Ομιλία Παναγιώτας Δριτσέλη στο Κεραμύδι Τρικάλων

“Η ελληνική περιφέρεια στο στόχαστρο κυβέρνησης και τρόικα”

Φίλες και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά επισκεπτόμαστε σήμερα το όμορφο Κεραμίδι, για να γνωριστούμε, για να ακούσουμε τις αγωνίες σας και για να δημιουργήσουμε μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας, με κοινούς αγώνες σε όλα τα προβλήματα που πλήττουν τα χωριά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της ελληνικής περιφέρειας που απειλείται από τις πολιτικές της λιτότητας της κυβέρνησης και της τρόικα και παλεύουμε με όλους τους τρόπους, ώστε να κρατηθεί η ελληνική ύπαιθρος όρθια.

Τις μέρες αυτές παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τις δραματικές εξελίξεις της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στον φασισμό και τους εκτελεστές του Μιχαλολιάκου και της παρέας του. Την ίδια στιγμή όμως εξελίσσεται και ένας μεγάλος αγώνας των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην διάλυση της δημόσιας παιδείας, ενάντια στα νέα μέτρα που θα γονατίσουν ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση αυτή την στιγμή συζητά με την τρόικα νέα μέτρα που θα σφίξουν την θηλεία γύρω από τον λαιμό των πολιτών. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να περάσουν, η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει. Είναι επικίνδυνη για την χώρα και τον λαό.

Τον τελευταίο χρόνο η επίθεση της κυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Φοροεπιδρομές, χαράτσια, επιβαρύνσεις στο πετρέλαιο, στο ρεύμα, στις πρώτες ύλες, ραγδαία μείωση της στήριξης στον έλληνα κτηνοτρόφο, διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, κατάρρευση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, ακόμα και το ξεπούλημα της φέτας στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τις κρατικές υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση καθιστά ακόμα δυσκολότερη την ζωή του έλληνα αγρότη. Στο χωριό σας, το γνωρίζετε καλά με τις πλημμύρες και τα προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών. Προβλήματα που χρονίζουν γιατί ακριβώς κανένας δημόσιος φορέας δεν μπορεί να καλύψει τα βασικά έξοδα των παραγωγικών υποδομών, όπως τα αντλιοστάσια και τα έργα πλημμυροπροστασίας.

Πολύ επικίνδυνα επίσης είναι και όλα τα νέα μέτρα που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα τελευταία δυσάρεστα μέτρα αφορούν στην αύξηση των δασμών στο ελληνικό γάλα, το οποίο θα καταλήγει στον καταναλωτή ακριβότερο, ώστε να εναρμονιστεί η δασμολόγηση με το εισαγόμενο. Με άλλα λόγια καταργείται και το τελευταίο ανάχωμα προστασίας του έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος θα έχει πλέον να συναγωνιστεί με άδικους όρους τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού, με της αμφίβολης ποιότητας γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και την πλήρη αποτυχία του Κράτους να διαχειριστεί τους ελληνικούς βοσκότοπους, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο το ποιοτικό ελληνικό γάλα και την κτηνοτροφική παραγωγή.

Το ίδιο είχε συμβεί πέρσι και με τους αμπελουργούς, τους οποίους ανάγκαζε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξηλώσουν τα αμπέλια τους, επειδή η Κοινή Αγροτική Πολιτική προβλέπει πλαφόν στην παραγωγή οίνου, ευνοώντας έτσι τις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες της δυτικής Ευρώπης, σε βάρος του ελληνικού κρασιού. Κραυγαλέο παράδειγμα επίσης η υπόθεση της Φέτας. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εκχωρήσει το όνομα φέτα σε ξένες χώρες και να σταματήσει να την προστατεύει με την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η Ελληνική κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή μπροστά στον κίνδυνο η μαϊμού φέτα χαμηλής ποιότητας και κόστους να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία.

Την ίδια στιγμή τα γεωργικά προϊόντα βλέπουν τις τιμές τους να βυθίζονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα εξελίχθηκαν πρόσφατα με τις τιμές στο Καλαμπόκι. Οι εξευτελιστικές τιμές στο κιλό, βυθίζουν τον έλληνα παραγωγό που δεν μπορεί να καλύψει με αυτές τις τιμές ούτε τα έξοδά του, ενώ όταν το προϊόν συγκεντρωθεί στα χέρια του ολιγοπωλίου της εμπορίας, τότε η τιμή του θα αυξηθεί για τους έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα πληρώσουν τις ζωοτροφές τους με τεράστιο καπέλο για ακόμα μία φορά.

Ενώ λοιπόν Ευρωπαϊκή Ένωση και Κυβέρνηση προσπαθούν να ερημώσουν την ελληνική ύπαιθρο με την επίθεση στην μικρή και μεσαία καλλιέργεια, το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει την χαριστική βολή στον έλληνα παραγωγό φορολογώντας όλα τα αγροτεμάχια, ακόμα και τα παραγωγικά που δεν έχουν καμία σχέση με την αγορά ακινήτων και τα οικόπεδα. Μετά από τα χαράτσια στα σπίτια, την άνοδο του ρεύματος, τις αυξήσεις στο πετρέλαιο, την εκμηδένιση των κρατικών ενισχύσεων και την τερατώδη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, ο έλληνας αγρότης θα κλιθεί να πληρώσει μεγάλα χαράτσια και για την γη που καλλιεργεί.

Φονικό εργαλείο αποτελεί επίσης και η κατάργηση της υπαγωγής στον ΟΓΑ των επιχειρήσεων των μικρών χωριών, οι οποίες θα αναγκάζονται πλέον να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, το γνωστό σε όλους μας πρώην ΤΕΒΕ. Αυτό σημαίνει ότι ο φούρνος, το καφενείο ή το μπακάλικο των χωριών μας θα αναγκαστούν να κλείσουν αφού εκτός από όλα τα υπόλοιπα έξοδα θα πληρώνουν και 300 και πλέον ευρώ τον μήνα στο ασφαλιστικό ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί η κυβέρνηση ανέχεται να επιβάλλονται τόσα απαράδεκτα μέτρα στην ελληνική αγροτική οικονομία συρρικνώνοντας τις ελληνικές εξαγωγές και απειλώντας την διατροφική ασφάλεια του ελληνικού πληθυσμού. Σήμερα, η Ελλάδα μια χώρα με τεράστιο αγροτικό κεφάλαιο δεν καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της, εξαρτάται από το εισαγόμενο κρέας, από τα εισαγόμενα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά, δημητριακά, εν ολίγοις εξαρτάται από τις αδυσώπητες διεθνείς αγορές που κερδοσκοπούν πάνω στις τιμές των βασικών διατροφικών αγαθών. Η Ελλάδα ξεπουλάει την ζάχαρή της, ξεπουλάει την Δωδώνη, αναγκάζει τις τοπικές γαλακτοβιομηχανίες να κλείσουν, υποβαθμίζει το ελληνικό λάδι, καταστρέφει το νερό και το έδαφός της. Γιατί;

Είναι πολύ απλό. Για να κερδίσουν όλοι αυτοί που δανείζουν την χώρα εις βάρος του λαού της. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Η θέση του έλληνα αγρότη και του έλληνα κτηνοτρόφου πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για αλλαγή πλεύσης στο θέμα της αγροτικής παραγωγής. Πρέπει να στηριχθεί η μικρή και μεσαία αγροτική παραγωγή με κάθε κόστος. Να βάλουμε τέλος στα χαράτσια και τις άδικες επιβαρύνσεις και να στηρίξουμε με πραγματικά έργα υποδομής και σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις την γεωργία και την κτηνοτροφία της χώρας μας. Αυτό πρέπει να το κάνουμε και για ακόμη έναν πάρα πολύ σοβαρό λόγο. Η καταστροφή της ελληνικής παραγωγής και της υπαίθρου θα σημάνει και την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, που σχεδιάζουν τεράστια και καταστροφικά έργα όπως εξορύξεις, επεξεργασίες αποβλήτων, τεράστια υδροηλεκτρικά εργοστάσια και φράγματα, τεράστια πάρκα με ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ θα καταστρέψουν μια για πάντα την φυσιογνωμία της ελληνικής περιφέρειας και θα την μετατρέψουν σε ένα ατελείωτο εργοστάσιο που θα παράγει μόνο σκουπίδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει λοιπόν ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να το σταματήσουμε. Δεν είναι όμως εύκολο. Τεράστια συμφέροντα δισεκατομμυρίων ευρώ κρύβονται πίσω από αυτές τις πολιτικές. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να προστατέψει την γη του. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο έλληνας αγρότης, για να προστατευτούν οι αγροτικές οικογένειες και να προφυλαχθεί το περιβάλλον, ώστε η ελληνική κοινωνία να διατηρήσει τον μοναδικό πλούτο που της έχει απομείνει. Την γη και τις ρίζες της.

Ευχαριστώ