολύεται κόσμος. Πρέπει να ξέρετε όμως, κύριοι υπουργοί, ότι τον ύπνο μας τον έχουμε χάσει τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως και μάλιστα όταν το τελευταίο διάστημα εγκαινιάζετε και μια νέα τακτική ξαφνικού θανάτου, όπως κάνατε με την απόλυση των εργαζομένων της ΕΡΤ. Πρέπει να ξέρετε ότι κοιμόμαστε με δουλειά και ξυπνάμε άνεργοι και τον ύπνο τους για παράδειγμα, με το άρθρο 81, που καταργεί τη δημοτική αστυνομία, δεν πρόκειται να τον ξαναβρούν οι υπάλληλοι. Διότι εγώ με αυτή τη διάταξη δεν βλέπω καμία δέσμευση, ότι αυτοί οι υπάλληλοι θα πάνε στην ΕΛ.ΑΣ., διότι δεν ξέρουμε πότε θα ΄ρθει αυτό το προεδρικό διάταγμα, ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις, ποια θα είναι τα προσόντα που θα ορίζονται και τέλος πάντων ποιος θα είναι ο αριθμός που θα απορροφηθεί. Πείτε μας κάτι τουλάχιστον να ακούσει και ο κόσμος.

Καταργείτε ολόκληρες ειδικότητες εκπαιδευτικών τεχνικής εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών αφήνοντας έτσι 20.000 μαθητές στο δρόμο, πέρα από τους εκπαιδευτικούς και ακόμη χειρότερα τους αφήνετε βορά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που με μεγάλη χαρά βλέπουμε τον κ. Αρβανιτόπουλο να εγκαινιάζει και που αβίαστα, μετά από ένα χρόνο τουλάχιστον δικής μου θητείας εδώ, βγάζουμε το συμπέρασμα πως τα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης, αποτελούν για το Υπουργείο Παιδείας πάρα πολύ στενούς συνεργάτες, καθώς μόνο αυτά ευνοούν όλες αυτές οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις που έχετε εισάγει με την πολιτική σας.

Υπάρχουν δεκάδες άρθρα που φανερώνουν και τον αντιλαϊκό και τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της κυβέρνησης.

Βλέπουμε στο άρθρο 100, ο ΕΟΠΥΥ να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν αποδιοπομπαίος τράγος, ότι ευθύνεται για όλα η δημόσια υγεία, για το δημοσιονομικό κενό που υπάρχει και έτσι θεσπίζεται αυτόματη περικοπή δαπανών για νοσήλια και περίθαλψη και αναδρομικό κούρεμα. Το αποτέλεσμα σαφώς είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν στο εξής ακόμη περισσότερα χρήματα ή ακόμη χειρότερα να βρεθούν στο δρόμο. Ο κ. Γεωργιάδης μας έχει πει ότι περιμένει τη σειρά του αδημονώντας να κλείσει νοσοκομεία και να απολύσει όσο προσωπικό του ζητηθεί το επόμενο διάστημα.

Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν θα είναι το μοναδικό και το ξέρουμε. Πολύ σύντομα σχεδιάζεται η κατάθεση νέου με άλλες τόσες εκδιώξεις εργαζομένων και στην πραγματικότητα αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι είναι ότι δεν υπάρχει πλαφόν, δεν υπάρχουν συμφωνημένα νούμερα. 2.700 απολύσεις από την ΕΡΤ δεν έγιναν αποδεκτές, 6.000 εργαζόμενοι με προσωρινές διαταγές δεν συνυπολογίζονται από τους δανειστές μας. Έτσι όλη η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σαφώς και φαντάζει, αν μη τι άλλο, προκλητική. Απολύσεις από παντού, συνέχεια, χωρίς όριο και χωρίς σταματημό.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν δεχόμαστε και δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση, ούτε αυτές τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις αυτού του μεσαίωνα που μας επιβάλλετε και μαζί με τους εργαζόμενους θα κάνουμε και μέσα στη Βουλή, αλλά και στον αγώνα τα πάντα για να μην περάσουν αυτά τα αντιδραστικά σχέδια. Σας λέμε ξεκάθαρα ότι θα μας βρείτε μπροστά σας.