Τοποθέτηση Παναγιώτας Δριτσέλη στην Συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως (2015) του Συνηγόρου του Πολίτη και ακρόαση του Συνηγόρου. Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 15.9.2016

 

Καταρχήν, να ευχαριστήσουμε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους εδώ. Πάντα είναι σημαντική η συνομιλία με τον Συνήγορο του Πολίτη. Όσοι είμαστε και ήμασταν εδώ τα προηγούμενα χρόνια ξέρουμε ότι έχουμε πάντα να μάθουμε πολλά και με αρκετά σημαντικές πληροφορίες. Σήμερα η έκθεση είναι πραγματικά αποκαλυπτική και με εξαιρετικά πλούσιο πολυδιάστατο έργο. Επίσης, δείχνει ξεκάθαρα την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στον Συνήγορο του Πολίτη. Να επισημάνω ότι καταδεικνύονται ζητήματα που απασχολούν όλη την δημόσια σφαίρα και σχετίζονται και με πολύ σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας, δηλαδή από την εκπαίδευση, το προσφυγικό, τις απαλλοτριώσεις, τα οχήματα κ.λπ..

Η ερώτησή μου απευθύνεται στον κ. Καρύδη ο οποίος έχει μια πολυετή πείρα. Θα ήθελα να επισημάνω ότι με αφορμή και τα πορίσματα της έκθεσης, κατά την άποψή μας το 2015 ήταν μια χρονιά σταθμός για τη Βουλή των Ελλήνων και την θεσμοθέτηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων. Έγιναν νομοθετικές τομές που ισχυροποίησαν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως για παράδειγμα, ενδεικτικά, το σύμφωνο συμβίωσης, η ψήφος στα 17 έτη, η κατάργηση των κελιών τύπου Γ’, το δικαίωμα στην εργασία για τους αιτούντες ασύλου, η αδειοδότηση χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους στην Αττική, η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα κ.λπ.. Παράλληλα, σας ζητάω ένα σχόλιο σας για τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο και την εισαγγελική παρέμβαση.

Φυσικά, δεν γίνεται να μην αναφερθώ κα στην προσφυγική κρίση, η οποία συντάραξε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά τη διεθνή κοινή γνώμη. Κατά την άποψή μας η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτή την κρίση, προσπάθησε και διαχειρίστηκε με μοναδικό γνώμονα την προστασία των ανθρώπινων ζωών, την διάσωση στη θάλασσα και την παροχή αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, όπου ήταν η δυνατότερη εφικτή και στο βαθμό που θεωρούσαμε δηλαδή ότι ήταν δυνατόν. Το αναφέρετε  νομίζω και εσείς στην έκθεση σας, ότι παρά τις ελλείψεις σε υποδομές, η διοικητική πρακτική απομακρύνθηκε από πρακτικές καταστολής και εστίασε κυρίως σε πρακτικές υποδοχής. Αυτή είναι η στάση βέβαια της πολιτείας και σηματοδότησε μια στροφή σε σχέση με το παρελθόν και εδώ θα ήθελα ένα σχόλιο, στο θέμα αυτό, διότι είχαμε συνηθίσει αλλιώς την διοικητική πρακτική στην αντιμετώπιση των αλλοδαπών στη χώρα.

Η έκθεση καταδεικνύει και μια όψη της πραγματικότητας, την οποία θα πρέπει όμως να λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη κατά την άποψή μου και δεν είναι άλλη από την συνεχή διόγκωση των υποθέσεων διαμεσολάβησης της Αρχής σε θέματα που αφορούν διοικητικές και οικονομικές εκκρεμότητες πολιτών με τη διοίκηση και ιδιαίτερα σε σχέση με τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και σε σχέση με υποθέσεις που αφορούν σε θέματα οικονομικών συναλλαγών, διοίκησης των πολιτών.

Το αιτήματα που φτάνουν στον  Συνήγορο, από ό,τι είδαμε και στην έκθεση, αυξάνονται και είναι μια ένδειξη της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας των αντικειμένων της διοίκησης. Ως γενικό συμπέρασμα, για να κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα ακούγοντας και τον κ. Ποττάκη -και βάζοντας και ένα πλάνο στην στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει φυσικά με κύριο γνώμονα τη βελτίωση των παροχών, την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών και την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Βουλή των Ελλήνων- θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορούμε εμείς να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά κυρίως στην ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των πολιτών στα πεδία που θεωρείτε ότι υπάρχει μια υστέρηση;

Τέλος κ. Καρύδη να σας ρωτήσω με αφορμή την έκθεση του κ. Muizniek σε σχέση με τις συνθήκες για τους έγκλειστους σε ψυχιατρικές κλινικές, που αναφέρατε, πως θεωρείτε ότι εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στο να βελτιωθούν, διότι φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ότι είναι προτεραιότητά μας μια μεταρρύθμιση- γενναία μεταρρύθμιση- στις δομές αυτές και στην ψυχιατρική υγεία γενικότερα. Ευχαριστώ.