ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Περιφερειακή ασφάλεια και γεωστρατηγική συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα αντικείμενα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Μπατούμι.

 

Σε διάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, για τις σχέσεις με τη Γεωργία και τη περιφερειακή πολιτική ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Καραγιαννίδης. Αντικείμενο αποτέλεσε η ανάλυση των προτεραιοτήτων για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και η θέση της Γεωργίας στον περιφερειακό βορειοατλαντικό σχεδιασμό. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις με τον Πρόεδρο της Γεωργίας κ. Giorgi Margvelashvili, με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Irakli Kobakhidze, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Paolo Alli, καθώς και με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της χώρας κ. Mikheil Janelidze καιLevan Izoria.

Όπως τόνισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, η περιφερειακή ασφάλεια και η ανάπτυξη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, μπορούν να ισχυροποιηθούν μόνο στη βάση της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής και με προσήλωση στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση των κοινών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, αλλά και η στήριξη πολυδιάστατων συνεργασιών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Οι βουλευτές υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη υποστήριξης, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, των δημοκρατικών θεσμών σε χώρες της περιοχής, οι οποίες βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν κρίσεις, ενώ σημείωσαν την αναγκαιότητα της εδραίωσης του πολιτικού διαλόγου για την σταθερή συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο.