“Θα παλέψουμε για βελτίωση της συμφωνίας”

Κυρία Δριτσέλη λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ένα χρόνο μετά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και αντί να σχίσετε τα μνημόνια όπως είχατε υποσχεθεί, ψηφίσατε ακόμη ένα. Είστε κι εσείς υπέρ της λογικής πως δεν υπήρχε άλλη λύση;

Καταρχήν θα είχε σημασία να τονιστεί ότι πάρα πολλά και βασικά σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης νομοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση μας. Η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, η πιο γενναία που έγινε ποτέ εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια είναι δικό μας έργο. Η επαναπρόσληψη των απολυμένων είναι δικό μας έργο. Ο εκδημοκρατισμός στη δημόσια διοίκηση, στην εκπαίδευση είναι δικά μας έργα. Η λειτουργία της δημόσιας ΕΡΤ, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση στον πολίτη, είναι δική μας ενέργεια. Το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι δικό μας έργο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η εις βάθος έρευνα σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ επίσης. Όλα αυτά τα θέματα αποτελούσαν σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι λοιπόν δίκαιη η κριτική ότι δεν κάναμε τίποτα μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες. Και επιτρέψτε μου να θέσω και εγώ ένα ρητορικό ερώτημα στο σημείο αυτό. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη διάρκεια της μακράς θητείας τους έκαναν περισσότερα; Αυτά που έπραξαν εκείνοι ήταν πιο θετικά για τους πολίτες;

Εκλέγεστε σε έναν καθαρά αγροτικό νομό, όπου αντί αυτά που τάξατε των αγροτών, έρχονται μέτρα που κάθε άλλο παρά τον πρωτογενή τομέα στηρίζουν.

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας καλείται να συμμετάσχει και αυτός πράγματι στα βάρη μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην υπερχρεωμένη χώρα μας να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά. Είναι αλήθεια ότι η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει ορισμένες επώδυνες παραμέτρους, όπως είναι η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών. Εντούτοις, για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη κατάσταση, την οποία προφανώς και δεν επιλέξαμε εμείς, προσπαθούμε μέσω αντισταθμιστικών μέτρων να ενισχύσουμε από άλλες πηγές το αγροτικό εισόδημα. Η έμφαση στην ποιοτική παραγωγή, η δημιουργία ενός νέου πλαισίου λειτουργίας των συνεταιρισμών, η δικαιότερη κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μερικά από τα πεδία στα οποία δίνουμε έμφαση γα να ανακουφίσουμε τον Έλληνα αγρότη και την οικογένειά του.

Βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει οριστικά το παλιό για να μείνει το νέο. Τι σημαίνει νέο για σας;

Παλιό για εμάς είναι το πολιτικό κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα επί 40 χρόνια. Εδώ θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Μέσα στις τελευταίες 4 δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δημιούργησε ένα πλέγμα διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς το οποίο κρατάει σε ομηρία την ελληνική κοινωνία. Παλιό για εμάς είναι το ρουσφέτι, η ατιμωρησία στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Είναι η ανοχή στην φοροδιαφυγή. Είναι η αντιμετώπιση του πολίτη ως «πελάτη», είναι η αδιαφάνεια στην δημόσια διοίκηση. Παλιό είναι τα κυκλώματα που λυμαίνονται κάθε δομή και υπηρεσία του δημοσίου τομέα. Παλιό είναι η ανοχή και η ατιμωρησία σε κάθε ισχυρό οικονομικό συμφέρον που λειτουργεί σε βάρος της κοινωνίας. Από αυτά ακριβώς θέλουμε να απαλλαγούμε και αυτό είναι το νέο στο οποίο εμείς πιστεύουμε.

Υποσχεθήκατε πριν από τις περασμένες εκλογές να φέρετε τα κλεμμένα πίσω. Όμως δεν είδαμε ουσιαστικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά εκ νέου υποσχέσεις του κ. Τσίπρα.

Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν θα ήθελα να απαντήσω με ονόματα στο θέμα που θέτετε, για να μην θεωρήσει κανείς ότι επιδιδόμαστε σε προσωπικές επιθέσεις. Όμως, το τελευταίο παράδειγμα των ενεργειών των ελεγκτικών μηχανισμών ήταν η κλήση για κατάθεση στον εισαγγελέα του πιο στενού συνεργάτη προηγούμενου πρωθυπουργού, του οποίου το όνομα εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ. Όμως, επειδή πέρα από τα ονόματα γίνεται και συνεχής δουλειά από τις υπηρεσίες θα σας πω το εξής. Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να συναντηθώ με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ελέγχου μεγάλου πλούτου του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα και να ενημερωθώ για την δουλειά τους. Επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά βεβαιώνονταν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, περίπτωσης οι οποίες βρίσκονταν για χρόνια στα συρτάρια των προηγουμένων κυβερνήσεων. Οι έχοντες επί ΣΥΡΙΖΑ ελέγχθηκαν και γι’ αυτό άλλωστε δεχτήκαμε και όλον αυτόν το πόλεμο από τους υπερασπιστές των συμφερόντων τους.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος εσάς και όχι ένα παραδοσιακά, μνημονιακό κόμμα; Αφού έτσι κι αλλιώς το μνημόνιο που ψηφίσατε θα κληθείτε να υλοποιήσετε.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην Ευρώπη για την βελτίωση της συμφωνίας. Σε κάθε ευκαιρία θα μαχόμαστε για την αλλαγή των όρων προς μία πιο δίκαιη και κοινωνική κατεύθυνση. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις που σήμερα κραυγάζουν δεν τόλμησαν ποτέ να ψελλίσουν ούτε λέξη μπροστά στους Υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών. Επίσης, αυτό που οι κυβερνήσεις αυτές εφάρμοσαν ήταν στην λογική της εξυπηρέτησης του μεγάλου πλούτου. Η κοινωνία σύρθηκε σε σκληρά υφεσιακά μέτρα και ο μεγάλος πλούτος αφέθηκε να βγάλει χωρίς κανέναν έλεγχο τα λεφτά του στο εξωτερικό. Αυτά κάνανε οι προηγούμενοι και σήμερα εκ του πονηρού προσπαθούν να τα φορτώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Θα ψάξουμε την μεγάλη αδικία και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε εκείνους που παλεύουν για εργασία και προκοπή.