ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

“Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία”

 

Ερώτηση προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του οικονομικού ελέγχου προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δημοσιευτεί το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τη διαχείριση των οικονομικών της ΕΠΟ, το οποίο αφορά σε χρηματοδοτήσεις προς ποδοσφαιρικές ενώσεις και σε προμήθειες. Στην ερώτηση γίνεται αναφορά στην ανάγκη για άμεση εξυγίανση της ΕΠΟ, ώστε να μην κινδυνεύσει με αποκλεισμό το ελληνικό ποδόσφαιρο, εξαιτίας των μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς που το ταλαιπωρούν εδώ και δεκαετίες.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ).

 

Ένα ερεβώδες σκηνικό έχει διαμορφωθεί στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου, πέπλο αδιαφάνειας σκεπάζει σχεδόν το σύνολο των ενεργειών των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ, ενώ στο περιθώριο αυτών «ανθούν» και διαπλέκονται ο παράνομος στοιχηματισμός και οι στημένες αναμετρήσεις με τον κιτρινισμό των οπαδικών εντύπων και την αμφιλεγόμενη διαιτησία.

Σημείο καμπής για τις αποκαλύψεις του σκανδάλου είναι ο οικονομικός έλεγχος της ελεγκτικής εταιρίας Deloitte. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» (16.7.2017), το πόρισμα της Deloitte περιγράφει ένα όργιο διασπάθισης, το οποίο περιελάμβανε μεταξύ άλλων αδιαφανείς δανειοδοτήσεις σε «φίλα προσκείμενες» τοπικές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) και απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς τις προβλεπόμενες εγκρίσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δημιουργία μίας κλίκας που λυμαινόταν το ταμείο της ΕΠΟ και άφησε πίσω της χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη σχέση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ με την εταιρία ταξιδίων «Eurostar – Travel Plan ΑΕ». Η πρώτη φέρεται να έχει καταβάλει το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ στη δεύτερη, παρά το γεγονός ότι αρμόδια για την είσπραξη είναι η Εθνική Factors ΑΕ (θυγατρική της ΕτΕ), κατόπιν σχετικής συμφωνίας. Μάλιστα, ενώ η ΕΠΟ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Travel Plan και χρεωνόταν με υπέρογκους τόκους υπερημερίας, την ίδια ώρα κατέβαλε ποσά για την «ταμειακή διευκόλυνση» του ταξιδιωτικού πρακτορείου… Πέραν της υπόθεσης της Travel Plan που εξετάζεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα, το δρόμο της δικαιοσύνης έχει πάρει και η υπόθεση της περιβόητης «Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή», ένα έργο το οποίο πρακτικά δεν ξεκίνησε ποτέ, ωστόσο, κόστισε στην ΕΠΟ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που καταβάλει η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, ο κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων και της Εθνικής από τις διεθνείς διοργανώσεις δεν έχει πλήρως εξαλειφθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Έχει αποσταλεί το πόρισμα της Deloitte στα πολιτικά κόμματα, όπως γράφεται στο προαναφερθέν ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» και αν ναι, πότε έγινε αυτό; Αν όχι, σκοπεύει να το αποστείλει, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για «τα έργα και τις ημέρες» των προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ;
  • Σε ποιο στάδιο διερεύνησης βρίσκονται οι υποθέσεις της Travel Plan και της «Κάρτας Υγείας Ποδοσφαιριστή» και ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει για να διαλευκανθούν;

 

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Ακριώτης Γιώργος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αντωνίου Χρήστος

Γεννιά Γεωργία

Δρίτσας Θοδωρής

Δριτσέλη Παναγιώτα

Καββαδία Αννέτα

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κωνσταντινέας Πέτρος

Μουμουλίδης Θέμης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Ουρσουζίδης Γιώργος

Πάλλης Γιώργος

Πάντζας Γιώργος

Παπαδόπουλος Νίκος

Παρασκευόπουλος Νίκος

Ρίζος Δημήτρης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γεώργιος