ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προτεραιότητα η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής

 

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων, με επικεφαλής την βουλευτή Παναγιώτα Δριτσέλη, επισκέφτηκε τις πληγείσες αγροτικές περιοχές του Νομού, με στόχο να καταγράψει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, αλλά και εξαιτίας της ελλιπούς πρόληψης ασθενειών στις καλλιέργειες, λόγω των οικονομικών περικοπών και της μείωσης των αντίστοιχων κονδυλίων από τις αρμόδιες περιφερειακές και κρατικές υπηρεσίες.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με πληγέντες αγρότες της περιοχής του Ριζώματος, της Ράξας κ.α. όπου δεκάδες στρέμματα κηπευτικών και καπνών καταστράφηκαν εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε πρόληψης ενάντια στις ακρίδες που ρήμαξαν τις εν λόγω καλλιέργειες. Όπως τόνισαν οι αγρότες της περιοχής, οι ζημιές οι οποίες υπολογίζονται σε χιλιάδες ευρώ, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν διαθέσει έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να υλοποιηθούν οι απαιτούμενοι ψεκασμοί. Την ίδια στιγμή, καμία αποζημίωση δεν προβλέπεται για τους καλλιεργητές των εν λόγω προϊόντων, με αποτέλεσμα δεκάδες αγροτικές οικογένειες να σπρώχνονται στην οικονομική καταστροφή.

Ο δεύτερος σταθμός ήταν η περιοχή των Γόμφων, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αγρότες καθώς και με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι πρόσφατες καταστροφές που προκλήθηκαν από την έντονη χαλαζόπτωση, που έπληξε της ευρύτερη περιοχή της Πύλης. Όπως επισημάνθηκε, τα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο αφενός δεν καλύπτουν τις ζημιές, παρά μόνο σε συγκεκριμένα είδη καλλιεργειών, αφετέρου, ακόμα και στις περιπτώσεις που καλύπτονται, η εκταμίευση των ποσών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Η αποτίμηση των καταστροφών και η αποζημίωση των αγροτών είναι θέμα μείζονος σημασίας, την στιγμή που ο αγροτικός κόσμος πλήττεται από δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα πιέσει με όλα τα θεσμικά μέσα προς στην κατεύθυνση αυτή, ενώ η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής, που θα προστατεύει τον αγρότη και την παραγωγή του, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Οι μνημονιακές περικοπές και επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται στον αγροτικό κόσμο έχουν ως μόνο στόχο την καταστροφή των αγροτών και την υφαρπαγή της γης τους. Η ανατροπή της συγκυβερνήσεων αποτελεί μονόδρομο, ιδιαιτέρως και μετά τις δημοκρατικές εκτροπές των τελευταίων ημερών.

 

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Τρικάλων