Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την συμμετοχή σας στην συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της οικονομίας, που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, να ευχαριστήσω και τους εκλεκτούς συντρόφους που ήρθαν να μας μιλήσουν σχετικά με αυτό και να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι τελικά τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος, απλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Βούληση που δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει, με τραγικές συνέπειες για την οικονομία που οδηγείται σε μαρασμό και την κοινωνία που οδηγείται σε απόγνωση.

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας επιβλήθηκε εντελώς ξαφνικά και τα σημεία αναφοράς της ελληνικής κοινωνίας διαλύθηκαν όλα. Η άλλωτε αποκαλούμενη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σήμερα βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και του εγχώριου προϊόντος είναι πρωτοφανής, η ανεργία καλπάζει στο 27%, με το τραγικό αποτέλεσμα ότι 2 στους 3 νέους είναι άνεργοι, ενώ την ίδια στιγμή ξεπουλιούνται παραγωγικοί πνεύμονες της ελληνικής οικονομίας, διαλύονται εργασιακά δικαιώματα, η παραγωγή ενέργειας ιδιωτικοποιείται, το περιβάλλον καταστρέφεται και παράλληλα το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται.

Η περιοχή των Τρικάλων δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον γενικό κανόνα, τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας είναι τεράστια, η παραγωγική δραστηριότητα επιβαρύνεται από την ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση είναι ακόμη πιο εμφανής στα όρια του αστικού ιστού της πόλης, όπου η εμπορική κίνηση έχει εκμηδενιστεί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις υπερφορολογούνται και επιβαρύνονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ οι εργαζόμενοι σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους βλέπουν την εργασία και τις αμοιβές τους να υποβαθμίζονται συστηματικά. Φυσικά, η ζοφερή πραγματικότητα της ανεργίας είναι η ίδια και σε τοπικό επίπεδο και σε εθνικό. Όλα τα παραπάνω βασίζονται σε αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί και που παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Το 75% των τρικαλινών επιχειρήσεων είδε την εμπορική ζήτηση να μειώνεται, ενώ για τις περισσότερες και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, η μείωση αυτή ξεπερνάει το 30%. Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις το προηγούμενο εξάμηνο προέβη σε απολύσεις, ενώ το 25% από τις επιχειρήσεις, που δεν απέλυσαν προσωπικό, προχώρησαν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών όρων στους εργαζόμενούς τους.

Σε ότι αφορά δε το οικονομικό κλίμα, ή την ψυχολογία της αγοράς στην οποία επενδύει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, το 90% των τρικαλινών επιχειρήσεων δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον, ενώ το 70% δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει καμία επένδυση στις παρούσες συνθήκες και αυτή είναι μία τραγική πραγματικότητα και για την δική μας περιοχή, όμως είναι η μία όψη του νομίσματος διότι με μια δεύτερη ανάγνωση θα διαπιστώναμε το εξής : προφανώς και η κυβέρνηση αυτή είναι οικονομικά και κοινωνικά επιζήμια, όμως είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ίδια την δημοκρατία. Τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών έρχονται να επιβεβαιώσουν την παραπάνω διαπίστωση. Οι όποιες προσπάθειες για απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας βλέπουμε ότι πιάνουν τόπο με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, νομοσχέδια συνονθύλευμα επί παντός του επιστητού, που ψηφίζονται με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ύβρης και βουλευτές που κυκλοφορούν με όπλα μέσα στην Βουλή.

Η πολιτική ρευστότητα που δημιουργείται και η οικονομική εξαθλίωση είναι καταστάσεις που ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται για την άνοδό τους. Περιστατικά, όπως αυτό που έλαβε χώρα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα με πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποτελούν καίρια πλήγματα για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ελαφρά τη καρδία. Από την άλλη οι επιστρατεύσεις και η καταστολή αποτελούν συνήθεις πρακτικές πλέον της κυβέρνησης καθώς είναι η τρίτη φορά και μάλιστα αυτή ήταν και προληπτική με τους εκπαιδευτικούς, που επιλέγεται αυτός ο δρόμος και δεν αποτελούν χαρακτηριστικά οποιασδήποτε δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που καλλιεργείται εντέχνως από την Κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασίας με τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι ενδεικτικό της εμμονής της κυβέρνησης σε μια αποτυχημένη πολιτική καθώς και του πανικού της για να γαντζωθεί με κάθε τρόπο από την εξουσία καθώς διαβλέπει ότι πλέον δεν υπάρχει καμία κοινωνική συναίνεση σε οποιαδήποτε πολιτική ενέργειά της.

Η ανατροπή αυτής της κατάστασης δεν μπορεί να γίνει με όρους ύφεσης, με όρους ανεργίας, με όρους ξεπουλήματος, με όρους λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στέκεται απέναντι σε αυτή την νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα και δεσμεύεται ότι μαζί με την κοινωνία η αριστερή διακυβέρνηση θα αλλάξει τον προσανατολισμό, στρεφόμενη στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην εδραίωση μιας κοινωνίας ανθρώπινης και δημοκρατικής. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει τα επαχθή μνημόνια και θα στηρίξει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, πλαισιώνοντάς την αφενός με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα απομυζεί μικρούς και μεσαίους και αφετέρου με μία δημοσιονομική πολιτική που θα προστατεύει τα κοινωνικά αγαθά και δεν θα επιτίθεται σε δομές κοινωνικής προστασίας και εργαζόμενους. Για να επιτευχθούν όλα αυτά υπάρχει μία προϋπόθεση. Πρέπει αυτή η πολιτική να ανατραπεί και ο μόνος που έχει τον λόγο είναι ο λαός, είναι η κοινωνία με τους αγώνες τους.