Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή των Περιφερειών τοποθετήθηκε η βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη. Στην συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Νομό Τρικάλων η Παναγιώτα Δριτσέλη υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να συντονιστούν όλες οι αναπτυξιακές δυνάμεις στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης της οικονομίας του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης οφείλει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και στην κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν μια σειρά από κρίσιμες δομές για την άθληση, την υγεία και την ευεξία των πολιτών.

Σε ότι αφορά τον τουρισμό η Παναγιώτα Δριτσέλη υπογράμμισε την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης της τουριστικής κίνησης, η οποία παρά τα ποσοτικά δεδομένα δεν αποδίδει στο επίπεδο που μπορεί. Σε σχέση με την αγροτική παραγωγή είναι απαραίτητη μία αναπτυξιακή πορεία με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την αειφορία. Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Δριτσέλη υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού όλων των επιπέδων διοικητικής δράσης από τον α’ βαθμό και τους Δήμους μέχρι την Περιφέρεια και την κεντρική διοίκηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τόνισε η βουλευτής θα συνεχίσει να αφουγκράζεται την κοινωνία και με αναζήτηση οριζόντων συνεργασιών με όλους τους φορείς θα καταφέρει να προωθήσει την ανάπτυξη που χρειάζεται η περιοχή της Θεσσαλίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας :

Δεν θα μπω καθόλου στον πειρασμό να απαντήσω για πολλοστή φορά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κυρίως. Νομίζω ότι υποτιμά πάρα πολύ την ευκαιρία που έχουμε σήμερα για συζήτηση για την ανάπτυξη στην περιοχή της Θεσσαλίας. Και για τον Αχελώο λοιπόν δεν πρόκειται να πω κάτι, πόσες αποφάσεις του ΣτΕ θα πρέπει να εκδοθούν προκειμένου να χωνέψετε ότι η εκτροπή του Αχελώου παραβιάζει κατάφορα την βιώσιμη ανάπτυξη. Ή είμαστε με την νομιμότητα ή δεν είμαστε. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, κύριε Αγοραστέ θεωρώ πολύ μεγάλη ευκαιρία ξαναλέω το γεγονός ότι σήμερα είστε εδώ για να συζητήσουμε για την περιοχή.

Η Θεσσαλία είναι μία περιφέρεια με απίστευτα στρατηγικά πλεονεκτήματα, απίστευτη ομορφιά. Δυστυχώς όμως και τα χρήματα που δαπανήθηκαν και τα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι δυσανάλογα του αποτελέσματος. Δεν μηδενίζουμε τα πάντα. Προφανώς και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα ο Νομός Τρικάλων παρόλες τις δυνατότητες που έχει, τον απίστευτα όμορφο και πλούσιο ορεινό όγκο, έχει το Περτούλι, έχει την Πύλη, έχει τα Μετέωρα με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, ωστόσο οι διανυκτερεύσεις δεν είναι ανάλογες της ομορφιάς ή των αξιοθέατων που μπορεί να προσφέρει.

Προφανώς πρέπει να δούμε από κοινού άλλες λύσεις, την σύνδεση του ορεινού όγκου με το οδικό δίκτυο, την ηλεκτροκίνηση που πολύ σωστά επίσης αναφέρατε, για να συνδέσουμε για παράδειγμα τον Βόλο με την περιοχή, το Πήλιο και τα λοιπά. Λέω διάσπαρτα έτσι κάποιες ιδέες προκειμένου να συγκλίνω στο ότι για παράδειγμα αυτή την στιγμή τα Τρίκαλα συμμετέχουν μόνο με το 11% του ΑΕΠ στην διαμόρφωση του περιφερειακού ΑΕΠ. Είναι δηλαδή ουραγός και μετά την Λάρισα και μετά τον Βόλο και μετά την Καρδίτσα. Προφανώς κάτι δεν πάει καλά γιατί και η ανεργία, όχι μόνο στο Νομό γενικότερα και στη χώρα και στην Θεσσαλία είναι πολύ μεγάλη και ο αγροτικός κόσμος συρρικνώνεται και η μεταποίηση μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται και ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται όπως θα θέλαμε να αναπτυχθεί.

Σίγουρα τα προβλήματα αυτά έγιναν ακόμη πιο έντονα μετά τα χρόνια της κρίσης και σήμερα θα πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού καινούριες λύσεις σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν και θα πρέπει να αλλάξουμε ίσως τον αναπτυξιακό χαρακτήρα χωρίς τα λάθη, αν υπήρξαν και αφού τα εντοπίσουμε, του παρελθόντος και κυρίως με το όραμά μας στραμμένο σε μια οικονομία πιο ανταποδοτική στην κοινωνία. Δηλαδή μια οικονομία που θα σέβεται και τους ανθρώπους αλλά και το περιβάλλον.

Πρώτο μέλημα θα πρέπει για όλους να είναι και η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός στην περιοχή. Θα πρέπει να ενισχυθούν βασικές υποδομές στη Θεσσαλία, αλλά και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι διαθέσιμοι πόροι. ‘Έχετε δίκιο ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο μεγάλα έργα που αφορούν στο Νομό. Και η γέφυρα της Διάβας είναι ένα από αυτά στα οποία άμεσα θα πρέπει να υπάρξει λύση. Νομίζω ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί τα θέματα και επίκειται και επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα σήμερα του κ. Δέδε στη  περιοχή για το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο θα πρέπει πολύ γρήγορα να ξεκινήσουν και οι εργασίες, ξέρω ότι έχετε γνώση του θέματος. Όπως επίσης και η ηλεκτροκίνηση. Γιατί αυτές και οι δύο οι παρεμβάσεις, ειδικά για την περιοχή των Τρικάλων και κυρίως της Καλαμπάκας νομίζω ότι αποτελούν την βάση της αναπτυξιακής πολιτικής.

Παράλληλα θέλω να πω το εξής. Με δεδομένο ότι οι περιφέρεις γενικά διαχειρίζονται σημαντικά κονδύλια για αναπτυξιακά έργα, νομίζω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σταθερού προγραμματισμού κατευθύνσεων και σε αλληλεπίδραση, σε συνέργεια και με το Κράτος αλλά και με τον πρώτο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή η διασύνδεση είναι πάρα πολύ σημαντική και κρίσιμη για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων που πραγματικά έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποι για την βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Έργα για παράδειγμα που είναι απαραίτητο να προχωρήσουν, πολλές φορές κωλυσιεργούν ή σταματούν γιατί τίθενται σε διαφορετικές προτεραιότητες σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και το λέω αυτό ενδεικτικά, θα μπορούσαν να είναι πάρα πολλά, είναι μια σειρά από σημαντικά αθλητικά έργα στο Νομό Τρικάλων. Στο θέμα του κολυμβητηρίου για παράδειγμα, είναι θέμα του Δήμου το καταλαβαίνω, όμως ξέρουμε ποιες είναι και οι προϋποθέσεις, ξέρουμε και ποιοι είναι και οι πόροι που έχει και ο Δήμος και η κεντρική διοίκηση αλλά και η Περιφέρεια. Θεωρώ ότι σε ένα βαθμό συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο, στη Περιφέρεια και στη κεντρική διοίκηση και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε τη χρυσή τομή προκειμένου σιγά σιγά και σταδιακά να αποκατασταθεί το κολυμβητήριο στα Τρίκαλα. Το λέω ως ενδεικτικό παράδειγμα. Επειδή δεν συμπίπτουν πολλές φορές οι προτεραιότητες των διαφόρων βαθμών αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής διοίκησης, κωλυσιεργούν ή αναστέλλονται έργα τα οποία βελτιώνουν ουσιαστικά την αθλητική δραστηριότητα στα Τρίκαλα, την στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχει στο Νομό και η σχολή φυσικής αγωγής που είναι από τις καλύτερες στη χώρα.

Εμείς από την πλευρά μας και νομίζω και όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου μπορούμε και θέλουμε να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια και την όποια συνέργεια. Η συζήτηση γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης είναι κάτι που μας απασχολεί σταθερά και σε επίπεδο Νομών αλλά και σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και θέλουμε να απαντήσουμε όλοι μαζί και αυτό θα προσπαθήσουμε. Δεν είναι καιρός ούτε για μικροκομματικές, ούτε για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Να απαντήσουμε λοιπόν στους όποιους προβληματισμούς έχουν οι κοινωνίες της Θεσσαλίας και σίγουρα οι άνθρωποι που αγωνιούν για την κατεύθυνση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για την ποιότητα της ζωής τους. Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε και από κοινού να σκιαγραφήσουμε ένα πλαίσια στο οποίο από κοινού μπορούμε να δράσουμε για την βελτίωση των όρων και των συνθηκών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.