Δευτερολογία στην συζήτηση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Ο διάλογος πάντα είναι χρήσιμος, παρόλο που καμία φορά σε αυτήν εδώ την Αίθουσα δεν νομίζω ότι γίνεται κατανοητό αυτό το γεγονός. Ακούγοντας, λοιπόν, σήμερα τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων και όλων των πτερύγων, αισθάνθηκα ξαφνικά ότι ζω ένα déjà vu. Συγγνώμη για την έκφραση. Έχουν γυρίσει στην προηγούμενη εβδομάδα όπου το Υπουργείο έχει καταθέσει το νομοσχέδιο, έχουμε την πρώτη συνεδρίαση στην Επιτροπή και ακούω ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, λες και δεν κάναμε ολημερίς συνεδριάσεις, λες και δεν κάναμε διαβούλευση με τους φορείς, λες και δεν συναντηθήκαμε με τον εκπρόσωπο της UEFA, λες και δεν άλλαξε τίποτα στο νομοσχέδιο και ούτε λίγο ούτε πολύ ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση μας ζητάει πάλι να το πάρουμε πίσω.

Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρέπει να το κοιτάξουμε λίγο αυτό. Κι αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε γενικά την εικόνα ή το περιεχόμενο της συζήτησης σήμερα, θα μπορούσα να πω ότι ο τίτλος θα ήταν o tempora o mores. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται διαβουλεύσεις, να συζητάμε με φορείς, να συζητάμε με διεθνείς οργανώσεις και ευρωπαϊκές και στο τέλος αυτό που θα μένει να είναι μία απίστευτη κινδυνολογία ότι ξαφνικά, ναι, το ελληνικό ποδόσφαιρο θα αποβληθεί από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από πού προκύπτει αυτό;

Δεν κατάλαβα από πού συνάγεται το γεγονός ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτά που έφερε ο αρμόδιος για τον αθλητισμό Υπουργός, ότι δήθεν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, ότι δήθεν δεν ξέρει τι γίνεται και τι κινδύνους αυτές οι αλλαγές μπορεί να έχουν, καθώς και το ότι όλοι οι άλλοι που κάνετε κριτική μπορείτε να αναλογιστείτε όλες αυτές τις ευθύνες και ότι ενδιαφέρεστε για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή τον ελληνικό αθλητισμό εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό.

Κατ’ αρχήν, το γεγονός ότι αμφισβητείται ο λόγος του και το ότι ήρθε σε συνεννόηση ο Υπουργός με τους διεθνείς Οργανισμούς, την UEFA και τη FIFA, είναι από μόνο του ένα μη επιτρεπτό γεγονός. Συγγνώμη που το λέω, αλλά δεν γίνεται να αμφισβητείται ο λόγος και αυτό που έχει συμφωνηθεί από την ελληνική Κυβέρνηση με μια άλλη αρχή. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το επανεξετάσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ειδικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Από την άλλη μεριά, λέτε ότι δεν αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο τη βία. Έχουμε εξηγήσει πάρα πολλές φορές -και δεν πίστευα ότι θα το ξαναπώ και σήμερα στην Ολομέλεια- ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν ήρθε για να αντιμετωπίσει το πολύ μεγάλο, το αποδεκτό από όλους πρόβλημα -γιατί αυτό τουλάχιστον είναι το μοναδικό στο οποίο συμφωνούμε- της βίας και όχι μόνο στα γήπεδα και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες πάταξης της βίας στα γήπεδα. Πρόκειται για έκτακτες ανάγκες. Και δεν είναι ένα συνολικό νομοσχέδιο με το οποίο εμείς θα αντιμετωπίσουμε τα πολύ μεγάλα, τα τεράστια, τα ανυπέρβλητα κάποιες φορές προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός αυτή τη στιγμή.

Νομίζω ότι ήδη από τον Υπουργό το πρωί εξηγήθηκε ο λόγος γιατί το Υπουργείο πολύ άμεσα προχώρησε σε αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες συμφωνούμε όλοι ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με αυτά που θα πρέπει να γίνουν. Είναι όμως μία θετική παρέμβαση, την οποία οφείλουμε όλοι να επικροτήσουμε και ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Ακούσαμε τις απόψεις όλων των κομμάτων σε σχέση με το νομοσχέδιο και εγώ πραγματικά απόρησα -συγγνώμη για το ύφος- με τις προσεγγίσεις ορισμένων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπερθεματιστές των επιχειρημάτων γνωστών φορέων, που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Όλοι αυτοί που παρουσιάζονται ως βασιλικότεροι του βασιλέως πρέπει να ξέρουν -ελπίζω μετά από τόσες ημέρες συνεννόησης να το έχουν καταλάβει- ότι δεν μπορούν και δεν πρόκειται να φράξουν τον δύσκολο δρόμο που έχει χαράξει η Κυβέρνηση -νομίζω ότι το είπε και η κ. Χριστοφιλοπούλου αναφερόμενη στον Υπουργό- ούτε στο ελάχιστο.

Ο κ. Κοντονής και όλοι όσοι τοποθετήθηκαν από τη μεριά της Κυβέρνησης ξεκαθάρισαν όλες αυτές τις ημέρες ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της βίας που σήμερα κυριαρχεί.

Αυτό ήταν και το πλαίσιο -αν θυμάστε καλά, ειδικά οι εισηγητές των κομμάτων που ήμασταν μαζί στη συνάντηση με τον κ. Ινφαντίνο- όλων των συναντήσεων με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ευρωπαϊκού και του διεθνούς ποδοσφαίρου.

Ας σταματήσετε έστω και τώρα όσοι διασπείρετε αβάσιμες εικασίες. Οι διεθνείς ποδοσφαιρικοί φορείς είναι στο πλευρό μας και μας στηρίζουν απόλυτα. Κάποιοι άλλοι, που δεν τους αρέσει προφανώς, μπορούν να προβληματίζονται. Αυτή η λογική θεσμικής θωράκισης του επαγγελματικού αθλητισμού από τις παθογένειες που χρόνια τον ταλαιπωρούν είναι σήμερα που ενοχλεί ορισμένους.

Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγονται τεράστιες και ουσιαστικές αλλαγές και οι αλλαγές αυτές θα κατοχυρωθούν όσο και αν κάποιοι συνεχίζουν να τις αντιμάχονται λυσσαλέα. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η ίδια η UEFA απέδειξε ότι στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την ελληνική Κυβέρνηση για να εφαρμόσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μέχρι κεραίας.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ίσως κάποιοι προσπαθούν σήμερα να μεταφέρουν το «κύκνειο άσμα» απ’ ό,τι παλιό σήμερα αρχίζει να πεθαίνει. Το ίδιο κάνουν άλλωστε και με όλες τις διαπραγματεύσεις -το ακούσαμε και πριν- που διεξάγει η ελληνική Κυβέρνηση. Και αυτό γιατί; Γιατί, κατά τη γνώμη μας, γίνεται μια προσπάθεια να περισωθεί η πολιτική συντριβή και έτσι επιχειρούν να τορπιλίσουν την πορεία της ίδιας της χώρας. Αυτό από εμάς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Και επειδή έχουν ακουστεί και μια σειρά από ανακρίβειες ότι δήθεν ο Υπουργός έκανε κωλοτούμπες, που βέβαια αυτό είναι και στην αντίθεση κατεύθυνση από την άλλη κριτική που ακούμε ότι θα πάμε σε ποδοσφαιρικό «Grexit», άρα ούτως ή άλλως αυτά δεν βασίζονται σε καμία λογική, η άποψη της πολιτείας έγινε απολύτως κατανοητή και δεκτή.

Δεν θα μπω, διότι δεν θέλω, πάλι στις αναφορές –νομίζω ότι και ο κ. Κοντονής το έκανε- για το τι αλλαγές έχουν γίνει και στο τι προβλέπονται στα άρθρα. Αυτό που πρέπει να μείνει, κυρίως προς την πολιτεία, είναι ότι αυτό που κάνει το νομοσχέδιο αυτό είναι να δημιουργεί ένα πλαίσιο προστασίας του επαγγελματικού αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτά τα ζητήματα η πολιτεία διαπραγματεύθηκε και πέτυχε μία μεγάλη και άκρως επιτυχημένη συμφωνία. Ο ελληνικός αθλητισμός επανέρχεται εντός του πλαισίου της νομιμότητας και η εφαρμογή του θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του.

Όσοι προσπαθούν να πλήξουν και την πολιτεία, αλλά και την Κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους όχι το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Στο νομοσχέδιο αυτό καλούμε και επιμένουμε να καλούμε όλες τις δημοκρατικές πτέρυγες της Βουλής να αφήσουν στην άκρη τις όποιες μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και να στηρίξουν την προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας. Να μην επιχειρούν ορισμένοι να εξαργυρώσουν πολιτικό κεφάλαιο, υποσκάπτοντας την πρόοδο και υποθηκεύοντας τη βούληση του ελληνικού λαού.

Έχουμε αναφερθεί σε πολλές από τις ρηξικέλευθες πρόνοιες του νομοσχεδίου και των άρθρων του, στα οποία όχι μόνο δεν υπήρχαν θέματα από τις διεθνείς οργανώσεις, αλλά ήταν εκείνες που ζήτησαν και την εφαρμογή τους.

Να υπενθυμίσω ότι και η πρόθεση του Υπουργείου, αλλά και η πρόθεση των διεθνών οργανώσεων UEFA και FIFA βρίσκονται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Τα ζητήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό αθλητισμό, που δυστυχώς δεν είναι τα μοναδικά -συμβαίνουν παντού, ίσως όχι στον ίδιο βαθμό, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο- αυτά και από όλους τους φορείς και από όλες τις πτέρυγες, απ’ όσο θυμάμαι, καταδικάστηκαν και όλοι είπαμε ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί μία απάντηση, μία λύση, ακόμη και μία χείρα βοηθείας, σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα.

Αν κάποιοι επιχειρούν, με φύλλο συκής, νομοτεχνικές βελτιώσεις να φράξουν το δρόμο στην πολιτεία, ξαναλέμε ότι αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό. Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και για ριζοσπαστική ανασυγκρότηση του ελληνικού αθλητισμού. Σε αυτήν την προσπάθεια να γνωρίζουν όλοι ότι έχουμε συμμάχους μας και τους πολίτες, αλλά και εκείνους τους φορείς που επιθυμούν να προστατεύσουν τον αθλητισμό απ’ όσους σήμερα τον λυμαίνονται.

Συνοψίζοντας, να κλείσω λέγοντας ότι η Κυβέρνηση καταθέτει μία πρώτη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό. Αυτήν την προσπάθεια θα την ακολουθήσουν και άλλες και ας ανησυχούν οι κινδυνολόγοι. Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και της πολιτείας θα εφαρμοστούν στον απόλυτο βαθμό, γιατί κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την κοινωνία και τις δημοκρατικές αλλαγές που αυτή επιθυμεί.

Ο στόχος μας είναι να αλλάξουν, επιτέλους, όλα εκείνα τα κακώς κείμενα, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και θα πετύχουμε. Στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα και συγκεκριμένα και του Υφυπουργού Αθλητισμού, του κ. Κοντονή. Χαιρετίζουμε το έργο του και σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, αλλά και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και φυσικά υπερψηφίζουμε με χαρά αυτό το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων. Ευχαριστώ.